EU fremlægger grøn drejebog til opfyldelse af verdensmål og Paris-aftalen

Ny rapport fra EU-Kommissionen udpensler, hvordan EU kan opfylde FN’s bæredygtighedsmål og klimaaftalen fra Paris, så unionen kan gå forrest i den grønne omstilling.

EU og medlemslandene vil frem mod 2030 danne fortrop og levere yderligere på FN’s bæredygtighedsmål og klimaaftalen fra Paris. Arkivfoto..

07.02.2019

CSR.dk

Cirkulær økonomi, bæredygtige fødevarer, grøn strøm og energieffektiviseringer og socialt fokus i den grønne omstilling. Disse fire overordnede punkter skal være i fokus, når EU i de komme år vil danne fortrop i kampen mod global opvarmning.

Det skriver Altinget.

Læs også: EU: Bæredygtig finans er afgørende for grøn fremtid

Onsdag offentliggjorde EU-Kommissionen således en 132-siders rapport, der tegner et billede af, hvordan EU og medlemslandene frem mod 2030 kan levere yderligere på FN’s bæredygtighedsmål og klimaaftalen fra Paris.

"Der er behov for yderligere tiltag, hvis EU og verden skal sikre en bæredygtig fremtid”, skriver EU-Kommissionen således i en pressemeddelelse.

Umiddelbart bliver rapporten tager positivt i mod af Ester Asin, leder af WWF's europæiske afdeling, der fremhæver at EU nu anerkender, at der skal sættes turbo på verdensmålene og forpligtelserne i Paris-aftalen. Ester Asin savner dog tyngde i de politiske tiltag.

"Vi har nu brug for konkrete tiltag for at oversætte bæredygtighedsmål til EU-politik og tildele et ansvar for at levere inden for EU's rammer”, siger hun ifølge en pressemeddelelse.

I rapporten leger EU-Kommissionen også med tanken om en overordnet strategi med eksplicitte mål for, hvordan Unionen kan opfylde FN's bæredygtighedsmål inden 2030 og foreslår desuden ifølge Altinget, at der på de fire ovennævnte områder gøres en ekstra indsats.

Cirkulær økonomi:
Kommissionen vurderer, at et større fokus på cirkulær økonomi er vigtigt, hvis bæredygtigheds- og klimamålene skal nås. Derfor skal medlemslandene i højere grad sørge for at implementere EU-direktiver på eksempelvis genanvendelse af affald og plastik.

”Prisen for ikke at implementere EU-direktiver anslås bredt set til at være omkring 50 milliarder euro om året i sundhedsomkostninger og direkte miljøomkostninger", skriver Kommissionen i sin rapport.

Bæredygtige fødevarer:
EU’s landmænd har samlet set reduceret udledningen af drivhusgasser med 20 procent siden 1990. Der er stadig et stykke vej at gå, mener EU-Kommissionen. Den opfordrer medlemslandene til at give grønt lys til en moderniseret og mere grøn udgave af den fælles landbrugspolitik, som efter planen skal træde kraft i 2021.

"Hver medlemsstat skal udvikle økoskemaer til at støtte og/eller tilskynde landmænd til en landbrugspraksis, der er gavnlig for klimaet og miljøet ud over de obligatoriske krav", foreslår Kommissionen i rapporten.

Grøn strøm og energieffektiviseringer:
EU har allerede fastlagt mål om, at CO2-udledningerne i 2030 skal være 40 procent under 1990-niveauet. Kommissionen foreslår, at der gøres mere for at omlægge til bæredygtige og grønne energiforsyninger i medlemslandene. Også bygninger rundtomkring i EU skal energieffektiveres, og så skal transportsektoren omstilles, så der på sigt kun er ”nul-emissionsbiler på EU’s veje”.

Socialt fokus i grøn omstilling:
Kommissionens anden næstformand, hollandske Frans Timmermans, talte ved offentliggørelsen af den nye rapport om De Gule Veste i Frankrig. Det gjorde han for at understrege, at et grønt Europa ikke altid er et socialt retfærdigt Europa.

Læs også: EU klar til at hæve priserne på CO2-udslip

En grøn omstilling kan ”ramme mellem- og lavindkomstgrupper relativt hårdere”, skriver Kommissionen. Som modspil vil Kommissionen have fokus på kul-tunge regioner, hvor omstillingen til grøn energi gør ekstra ondt. Medlemslande og regioner EU over opfordres til at kigge nærmere på initiativer, som sikrer, at ”overgangen til en bæredygtig økonomi ikke lader nogen mennesker eller områder stå tilbage” - i tråd med Verdensmålenes øverste princip "Leave no one behind".

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle