Energieffektivisering: Hvorfor halter indsatsen og hvor ligger løsningerne?

Virksomhedsalliancer presser på for at få øget fokus på energieffektivisering – med god grund. For på trods af potentialet står disciplinen stadig i skyggen af etablering og overgang til vedvarende energi.

Foto: Flickr.

20.10.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke til diskussion: Energieffektivisering er den hurtigste og billigste måde at reducere energiomkostninger og CO2-udledninger på.

”Vi kalder det “the first fuel” og det bør ligge allerforrest i indsatsen i alle sektorer, siger det Internationale Energiagenturs (IEA) chef for energieffektivitet, Kevin Lane, i en rapport om energieffektive løsninger i industrien.
 
Hurtigst og billigst er ikke uvæsentligt i det, det respekterede magasin ”Foreign Affairs” i begyndelsen af 2023 kaldte ”Energiusikkerhedens tidsalder”. Oven i det kan man lægge klimakrisen, som fører til mange nye krav. F.eks. vedtog EU i sommeren 2023 et nyt energieffektiviseringsdirektiv, der pålægger medlemslandene inden for to år at implementere ny lovgivning, der kan reducere EU’s samlede el- og varmeforbrug med knap 12 procent i 2030.

Alligevel er energieffektivitet den grønne omstillings oversete barn. Nok til at der både nationalt og internationalt er etableret interesseorganisationer, som involverer virksomheder, skaber og deler viden og presser på for at få energieffektivitet længere op på den politiske dagsorden.

Hvorfor halter det med at bruge den bedst løsning?
En rapport udarbejdet af ABB og St Gallen Universitet i 2022 undersøgte, hvad der driver og forhindrer fokus på energieffektivitet i industrivirksomheder. Gennem 44 interviews og 182 deltagere i et kvantitativt survey kunne man konkludere, at virksomhedernes arbejde med energieffektivitet er motiveret af: lovkrav, besparelser, personlig motivation, brand og omdømme, kundeforventninger og nye forretningsmuligheder. Sammer rapport når desuden frem til de mest oplagte metoder til at opnå effektiviseringsgevinster. De er: fokus på udstyr gennem indkøb af nyt, tilpastning eller opgradering af gammelt eller procesoptimering eller øget brug af digitale løsninger.

Undersøgelsen viser også, at hovedparten af virksomhederne inklusiv deres øverste ledelse anerkender, at det er relevant at arbejde med energieffektivitet og sætte ambitiøse mål for indsatsen. Men trods dette er resultaterne af arbejdet jævnligt et stykke vej fra forventningerne, pga. især fire barrierer:

 1. Mangel på dokumenteret viden om muligheder
  Man mangler viden om, hvad der er teknologisk muligt, og der er for få gode data til at vurdere mulige indsatser i forhold til hinanden. Det resulterer i, at investeringsbeslutninger bliver taget på baggrund af mavefornemmelser og at mere synlige prestigeprojekter med lav risiko ofte bliver valgt frem for mindre synlige projekter med højere risiko – men ofte også langt højere effektiviseringspotentiale. Hovedforklaringen i denne situation er, at der mangler data og hertil god databehandling. Det skyldes især, at virksomhedernes udstyr er for blandet, IT-systemerne ikke moderne nok, produktionsudstyret er ikke forbundet med dataindsamlingssystemer, for få datapunkter indsamlet og kompetencer til at opbevare, håndtere og fortolke data.

Hvem skubber på?

SYNERGI arbejder for, at Danmark reducerer sit energispild – i industrien, i de offentlige og almene bygninger og i de danske hjem. SYNERGIs 12 medlemmer er danske virksomheder og organisationer, der i de seneste mange år har sikret, at Danmark og verden får mere ud af mindre med energieffektive teknologier. Organisationen producerer og deler viden, som gør det lettere at arbejde med energieffektivitet og understreger nødvendigheden af god lovgivning.

The Energy Efficiency Movement er en international bevægelse for udbredelsen af gode energieffektivitetsløsninger og mere politisk opmærksomhed. Bevægelsens fokus ligger primært på industriel produktion, som står for 40 procent af det globale energiforbrug og 30 procent af alle CO2-udledninger. Den oprindelige initiativtager var industrigiganten ABB, som også er særligt aktiv. Dens 400 medlemmer kommer hovedsageligt fra Europa, Indien og Kina. Seks danske virksomheder har meldt sig under fanerne: Danfoss, en stor SMV og fire helt små virksomhder. For at blive godkendt som ”mover”, som de kalder deres medlemmer, skal en organisation opstille et reduktionsmål for sig selv i forhold til energiforbrug og udledninger. Organisationen producerer selv ny viden og deler cases med gode løsninger på site website og rækker ud til politikere i lande verden over.

 • Manglende kompetencer og ressourcer
  Som rapporten foreslår, kan løses ved at omprioritere ressourcer internt, hyre ekstern rådgivning og udvidet samarbejde med leverandører af det udstyr, virksomheden har.
   
 • Incentiver modarbejder hinanden og manglende prioritering af emnet
  Undersøgelsen viser, at de færreste har energieffektivitet med i virksomhedens primære KPI’er, og at kriterierne for at godkende investeringer i energieffektive løsninger var for snævre. Det svækker synligheden af indsatsen og motivationen til at arbejde med emnet.
   
 • Modstand over for forandring
  De fleste ændrer kun på etablerede måder at gøre ting på, hvis der er virkelig overbevisende argumenter. I forhold til energieffektivitet er de ofte forholdsvis tekniske og det kræver derfor et nogenlunde højt niveau af oplysning, hvis medarbejdere skal arbejde dedikeret med i implementeringen af mere energieffektive processer og nyt udstyr. De fleste i undersøgelsen mener, at intern træning vil kunne løse en stor del af denne udfordring.
 • Ti løsninger man kan gå i gang med lige nu
  The Energi Efficiency Movement’s indsats stopper dog ikke ved analysen af udfordringerne. For et år siden udgav foreningen således endnu en rapport med navnet ”The Industrial Energy Efficiency Playbook”.

  Den gennemgår 10 områder, hvor industrivirksomheder kan sætte ind med det samme, for at reducere energiudgifterne og CO2-udledninger. Vel at mærke indsatser, der går længere end de helt basale hygiejnefaktorer som at slukke for udstyr, når det ikke er i brug, skift til LED-lyskilder eller isolering af vægge og rørføringer.

  Det understreges, at inden for alle 10 områder peger man kun på løsninger, der lever op til tre kriterier: de brugte teknologier skal være afprøvede, bredt tilgængelige og sikre, de skal have positiv effekt på både energiudgifter og udledninger, og de skal kunne installeres hurtigt uden for stor kompleksitet eller høje udgifter.

  Dansk Industri på banen
  Trænger man til flere ideer - og ideer uden for industriproduktionen - kom Dansk Industri i september 23, som svar på energieffektiviseringsdirektivet, med et udspil bestående af 39 konkrete forslag til, hvordan Danmark på tværs af erhvervsliv, det offentlige og husholdningerne kan bruge energien langt mere effektivt.

  "Det er på tide, at vi sætter energieffektivitet øverst på den politiske dagsorden. Alene vores huse har et energispild på op mod 30 procent. Det er ikke godt nok, særligt når vi har et erhvervsliv, der har musklerne til at få os i mål," siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Industri, i en artikel på di.dk.

  Forslagene ligger inden for fire kategorier: Energibesparelser, fleksibilitet - som sikrer bedst udnyttelse af energisystemet, elektrificering og sektorintegration - som sikrer udnyttelse af overskudsenergi og -varme, og udspillet fremhæver desuden digitalisering og adang til medarbejdere med de rette kompetencer som afgørende forudsætninger for at lykkes. 

  Udspillet kan ses her

  Toyota Material Handling A/S

  Sponseret

  3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

  Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

  Sponseret

  Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

  Denne artikel er del af et tema:

  Tema: Energieffektivitet

  På vejen til nul skal energieffektivitet levere op mod 40 procent af de nødvendige reduktioner. Alligevel lever disciplinen en stille tilværelse sammenlignet med investeringer i vedvarende energi og nye teknologier som PtX og carbon capture. Det vil CRS.dk lave om på med dette tema.

  Relateret indhold

  Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

  10.07.2024CSR.dk

  09.07.2024CSR.dk

  Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

  09.07.2024CSR.dk

  Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

  09.07.2024CSR.dk

  Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

  08.07.2024BSR

  Sponseret

  Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

  08.07.2024CSR.dk

  Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

  05.07.2024Troldtekt A/S

  Sponseret

  Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

  04.07.2024BSR

  Sponseret

  Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

  Jobmarked

  Se alle

  Roblon A/S

  ESG-koordinator

  Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

  Område

  Nordjylland

  Ansøgningsfrist

  29.08.2024

  Beierholm

  ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

  Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

  Område

  Midtjylland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Hofor

  Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

  Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

  Område

  Hovedstaden

  Ansøgningsfrist

  22.07.2024

  Hofor

  Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

  Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

  Område

  Hovedstaden

  Ansøgningsfrist

  16.07.2024

  Sparekassen Danmark

  ESG-controller

  Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

  Område

  Nordjylland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Andel

  Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

  Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

  Område

  Hovedstaden

  Ansøgningsfrist

  14.07.2024

  SUSTAINX ApS

  Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

  Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

  Område

  Hovedstaden

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Anlægsgartner Gottlieb A/S

  Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

  Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

  Område

  Sjælland

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Beierholm

  Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

  Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

  Område

  Hovedstaden

  Ansøgningsfrist

  Snarest muligt

  Hold dig opdateret med CSR.dk

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

  Se flere temaer

  Events

  Se alle
  Klimakampen ApS
  Workshop
  Klimakampen - Marts 2024

  Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

  Dato

  04.03.2024

  Sted

  Online

  Sustainable Business Solutions ApS
  Kursus
  Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

  Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

  Dato

  25.06.2024

  Tid

  09:00

  Sted

  IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

  SUSTAINX ApS
  Webinar
  Webinar: Spørgetime om ESG

  - Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

  Dato

  26.06.2024

  Tid

  11:00

  Sted

  Online

  Sustainable Business Solutions ApS
  Webinar
  Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

  Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

  Dato

  02.07.2024

  Tid

  08:15

  Sted

  Live online (Zoom)

  TANIA ELLIS - The Social Business Company
  Webinar
  Åben tilmelding: ESG Sommerskole

  Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

  Dato

  07.07.2024

  Tid

  09:00

  Sted

  Online

  Sustainable Business Solutions ApS
  Webinar
  Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

  Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

  Dato

  06.08.2024

  Tid

  08:15

  Sted

  Live online (Zoom)