Elektronisk affald fra AI-sektoren bliver en af fremtidens store udfordringer

Mængden af E-affald alene fra produktionen af AI-computere vil i 2030 være 2,4 millioner ton. Det konkluderer et nyt studie fra Nature.

Foto: 123rf.com

01.11.2024

CSR.dk

En stigende mængde af vores elektronik ender på lossepladsen. Det er den hurtigst voksende affaldsstrøm på verdensplan, og ifølge The Global E-waste Monitor bliver der allerede produceret 50 millioner tons E-affald årligt.

Et nyt Nature-studie undersøger denne tendens i relation til udbredelsen af AI-teknologi og konkluderer, at sektoren vil producere 2,4 mio. tons årligt i 2030, hvilket er tusind gange mere end i dag. 

”Hele verden vil have AI, men vi kigger ikke på skaderne derfra. Det giver store bæredygtigheds- og miljøproblemer”, siger Shweta Agarwala, der er lektor på Institut for Elektro- og Computerteknologi – Elektronik og Fotonik på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Fremtidens udfordring?

I takt med et større og større forbrug af AI-tjenester, vil der også være et større behov for den hardware, der er nødvendig for at drive dem. Med den hurtige udvikling af AI-teknologi, skal virksomheder løbende vurdere, hvad de skal gøre af den gamle hardware, der ikke kan drive den nye teknologi.

Frygten er, at virksomhederne vil ende med at smide deres udtjente hardware ud i stedet for eksempelvis at genbruge det eller sælge det videre.

Udover den korte levetid for AI-hardware, kan et stigende antal datacentre på verdensplan også bidrage til mængden af E-affald. Danmark har eksempelvis lige fået sin egen supercomputer og i fremtiden vil selv mellemstore techvirksomheder også have egne datacentre for at kunne drive deres virksomhed.

De 2,4 mio. tons om året er dog muligvis højt sat. Det er nemlig det værste af de fire scenarier, som forskerne undersøgte. Det bedste giver 0,4 mio. tons, men forskerne vil ikke give Videnskab.dk et bud på, hvilket scenarie, der er mest sandsynligt.

Læs mere om de andre scenarier og løsningsforslag på Videnskab.dk

- lhs

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle