Elektronik: Fra mit keyboard til din computerskærm

Bagsiden af innovationsmedaljen er bl.a., at på verdensplan vokser mængden af affald fra elektriske og elektroniske produkter, som indeholder både værdifulde metaller og svært nedbrydelige elementer. Samtidig kan man se stor økonomisk og miljømæssigt potentiale i cirkulære forretningsmodeller.

I Bangkok, Thailand har man længe genbrugt delene fra gamle mobiltelefoner til at reparere nyere modeller. Her er udvalget fra en bod på Klong Thom markedet..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I Danmark bliver der indsamlet 71.000 ton elektrisk og elektronisk affald om året. På verdensplan er der op mod 50 mio. ton elektronikskrot: Computere, fjernsyn, brødristere, vaskemaskiner, hårtørrere, telefoner, ismaskiner og alt det andet, som virksomheder og private ikke længere har brug for, fordi det er gået i stykker, gået af mode eller aldrig blev brugt.

Tre cirkulære forretningsmodeller har, ifølge en Accenturerapport fra 2016, et særligt stort potentiale for øget omsætning og ressourcebesparelser i IT- og elsektoren i Danmark. Det handler om genbrug af højværdiprodukter som smartphones og tablets og om salg af både lys og tøjvask som en funktion, snarere end salg af lamper, el-pærer og vaskemaskiner, dvs. ”product as a service”. Hvis man udnyttede disse tre forretningsmodeller fuldt ud, viser analysen, at der kunne opnås en årlig ressourcebesparelse på mere end 4.900 tons affald og en omsætning på omkring ni milliarder kroner.

Fix rammerne og lad markedet klare resten
I EU arbejder man med affald fra elektrisk og elektroniske produkter gennem det, der hedder WEEE-direktivet. En række erhvervsorganisationer og kollektive returordninger har gennem en aftale med miljø- og fødevareministeriet i de seneste tre år arbejdet med at optimere for genbrug og udvikle bedre processer.

De udgav i februar 2017 deres anbefalinger, som overordnet set beder regeringen om at lade markedet selv drive arbejdet med at finde og udnytte det økonomiske potentiale i cirkulær økonomi, mens det politiske niveau meget gerne må få lavet de nødvendige ændringer i lovgivning.

Det handler f.eks. om kategorisering, (nogle af de genbrugte dele kategoriseres i dag som affald, hvilket besværliggør kommercialiseringen), og nye regler og systemer for indsamling, sortering og behandling af brugt elektronik, hvor producenterne skal have større adgang til egne, brugte produkter, hvilket vil øge incitamentet til at forfølge cirkulære forretningsmodeller. Sidste anbefaling omhandler betaling af miljøbidrag, som producenter og behandler betaler som bidrag til genbrug og affaldshåndtering af elektroniske produkter.

EKSEMPLER PÅ CIRKULÆR ØKONOMI I IT OG EL-SEKTOREN

GENANVENDELSE AF MATERIALER I NYE PRODUKTER

  • Computerproducenten Dell indsamler i USA plastik fra gamle computere og omdanner det til plastikmateriale til brug i nye produkter. Siden 2008 har Dell benyttet genbrugsplast i deres skærme, stationære og bærbare computere, og de nåede for nylig deres 2020 mål om at have benyttet knap 23.000 ton genanvendt plastik og andre bæredygtige materialer i sin produktion, dvs. tre år før deadline. Virksomheden arbejder videre på at øge andelen af genbrugsplast i produkter. Plastikgenbruget sparer ifølge Dell også 11 procent CO2 i forhold til nyproduktion. Dell lancerede i februar 2017 et pilotprojekt, hvor de tester emballage produceret af 25 procent plastikaffald opsamlet i vandområder og 75 procent genbrugsplastik fra f.eks. flasker og fødevareemballage.

GENBRUG OG GENDISTRIBUTION

  • NORSK OMBRUK afhenter brugt elektronik, primært hårde hvidevarer fra den norske udgave af Elgiganten, istandsætter produkterne og videresælger disse til forhandlere af brugt elektronik. Alle indsamlede og istandsatte produkter udstyres med en stregkode og sælges videre med garanti.
  • Refurb.dk tilbagetager mindre elektronikprodukter som computere tablets og smartphones fra virksomheder og institutioner. Refurb istandsætter og opgraderer produkterne med den seneste software og produkterne sælges med garanti via virksomhedens online butik.
  • Dell driver verdens største genbrugsprogram for elektronik i 83 lande. Siden 2012 har de indsamlet 800.000 tons brugt elektronik. De renser produkterne og sælger dem videre på vegne af kunden, som får pengene eller donerer dem til velgørenhed efter ønske. Hvis de ikke er gode nok til at blive solgt videre, bliver produkterne skilt ad til genbrug efter højeste standard i det givne land og med fuld sporbarhed.
  • Nordiske Atea opererer inden for IT og tilbyder sine kunder levetidsforlængelse gennem konceptet GoITloop. Kunderne kan vælge mellem enten ren indsamling og miljøvenligt bortskaffelse af elektronisk udstyr, eller et loop hvor istandsættelse og videresalg er en del af pakken, og kunden modtager et beløb fra salget af produktet.

NYE PLATFORME

  • Hollandske Royal Philips er begyndt at sælge lys som funktion og ikke produkt. Philips investerer, installerer og administrerer alle enheder og kan derfor gøre værdikæden så cirkulær som muligt. Et godt eksempel er Schiphol-lufthavnen ved Amsterdam, hvor Philips ejer alle installationerne, lufthavnen leaser dem i kontraktens løbetid og man er fælles om ansvaret for energiforbrug og installationernes holdbarhed. Efter kontraktens udløb bliver enhederne opgraderet og brugt hos andre kunder. Philips er overbevist om, at denne forbrugsorienterede forretningsmodel er fremtiden.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus