El-biler og varmepumper kan gøre Danmark CO2-frit i 2050

Med visionen Power to the people vil Dansk Energi sikre at produktionen af el og varme bliver klimavenlig, og at CO2 fri strøm erstatter olie inden for de næste par generationer.

”Tiden må vise, hvor mange af de enkelte virkemidler, der bliver brug for, og når vi endnu ikke helt kender fordelingen mellem de forskellige virkemidler, er det jo fordi energiteknologien hele tiden uvikler sig”, siger chefkonsulent i Dansk Energi, Charlotte Søndergren..

11.09.2009

CSR.dk

Energibranchen lægger nu pres på det politiske system for at få nedbragt forbruget af olie og naturgas til fordel for energikilder, som banker CO2-forbruget i bund.

På Dansk Energis årsmøde i juni blev der fremlagt en samlet plan, der både kan gøre Danmark CO2-fri i 2050, og som samtidig mindsker behovet for import af olie og naturgas til tæt ved nul.

I visionen Power to the people” går klimahensyn og forsyningssikkerhed hånd i hånd.

Chefkonsulent i Dansk Energi, Charlotte Søndergren forklarer, at planen kort fortalt består af tre hovedelementer: Dels skal vi nedbringe vores forbrug af energi, dels skal den energi, som bruges, så vidt mulig være vedvarende - og endelig: hvis vi skal bruge kul, skal CO2’en herfra lagres og gemmes på de centrale kraftværker, som stadig vil være i brug til den tid.

”I vores vision har vi valgt at kombinere de tre løsninger, og ét af de helt centrale virkemidler i planen er, at samfundet i videst muligt omfang elektrificeres. Mange af vores vedvarende energikilder er jo netop baseret på el. Derfor foreslår vi også konsekvent brug af f.eks. elbiler, varmepumper samt el til processer i industrien. Et af virkemidlerne kunne eksempelvis være at give 25 procent investeringstilskud til udskiftning af olie- og gasfyr med varmepumper.

Det skal altså være slut med oliefyr og gaskedler samt benzin og diesel. Samtidig bør der opstilles en strategi for udbredelse af timeaflæste elmålere og fleksible el-produkter.,” siger Charlotte Søndergren, som erkender at ingen i dag kender alle svarene frem mod 2050. Hun anser det dog for ekstremt vigtigt, at der bliver skabt bred politisk konsensus om hovedretningslinierne. Charlotte Søndergren tror imidlertid, det er realistisk at skabe bred enighed i Folketinget, fordi vi i Danmark tidligere har bevist, at vi kan skabe politisk enighed om energipolitikken, senest i forbindelse med det omfattede energiforlig i februar 2008.

Slipper ikke helt for drivhusgasser
”Samtidig håber vi, at Danmark og EU kan blive enige om at elektrificere fremtiden samt gøre produktionen af el og varme CO2-fri. Det kunne blive vores vigtige bidrag til den store globale udfordring. Alle beregninger viser, at såfremt vi skal holde temperaturstigningerne nede, skal de rige lande bidrage væsentlig mere end udviklingslandene.”

Dansk Energis beregninger viser samtidig, at det allerede frem til 2025 er muligt at reducere udledningen af drivhusgasser fra energibranchen med 40 procent i forhold til 2005, øge andelen af vedvarende energi fra 20 til 40 procent samt halvere afhængigheden af olie og naturgas. Med en afvejet kombination, kan vi således blive CO2-fri i 2050”, siger Dansk Energis chefkonsulent.

Scenariet frem til 2050 tillader dog en vis udledning af drivhusgasser fra fly, færger og landbrug. Forventningen er nemlig, at kraftværkerne helt eller delvis fyrer med biomasse og dermed suger CO2’en ud af atmosfæren.

”Tiden må vise, hvor mange af de enkelte virkemidler, der bliver brug for, og når vi endnu ikke helt kender fordelingen mellem de forskellige virkemidler, er det jo fordi energiteknologien hele tiden uvikler sig. Og selv om der fortsat vil være kul på nogle af kedlerne, så vil kraftvarmeværkerne takket være kombinationen af biomasse og CO2-deponering i undergrunden blive mere end CO2-neutrale”, mener Charlotte Søndergren.

”Men hvilke udfordringer vil der være forbundet med at gennemføre Jeres plan?”
”På den korte bane skal afgiftssystemet indrettes, så man fremmer de CO2-rigtige alternativer i form af f.eks. el-biler. Teknologien findes jo allerede og vil uden tvivl blive forædlet yderligere de nærmeste år. På den lange bane skal der fastlægges konkrete mål og til stadighed satses massivt på teknologiudvikling inden for miljø- og energiområdet”.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus