Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Helt nye anbefalinger fra IT-branchen skal guide danske virksomheder til en mere miljørigtig it-politik. Særligt den såkaldte DaaS-model kan sætte skub i en bæredygtig håndtering af eksempelvis gamle smartphones og labtops

Foto: Epicent

09.07.2024

CSR.dk

IT-branchen, der er Danmarks største brancheorganisation for it- og televirksomheder, har netop offentliggjort ni nye anbefalinger til, hvordan alle virksomheder kan omstille sig til at blive mere bæredygtige på det teknologiske område.

Forlængelse af levetiden på it-udstyr som eksempelvis smartphones, labtops og printere er et af de helt centrale områder i anbefalingskataloget. Især et skift af indkøbs- og forbrugsmodel til den såkaldte Device-as-a-Service-model, hvor it-udstyret leases (DaaS), kan speede særligt op for den grønne it-omstilling.

Sådan lyder udmeldingen fra Technology Lifecycle management-specialisterne fra 3stepIT, der er del af IT-branchens bæredygtighedsudvalg, og som i samarbejde med andre repræsentanter er kommet med input til anbefalingerne.

“DaaS er en yderst fornuftig forbrugsmodel, der på overkommelig vis muliggør cirkularitet. Løsningen sikrer, at virksomheden følger en bæredygtig tankegang, når det kommer til anskaffelse, administration og ikke mindst udskiftning af udstyret,” siger Lasse Garby, dansk landechef for 3stepIT. Han uddyber her om kerneelementerne i modellen:

"Med DaaS-modellen vil virksomhedens genanvendelse, bortskaffelse og datasletning blive håndteret af en partner, der sikrer en automatiseret og systematiseret levetidsforlængelse på udstyret. Modellen giver mulighed for at leje it-udstyr, hvilket betyder, at virksomheder efter behov kan skalere op og ned for antallet af enheder uden at skulle investere i nyt udstyr. Desuden fremmer den mærkbart effektiv genanvendelse og reduktion af e-affald."

Om DaaS-modellen skriver IT-branchen: Denne form for aftale simplificerer virksomhedens interne arbejdsgange, sikrer kontinuerlig adgang til energieffektivt it-udstyr samt en miljøvenlig bortskaffelse og afvikling af udtjent it-udstyr.

Drop ”brug og smid væk”-kulturen

I tæt relation til forlængelse af levetiden på it-produkter, rummer IT-branchens anbefalinger også en klar opfordring til samtlige danske virksomheder: 

“Levetidsforlængelse af eksisterende it-udstyr kan bidrage til at mindske virksomhedens forbrug og gøre op med en “brug og smid væk”-kultur – til fordel for både økonomien og virksomhedens klimaregnskab. I stedet for at indkøbe nyt it-udstyr, når det eksisterende begynder at fejlmelde, eller når en komponent går i stykker, bør du afsøge muligheden for at reparere det eksisterende udstyr med nye opdateringer eller komponenter.”

Lasse Garby uddyber: “Som virksomhed bør man generelt reparere det eksisterende udstyr, hvis det er muligt. På den måde kan man tilsikre, at udstyret er i bedst mulig stand, når det skal udskiftes og videresælges til nye brugere." 

CIO’ers kerneopgave

Gartner, der er et af verdens førende forsknings- og rådgivningsfirmaer inden for teknologi og forretningsrådgivning, lavede i april i år en rapport, der viser globale top 10 teknologitrends .

Rapporten fastslår blandt andet, at bæredygtig it nu er den tredje vigtigste prioritet for CIO'er, og den understreger, at virksomheder i deres it-strategi bør lave konkrete mål om langsigtet levedygtighed.

“Det er positivt at konstatere, at Gartners forskning støtter fuldt op om IT-branchens og vores anbefalinger. Vi bakker især op om deres pointe med, at it-cheferne på strategisk plan bør fokusere på, hvordan bæredygtige teknologier bidrager til en mere robust og tilpasningsdygtig infrastruktur, der kan modstå fremtidige miljømæssige og økonomiske udfordringer,” slutter Lasse Garby.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)