Eksperter: Elvirksomheders udsagn om klimavenlig strøm er greenwashing

Når danske elvirksomheder lover sine kunder ”grøn strøm” er der tale om falsk markedsføring. Det mener Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling, der samtidig kalder på ændrede retningslinjer.

Flere af elvirksomhederne kompenserer for CO2-udledning ved at købe klimakreditter i organisationer, der vil sikre bevaring af skov, Men det møder også kritik. Arkivfoto..

18.11.2022

CSR.dk

”Klimaneutral strøm”, ”200 procent certificeret CO2-neutral” og ”bæredygtig el”. Sådan formulerer flere danske elvirksomheder den strøm, kunder kan vælge, hvis de vil sikre sig, at husholdningen er lyst op på ansvarlig vis.

Men det er falsk markedsføring og endda greenwashing, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling, der ikke mener, at man kan kalde strøm for bæredygtig.

Læs også: Energiselskabernes brancheorganisation Green Power Denmark vil tredoble den danske produktion af grøn strøm i 2030

Udmeldingen kommer efter en undersøgelse, som Børsen har foretaget af Grow Energy, Ewii, Natur-Energi, NRGI og Scanenergi, der alle markedsfører deres produkter som CO2-neutrale.

Gennem en række mails og information virksomhedernes hjemmesider dokumenterer fire af dem for, at strømmen er klimaneutral gennem CO2-reduktioner fra en tredjepart.

Derudover køber alle fem klimakreditter fra organisationerne Verified Carbon Standard og Gold Standard, som står for projekter, der skal sikre skovrejsning, -bevaring eller forøgelse af grønne energiformer.

Men disse tiltag møder kritik, blandt andet fordi der hæftes en del usikkerhed til effekten og til, hvor meget CO2, de reelt mindsker.

Ifølge rapporter fra EU-Kommissiomen og vurderinger fra Klima- og Omstillingsrådet kan 80 til 85 procent af disse projekter ikke kan levere de forventede CO2-reduktioner.

Utilstrækkelig ordning
I en mail til Børsen afviser man hos Ewii blankt, at der er tale om greenwashing og påpeger, at man blot følger myndighedernes retningslinjer på området.

Lars Bonderup Bjørn, administrerende direktør i virksomheden, fortæller ifølge Børsen videre, at Rådet for Grøn Omstillings topchef selv har kaldt Ewiis strøm for ”det grønneste produkt, jeg nogensinde har set.”

Læs også: Lenovos klimakompensation runder 1 mio. tons sparet CO2

Ifølge Rådet for Grøn Omstilling og Forbrugerrådet Tænk ligger en del af problematikken dog i selvsamme retningslinjer, som Forbrugerombudsmanden udarbejde i 2020 – blandt andet med de to organisationer ved forhandlingsbordet.

Ordningen, der hedder grønne blade, gør det muligt for elvirksomheder at markedsføre sine produkter som bæredygtige med et eller to blade.

For at få et grønt blad kræves det, at virksomheden køber certifikater på strøm, som kommer fra vedvarende energiformer.

To blade kræver førnævnte, men også investeringer, der fjerner nok CO2 fra atmosfæren til, at det svarer til klimabelastningen fra kundernes strømforbrug.

”Bedre end ingenting”
Elvirksomhederne bruger dog ordningen for definitivt, mener Julie Abrahams Bangsgaard, energirådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.

“Branchen har tolket superkreativt på den her mærkningsordning. Du kan ikke snakke om, at strømmen er CO2-neutral. Du kan tale om, at du kompenserer, hvad der svarer til et gennemsnitligt elforbrug,” siger hun til Børsen.

Læs også: Regeringens nye klimaprogram kraftigt kritiseret for at være ude af takt med virkeligheden

Ifølge de organisationer har man været kritisk overfor retningslinjerne fra starten af, og de er derfor ”bedre end ingenting”, siger Vagn Jelsøe, chefkonsulent for bæredygtigt forbrug hos Forbrugerrådet Tænk, til Børsen.

Selv mener Julie Abrahams Bangsgaard, at man bør starte helt forfra og udarbejde en ny ordning.

- HCL

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

16.02.2024CSR.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

15.02.2024CSR.dk

Nyt boliginteriør på gamle trøjer

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Feb. 21

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.