Due diligence-krav kræver omstilling

Ikke flere hjemmestrikkede krav til leverandører. Nu handler det om at få styr på sin egen indvirkning på andres rettigheder og at gøre noget ved det.

13.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EU-regulering vil inden for få år kræve, at virksomheder gennemfører obligatorisk due diligence i deres værdikæder. CSR.dk har spurgt ekspert og rådgiver inden for netop dette, Sune Skadegaard Thorsen fra Global CSR, hvad det kommer til at betyde for virksomheders arbejde med leverandører og andre forretningsforbindelser.

Sune Skadegaard Thorsen er ejer og stifter af Global CSr og ekspert i menneskerettigheder og virksomheder. Foto: Global CSR.

Sune Skadegaard Thorsen forklarede i en artikel på CSR.dk i sidste uge, hvad forskellen er mellem de Code of Conduct og audit-systemer, som virksomheder typisk har i dag, og et due diligence-system baseret på FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (FN’s retningslinjer), som den kommende EU-regulering efter al sandsynlighed vil blive baseret på.

I denne artikel fortsætter vi samtalen med fokus på hvordan virksomhederne skal forberede sig?

Hvad skal virksomhederne gøre anderledes, ift. hvad de gør i dag?
FN’s retningslinjer skal opfattes som en minimumsstandard, man arbejder ud fra. Så den skal virksomhederne sætte sig ind i og følge, hvilket vil sige at de vedtager en politik, der opfylder kravene i standarden, etablere et due diligence system, hvor de jævnligt udfører indvirkningsanalyser for alle deres egne forretningsenheder og er i stand til at kommunikere resultatet. Desuden skal de etablere eller deltage i klagemekanismer, hvor personer eller grupper kan rejse og få behandlet oplevelser af negative indvirkninger.

Hertil skal virksomhederne som minimum stille krav til deres forretningsrelationer, om at de også skal møde standarden, samt handle aktivt i forhold til kendte væsentlige negative indvirkninger i hele værdikæden, uanset hvem, der gør opmærksom på dem. Det er her begrebet ’leverage’ (påvirkningskraft) bliver relevant.

Hvordan kan man sikre sig, at ens leverandører faktisk har et udført due diligence hos deres leverandører?
Leverandøren skal udføre due diligence hos sig selv og skal kunne dokumentere det. De skal ikke udføre due diligence hos deres leverandører, men kræve af deres leverandører og andre forretningsrelationer, at de også udfører due diligence, og kræver det af deres forretningsrelationer.

Hvordan får man kontrol i sådan et set-up, hvor man ikke tager ud og efterser, at f.eks. leverandører gør, som man har bedt dem om?
Kontrol er en illusion. Hvis vi følger de gamle systemer, skulle alle virksomheder hele tiden udføre audits hos alle deres forretningsrelationer, der tilsvarende skulle udføre audits alle forretningsrelationer; også hos dig som køber. Det er for mig åbenbart, at den eneste pragmatiske løsning er, at vi får mere tillid i forretningsrelationerne, og den tillid kan altid blive underbygget af en adgang til at se enhver virksomheds egne indvirkningsanalyser. Den store udfordring for tiden vil være at få fastlagt niveauet af den information, der skal fremgå af virksomhedens indvirkningsanalyser; altså virksomhedens ’CSR-selvangivelse’. Men her er mange danske virksomheder rigtig godt med.

Hvor langt, hvor meget og hvordan skal man indstille sig på at hjælpe sine leverandører med at komme på plads?
Man kan starte med, som FN’s retningslinjer kræver, at give leverandøren adgang til virksomhedens egen politik, indvirkningsanalyser og oplysning om klagemekanismer. Og så må det forventes, at der kommer rigeligt med vejledning i de kommende år.

Hvad sker der med de audit-systemer og -samarbejder, vi har i dag?
De kendte audit-systemer, som SEDEX SMETA, BSCI, FLA, ETI, SA 8000, World Favour, Eco Vadis etc, skal hjælpe deres medlemmer og kunder med at følge de nye krav fra f.eks. EU, og det vil så vidt vides sige at de skal følge FN’s retningslinjer. Hvis de formår at ændre deres Code of Conduct og uddanne deres personale til at forstå og implementere denne standard, i stedet for deres hjemmestrikkede løsninger, har de en god mulighed for at overleve, når man betænker, at alle virksomheder i først EU skal implementere standarden. Men det kræver, at de omstiller og ikke hårdnakket holder fast på de alt for dyre og ikke virksomme løsninger.

Kan due diligence-kravet endda blive en slags foræring til dem og omstilling ske med fordele for alle?
Jeg mener jo, at FN’s retningslinjer er en foræring til alle virksomheder. I 20 år op til 2011 sukkede virksomhederne efter noget, som kunne hjælpe dem med at forme deres arbejde med f.eks. menneskerettigheder. Men barren er sat relativt højt og den gør op med en række klassiske misforståelser omkring ansvarlig virksomhedsadfærd i forhold til menneskerettighederne. F.eks. at det er en utopisk vision. 

Efterhånden som en række danske virksomheder ’bare gør det’ og viser, at implementeringen skaber værdi, tryghed og forudsigelighed, desto mere uholdbare, bliver undskyldningerne for ikke selv at gå i gang.

Rådet herfra er klart; just do it. For i forhold til leverandørsamarbejdet er der mange penge og frustrationer at spare.

Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

04.03.2024CSR.dk

En både-og dom i Danish Crowns greenwashing sag

04.03.2024CSR.dk

Hotel- og mødebranchen har unikt potentiale i den grønne omstilling

27.02.2024Fristads Kansas

Sponseret

Grønt pilotprojekt: Arbejdstøj fra 4.000 medarbejdere genanvendes

23.02.2024CSR.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Bureau Veritas Certification
Kursus
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminarets 2 dage får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

04.03.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark