Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger

EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.

02.06.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I flere år har EU-systemet arbejdet på et sæt regler for obligatorisk due diligence på menneskerettigheder og miljø for europæiske virksomheder, i form af Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).

Med EU-parlamentets godkendelse af en fælles forhandlingsposition i går er der nu kun en forhandlingsrunde tilbage, før indholdet i de nye krav bliver endeligt formuleret og kan træde i kraft.

De forhandlinger går under navnet ”trilouges”, hvor EU-kommissionen, Ministerrådet, som repræsenterer medlemsstaterne, og EU-parlamentet, som repræsentant for borgerne, arbejder for at finde et kompromis mellem i dette tilfælde Kommissionens forslag fra februar 2022, Ministerrådets udspil fra december 2022 og Parlamentets nye udspil.

Hvad handler CSDDD om?

Forslaget til direktivet forpligtiger virksomheder ift. deres egne aktiviteter, deres datterselskaber og deres værdikæder, sidstnævnte defineret som deres ’direkte og indirekte etablerede forretningsforbindelser’. Mere konkret vil virksomheder være forpligtet til at:

 • integrere due diligence i deres politikker. Det betyder a) beskrivelse af virksomhedens tilgang til due diligence på kort, mellem og langt sigt, b) code of conduct/adfærdskodeks som beskriver regler og principper, der skal følges af virksomheden og dets datterselskaber, c) procesbeskrivelse af implementering af due diligence og foranstaltninger for at sikre overholdelsen af code of conduct og udvide dens anvendelse til etablerede forretningsforbindelser.
 • dentificere faktiske eller potentielle negative menneskerettighedsrelaterede og miljømæssige indvirkninger
 • forebygge eller afbøde potentielle indvirkninger, og stoppe eller mindske faktiske indvirkninger
 • oprette og vedligeholde en klageprocedure
 • føre tilsyn med effektiviteten af due diligence-politikken og foranstaltningerne
 • offentligt kommunikere om due diligence.

Klima er også tænkt ind i direktivet, og de største virksomheder skal have en plan for at sikre, at deres forretningsmodel og strategi er forenelig med begrænsningen af den globale opvarmning til 1,5 °C i overensstemmelse med Paris-aftalen.

Kilde: Dansk Industri

Forhandlingerne forventes at begynde i næste uge, og der hersker et stort ønske om endeligt at vedtage direktivet før det næste valg til EU-parlamentet og nedsættelsen af en ny EU-kommission, som sker i juni næste år.

Her kommer slaget til at stå
De store knaster i forhandlingerne forventes ifølge Euractiv og Responsible Investor at blive:

 1. Bestyrelsens ansvar – hvor diskussionen bl.a. handler om hvorvidt bestyrelsen skal kunne holdes ansvarlig for etableringen af due diligence-kontrol, og om en del af deres aflønning skal være knyttet til virksomhedens klimaomstillingsplaner. Især Ministerrådet, dvs. medlemsstaterne, er imod tiltag, som påvirker den fire ledelsesret på virksomhedernes øverste niveau.
 2. Om finanssektoren skal være dækket af CSDDD – hvor Parlamentet siger ja, mens Ministerrådet vil gøre det valgfrit.
 3. Forsyningskæde eller værdikæde – hvor Ministerrådet ønsker at begrænse kravene, mens Parlamentet ønsker at reglerne dækker både leverandører og salg, distribution, transport, lagerfaciliteter og affaldshåndtering.
 4. Hvem gælder direktivet for? Ministerrådet ønsker en langsommere indfasning af forslaget, så det i første omgang kun gælder for meget store virksomheder.
 5. Klager og ansvar – hvor det kan blive krævende at nå til enighed om præcis hvor og hvordan et juridisk ansvar skal kunne placeres, og hvordan berørte parters klageadgang skal skrues sammen.

Panik før lukketid?
EU-parlamentet godkendte forhandlingspositionen med 366 stemmer for og 225 imod. Op til afstemningen var der behov for hvad Euractiv beskriver som ”intense forhandlinger”, fordi centrum-højre gruppen i Parlamentet kom med vidtgående ændringsforslag til nogle af tekstens nøglepunkter. Gruppen ønskede f.eks. at udvande kravene til klima-due diligence og fjerne al omtale af bestyrelsesansvar fra loven. Sidstnævnte er et hovedkritikpunkt fra erhvervslivets organisationer.

Til Euractive siger den fælleseuropæiske erhvervsorganisation, Business Europes direktør, Markus J. Beyrer, f.eks.:

”Due diligence-regler skal være klare, til at arbejde med og ens på tværs af EU. Det foreslåede bestyrelsesansvar er en unødvendig indblanding i udførelsen af god selskabsledelse.”

De sene forhandlinger resulterede som det eneste i, at bestyrelsesmedlemmers ansvar for at etablere og monitorere due diligence-processer ikke er indgår i Parlamentets forhandlingsudspil. Det resultat var langt fra alle tilfredse med:

“Forandring skal komme fra toppen,” sagde Richard Gardiner, EU public policy-ansvarlig i the World Benchmarking Alliance, til EURACTIV. ”Det er uheldigt at den endelige afstemning minimerer rollen bestyrelsen har i forhold til at sikre, at en virksomhed lever op til lovgivning.

Overordnet var World Benchmarking Alliance dog positivt stemt over for Parlamentets udspil:

”Med denne afstemning anerkender EU’s lovgivere, at de nuværende frivillige codes of conduct ikke producerer det seismiske skift, vi har brug for, når vi skal sikre bæredygtig virksomhedsadfærd,” sagde Richard Gardiner.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

25.07.2024CSR.dk

Trods virksomhedsmodstand er inklusion vigtig for amerikanerne

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)