Dobbelt op for VE-indtjening sammenlignet med fossile brændsler

Virksomhederne på en liste over verdens 200 største grønne selskaber har over det sidste 1½ år skabt dobbelt så meget afkast som deres fossilt drevne konkurrenter, viser rapport. Fire danske virksomheder på listen.

Virksomheder baseret på vedvarende energi klarer sig langt bedre end deres fossile konkurrenter, viser ny rapport..

19.02.2018

CSR.dk

Mens de miljømæssige og moralske fordele ved vedvarende energi er indlysende for de fleste, så er den økonomiske side af sagen ikke altid helt så klar. Det mener i hvert fald de to NGO’er As You Sow og Corporate Knights, der derfor har skabt den såkaldte Clean200-liste.

Læs også: Amerikanske virksomheder køber stort ind af vedvarende energi

Clean200-virksomhederne (den blå linje) klarer sig betydelig bedre end de fossile i S&P 1200 Global Energy Index. Illustration fra præsentation af rapport..

Clean200 er en rangering af verdens 200 største børsnoterede virksomheder, der genererer en betydelig del af deres indtjening fra ren energi. En rapport fra holdet bag listen viser, at de 200 selskaber over det sidste halvandet år (fra 1. juli 2016 til udgangen af 2017) har skabt et samlet afkast på 31,1 procent. Det er godt dobbelt så meget som de 15,7 procent, virksomhederne i S&P 1200 Global Energy-indekset har skabt i samme periode.

Ifølge rapporten illustrerer det, at det at flytte investeringer fra fossile brændstoffer og over til vedvarende energi (divestment) ikke behøver at gå ud over den langsigtede indtjening.

”Markedskræfterne fortsætter med at viser, at den nye energiøkonomi ikke kun er en vækstsektor, men også på sigt bliver med at præstere bedre en den fossilt baserede energisektor. Vi er i gang med den ’Store omstilling’ i takt med at investeringsbølgerne bevæger sig i retning af at bremse klimakatastrofen”, siger CEO for As You Sow og medforfatter af rapporten, Andrew Behar.

Listens top-3 udgøres af Siemens, Toyota og Schneider Electric, mens Vestas er med i top-10 på en sjetteplads. I alt har fire danske virksomheder fundet vej til rangeringen. Udover vindmøllegiganten drejer det sig om Ørsted, der under sig gamle navn Dong Energy indtager en placering som nr. 20, Rockwool (nr. 45) og Novozymes (nr. 55).

Vedvarende energi trodser Trump og høje oliepriser
Clean200 domineres på den store klinge af Kina (inkl. Hong Kong og Taiwan), der sidder på hver tredje plads (68, om end ingen i top-20), med USA (35) og Japan (21) som næst- hhv. tredjestørste bidragsydere. Indien er derimod ’langt bagud’ men kun syv virksomheder på listen.

Samlet set repræsenterer de 200 selskaber 29 forskellige nationer, hvilket As You Sow og Corporate Knights ser som en understregning af, at ren energi ikke længere er en niche, men derimod en global tendens, endda på trods af eksempelvis signalerne fra Det Hvide Hus og oliemarkedet.

”Det er interessant at Clean200 formåede stort set at præstere dobbelt så godt som de fossile energiaktier i løbet af det sidste halvandet år, når man ser på det generelle opsving i oliepriser i perioden”, siger CEO for Corporate Knights og ligeledes medforfatter af rapporten, Toby Heaps.

Læs også: Vestas i samarbejde med Tesla om energilagring

For at komme med på Clean200-listen skal en virksomhed have en markedsværdi på mindst 1 mia. dollars og hente minimum 10 procent af sin indtjening på vedvarende energikilder. Rangeringen udelukker desuden olie-, gas- og forsyningsselskaber, der genererer under 50 procent af deres energi fra vedvarende kilder, og de 100 største kulselskaber. Endelig er der heller ikke plads til våbenproducenter eller virksomheder forbundet med skovrydning, børne- eller tvangsarbejde, eller negativ klimalobbyisme.

-AK

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

16.02.2024CSR.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Lær at sætte mål for ligestilling | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den første af tre, hvor du får værktøjer og templates, der hjælper dig på vej og klæder dig på til at sætte ambitiøse og målbare mål for at fremme ligestilling og kvinder i ledelse, samt at implementere dette i virksomhedens strategi.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online