Divestmentbølgen når nye højder

Bevægelsen af investeringer væk fra fossile brændstoffer har nået 35 billioner kroner. Det er en fordobling siden september sidste år og spredningen er samtidig vokset markant.

Stadig flere investeringer bliver dirigeret væk fra de fossile energiformer..

14.12.2016

CSR.dk

Siden den formelle start i USA for fem år siden, er mængden og størrelsen af investeringer fra virksomheder, organisationer og private, der undgår fossile brændstoffer, vokset støt. Det viser den seneste opgørelse fra analysefirmaet Arabella Advisors, der har indsamlet data fra en lang række investorer verden over.

Læs også: Billioner på vej væk fra kulinvesteringer

Sammenlagt når de frem til, at den samlede værdi af de aktiver, der er blevet dirigeret væk – divestet – fra primært olie, kul og gas således nået op på 5 billioner (trillion) dollars, svarende til godt 35.200 mia. kr. Det er en fordobling i forhold til september 2015, hvorfra bevægelsen for alvor rykkede frem mod COP21 i Paris.

Spredningen af virksomheder, investeringsfonde, institutioner og ikke mindst private borgere, der divester sine midler, er vokset i samme takt. Ved rapportens offentliggørelse have 688 organisationer og 58.399 personer fra 76 lande bundet sine investeringer væk fra de fossile energiformer.

Divestmentbølgen i tal. Illustration: 350.org.

Blandt de seneste tilføjelser nævner ngo’en 350.org Trinity College i Dublin, 16 universiteter i Storbritannien, Islamic Society of North America og Naturhistorisk Museum i New York. Byer som Stockholm, Paris, København, Washington og Berlin er allerede ombord, og for nylig opfordrede 17 Nobelprismodtagere, bl.a. Desmond Tutu, Nobelfonden til at følge trop.

Rent geografisk kommer under halvdelen af investorerne nu fra USA, og nye sektorer repræsenteret via fx forsikringsselskaber, banker og pensionskasser er kommet med på kortet. Ingen enkelt sektor repræsenterer i dag mere end en fjerdedel af investeringerne.

Usikkerhed omkring fremtiden
Omkring fremtidsudsigterne anfører Arabella, at den globale divestment-bevægelse bliver en stadig større trussel for den fossile industri, i takt med at sektoren bliver presset af både lovgivning og den offentlige opinion. Bølgen af konkurser i branchen, mener Arabella kan føre til yderligere divestment, og modsætningsforholdet til de internationalt vedtagne CO2-standarder koblet med stadigt dårligere resultater fra fossile selskaber som eksempelvis ExxonMobil, vil i Arabellas øjne kun øge tempoet i det finansielle ryk i retning af vedvarende energi.

Et stort spørgsmålstegn, som rapporten kun overfladisk berør, er de nye politiske strømninger i USA, hvor den kommende præsident Donald Trump er ved at sammensætte et særdeles klimaskeptisk ministerkabinet, der vil styrke bl.a. kulindustrien og trække landet ud ad Parisaftalen.

Arabella noterer sig således, at valget at Trump ”sår tvivl om USA’s fortsatte vilje til at reducere sine udledninger”, men samtidig at ”eventuelle setbacks i den officielle amerikanske klimapolitik kun højner vigtigheden af divestments”, og at manglen på lovgivning gør, at ”investorer kan bruge deres midler og stemme til at fortsætte med at skubbe energisektoren væk fra fossile brændstoffer”.

Læs også: Pensionskasser kræver klimahandling fra olieselskaber

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Arabella ikke har kunnet få præcise tal fra 20 procent af de institutioner, der offentligt har meldt ud omkring divestments, ligesom ”et stort flertal” af de personlige investorer har valgt ikke at dele sine oplysninger på området. Begge grupper er medregnet i antallet af investorer, men deres konkrete investeringer er ikke med i de 35 billioner, hvorfor det reelle tal er ”signifikant” højere.

Læs hele rapporten The Global Fossil Fuel Divestment and Clean Energy Investment Movement her.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus