Det halter med aktivt ejerskab i olieselskaber for danske pensionsselskaber

Danske pensionsselskaber siger, at de fastholder aktier i europæiske olieselskaber for at udøve aktivt ejerskab og præge dem i en grønnere retning. Men for få stemmer for de forslag, der reelt kunne få olieselskaberne til at leve op til Paris-aftalen. Det viser en ny undersøgelse fra ngo’en Ansvarlig Fremtid.

Det er et problem, når PFA ikke stemmer mere progressivt, da de er den endegyldigt største medejer hos Shell og Total af de danske pensionsselskaber. Arkivfoto.

09.07.2021

CSR.dk

I takt med en voksende klimabevidsthed er kritikken af danske pensionsselskabers aktieportefølje steget. De har i alt for høj grad investeret i fossile brændstoffer og sort industri. Derved har de holdt hånden under olieselskaberne i stedet for at investere i den grønne omstilling, lyder kritikken.

Indtil videre har svaret været: Vi kan præge olieselskaberne i en grønnere retning ved at bruge vores ejerskab aktivt. Men for få og for små pensionsselskaber stemmer for at vedtage klimaresolutioner, der er forenelige med Paris-aftalens mål, på olieselskabernes generalforsamlinger. Det fastslår ngo’en Ansvarlig Fremtid i en ny undersøgelse ifølge Information

Grønne aspirationer i Europa
Mens amerikanske olieselskaber ikke har åbnet for en dialog omkring grøn omstilling med sine investorer, har de europæiske selskaber i højere grad sat sig for at gå i en mere grøn retning. Samtidig har investorerne fået en vis indflydelse på hvordan og hvor hurtigt omstillingen skal gå.

Læs også: De europæiske olieselskaber er langt foran de amerikanske på den grønne omstilling

Denne udvikling har haft betydning for pensionsselskabernes portefølje. Hvor danske pensionsinvesteringer i det amerikanske olieselskab ExxonMobil alene udgjorde 2,3 milliarder kroner i 2019, er der i dag kun samlet set investeret for 621 millioner i amerikanske olieselskaber med danske pensionskroner. Det er Danica Pension og Velliv, der endnu ikke har givet op på amerikanerne.

”De har næsten alle sammen erkendt, at aktivt ejerskab ikke var vejen frem for ExxonMobil. Det er glædeligt, at der er så mange, der har valgt at trække stikket”, siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson for Ansvarlig Fremtid, til Information.

Men blot fordi de fleste danske pensionskasser har fravalgt de dialogafvisende amerikanere, betyder det ikke, at de bruger deres ejerskab til at presse europæerne, der selv lægger klimaplaner.

Ja tak til ledelsens plan
For hos europæerne bliver der lagt planer. Både for at reducere egne drivhusgasudledninger, men også at bruge indtægterne fra olie til at finansiere en omstilling til grønne energiselskaber. Men planerne, der er blevet fremlagt af olieselskabernes ledelse, tager sig for lang tid til at kunne være kompatibel med Paris-aftalen.

”Det, som Shell og Total har præsenteret, er ikke en Paris-kompatibel klimastrategi. Ved at stemme for de strategier får man ikke sendt det rigtige signal til virksomheden om, at de skal omstille sig. Og så kommer selskaberne til at lave fremtidige investeringer, som ikke er i overensstemmelse med Parisaftalen,” udtaler Thomas Meinert Larsen.

Læs også: PFA Pension støtter poster, der er direkte modstridende med Paris-målene

Til engelsk-hollandske Shells generalforsamling var det 80 procent af de danske pensionsselskaber, der stemte for ledelsens klimaplan.

Dog stemte fem pensionsselskaber også for en mere kritisk tilgang foreslået af grønne investorer fra Follow This, der ville binde Shell til at sætte reduktionsmål, som var i overensstemmelse med Parisaftalen. Kun Industriens Pension og PKA både afviste ledelsens klimaplan og stemte for forslaget fra Follow This.

Størst, men mindst progressiv

Blandt danske pensionsselskaber var PFA den eneste, der valgte decideret at stemme imod Follow This’ forslag på Shells generalforsamling. Giganten valgte i stedet at bakke fuldt op om Shells egen plan.

”Vi valgte at stemme for Shells egen klimaplan for at støtte op om selskabets transformationsplan. Men det var en overvejelse, om vi skulle lave et statement ved at stemme nej. Men vi tror på, at store forandringer sker gennem engagement og vedholdende dialog om den grønne retning”, siger Rasmus Bessing, der er direktør og ansvarlig for administration i PFA, til Information.

Men det er et problem, når PFA ikke presser mere på, mener Thomas Meinert Larsen.

Læs også: Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål

PFA ejer nemlig langt den største mængde af aktier i Shell med en værdi på 954 millioner kroner, som er mere end de andre danske pensionsselskaber tilsammen. Det samme gør sig gældende i franske Total, hvor PFA har aktier for over en milliard kroner.

”I kraft af deres størrelse er det et problem, at PFA stemmer så relativt ringe, som de gør. De er dem, der stemmer mindst klimaprogressivt”, siger han.

Da Follow This fremlagde et klimaambitiøst forslag på Equinors (tidligere Statoil) generalforsamling, stemte også Danica Pension og PensionDanmark imod. Forslaget faldt.

- KCP

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen