Det halter med aktivt ejerskab i olieselskaber for danske pensionsselskaber

Danske pensionsselskaber siger, at de fastholder aktier i europæiske olieselskaber for at udøve aktivt ejerskab og præge dem i en grønnere retning. Men for få stemmer for de forslag, der reelt kunne få olieselskaberne til at leve op til Paris-aftalen. Det viser en ny undersøgelse fra ngo’en Ansvarlig Fremtid.

Det er et problem, når PFA ikke stemmer mere progressivt, da de er den endegyldigt største medejer hos Shell og Total af de danske pensionsselskaber. Arkivfoto.

09.07.2021

CSR.dk

I takt med en voksende klimabevidsthed er kritikken af danske pensionsselskabers aktieportefølje steget. De har i alt for høj grad investeret i fossile brændstoffer og sort industri. Derved har de holdt hånden under olieselskaberne i stedet for at investere i den grønne omstilling, lyder kritikken.

Indtil videre har svaret været: Vi kan præge olieselskaberne i en grønnere retning ved at bruge vores ejerskab aktivt. Men for få og for små pensionsselskaber stemmer for at vedtage klimaresolutioner, der er forenelige med Paris-aftalens mål, på olieselskabernes generalforsamlinger. Det fastslår ngo’en Ansvarlig Fremtid i en ny undersøgelse ifølge Information

Grønne aspirationer i Europa
Mens amerikanske olieselskaber ikke har åbnet for en dialog omkring grøn omstilling med sine investorer, har de europæiske selskaber i højere grad sat sig for at gå i en mere grøn retning. Samtidig har investorerne fået en vis indflydelse på hvordan og hvor hurtigt omstillingen skal gå.

Læs også: De europæiske olieselskaber er langt foran de amerikanske på den grønne omstilling

Denne udvikling har haft betydning for pensionsselskabernes portefølje. Hvor danske pensionsinvesteringer i det amerikanske olieselskab ExxonMobil alene udgjorde 2,3 milliarder kroner i 2019, er der i dag kun samlet set investeret for 621 millioner i amerikanske olieselskaber med danske pensionskroner. Det er Danica Pension og Velliv, der endnu ikke har givet op på amerikanerne.

”De har næsten alle sammen erkendt, at aktivt ejerskab ikke var vejen frem for ExxonMobil. Det er glædeligt, at der er så mange, der har valgt at trække stikket”, siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson for Ansvarlig Fremtid, til Information.

Men blot fordi de fleste danske pensionskasser har fravalgt de dialogafvisende amerikanere, betyder det ikke, at de bruger deres ejerskab til at presse europæerne, der selv lægger klimaplaner.

Ja tak til ledelsens plan
For hos europæerne bliver der lagt planer. Både for at reducere egne drivhusgasudledninger, men også at bruge indtægterne fra olie til at finansiere en omstilling til grønne energiselskaber. Men planerne, der er blevet fremlagt af olieselskabernes ledelse, tager sig for lang tid til at kunne være kompatibel med Paris-aftalen.

”Det, som Shell og Total har præsenteret, er ikke en Paris-kompatibel klimastrategi. Ved at stemme for de strategier får man ikke sendt det rigtige signal til virksomheden om, at de skal omstille sig. Og så kommer selskaberne til at lave fremtidige investeringer, som ikke er i overensstemmelse med Parisaftalen,” udtaler Thomas Meinert Larsen.

Læs også: PFA Pension støtter poster, der er direkte modstridende med Paris-målene

Til engelsk-hollandske Shells generalforsamling var det 80 procent af de danske pensionsselskaber, der stemte for ledelsens klimaplan.

Dog stemte fem pensionsselskaber også for en mere kritisk tilgang foreslået af grønne investorer fra Follow This, der ville binde Shell til at sætte reduktionsmål, som var i overensstemmelse med Parisaftalen. Kun Industriens Pension og PKA både afviste ledelsens klimaplan og stemte for forslaget fra Follow This.

Størst, men mindst progressiv

Blandt danske pensionsselskaber var PFA den eneste, der valgte decideret at stemme imod Follow This’ forslag på Shells generalforsamling. Giganten valgte i stedet at bakke fuldt op om Shells egen plan.

”Vi valgte at stemme for Shells egen klimaplan for at støtte op om selskabets transformationsplan. Men det var en overvejelse, om vi skulle lave et statement ved at stemme nej. Men vi tror på, at store forandringer sker gennem engagement og vedholdende dialog om den grønne retning”, siger Rasmus Bessing, der er direktør og ansvarlig for administration i PFA, til Information.

Men det er et problem, når PFA ikke presser mere på, mener Thomas Meinert Larsen.

Læs også: Kun tre ud af de 17 danske pensionsselskaber har sat kortsigtede klimamål

PFA ejer nemlig langt den største mængde af aktier i Shell med en værdi på 954 millioner kroner, som er mere end de andre danske pensionsselskaber tilsammen. Det samme gør sig gældende i franske Total, hvor PFA har aktier for over en milliard kroner.

”I kraft af deres størrelse er det et problem, at PFA stemmer så relativt ringe, som de gør. De er dem, der stemmer mindst klimaprogressivt”, siger han.

Da Follow This fremlagde et klimaambitiøst forslag på Equinors (tidligere Statoil) generalforsamling, stemte også Danica Pension og PensionDanmark imod. Forslaget faldt.

- KCP

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Feb. 21

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.