Der skal bygges grønt for samfundet

Beton designet til adskillelse, inkluderende boliger og multifunktionelle byggerier med fisk i installationerne. Årets Building Green bød som vanligt på en lang række bud på det at bygge grønt.

Building Green 2017 trak over 8.000 besøgende i Forum. Foto: Anders Kampmann.

16.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Finske Peikko fremviste deres bud på en løsning til nem adskillelse af betonelementer, således at de kan genbruges uden værditab. Foto: Anders Kampmann.

Finske Peikko, der har været til stede på det danske marked siden 2006, fremviste et konkret bud på et af byggeriet buzzing topics, cirkulært byggeri, i form af en løsning til konceptet design for disassembly. I dette tilfælde drejede det sig om betonelementer, der bliver boltet sammen i stedet for støbt, hvilket gør det muligt at skille dem ad og genbruge dem mere eller mindre uden tab af værdi, i modsætning til når de nedbrydes og fyldes i vejene.

”Vi nødt til at få den cirkulære tankegang ind i byggeriet og inddrage principper som upscaling, design to disassembly og material passport i arbejdet. Sammen med et værktøj som VDC (Virtual Design and Construction, red.), kan det give både en mere fleksibel og hurtigere byggeproces, samtidig med at det selvsagt kan spare en masse ressourcer”, som arkitekt fra 3XN og ekspert i netop cirkulært byggeri, Kasper Guldager, tidligere har sagt til CSR.dk.

Danske Komproment, der laver tag og facader, arbejder med en version af det materialepas, Kasper Guldager omtaler. Nærmere bestemt vil man inden længe printe materialeinformationerne direkte på en genbrugsaluminiumsplade, der skal monteres på selve elementerne, hvilket ifølge medejer og eksportdirektør, Niels Heidtmann, givet meget bedre mening end kun at have disse data online.

”Vi spurgte os selv om, hvorfor de informationer, folk har brug for, ikke er tilgængelige 'on-site'. Man kan sige, at det er vores forsøg på at lave en version af Jelling-stenene. De står der, de er tilgængelige, og vi kan læse direkte på dem”, siger han til Dagens Byggeri.

Hovedscenen på Building Green lagde gulv til en lang række oplæg og debatter. Foto: Anders Kampmann.

Priser til arkitekter og maling
Førnævnte Kasper Guldager løb med Det Bæredygtige Element – Personprisen sammen med Anders Lendager fra Lendager Group. Det Bæredygtige Element er på Building Green blevet uddelt til de grønneste produkter siden 2014, mens Personprisen kom til sidste år.

”Anders Lendager og Kasper Guldager har kæmpet utrætteligt for at sætte det bæredygtige byggeri på dagsordenen. De har hver deres tilgang til emnet, men formår begge at inspirere og motivere branchen til at sætte nye standarder for bæredygtigt byggeri. I juryen var vi ikke i tvivl om, at de skulle have Personprisen”, sagde formand for juryen, Signe Kongebro, der er partner i Henning Larsen og stifter af tegnestuens bæredygtighedsafdeling, ifølge Dagens Byggeri.

Produktprisen gik til virksomheden Kalk for deres nye facade- og vægmaling REN. Malingen er helt fri for problematiske stoffer som biocider, MI, flygtige organiske forbindelser, tungmetaller, blødgørere, toksiske komponenter etc., ligesom den bidrager til et bedre indeklima.

Fisk i køletankene
På hovedscenen i Forum var den tyske arkitekt Wolfgang Frey et af de store navne. Han og hans tegnestue Frey Architekten (grundlagt af Wolfgang Freys far Friedrich i 1959) har beskæftiget sig med bæredygtighed i årtier, bl.a. med brug af solpaneler siden 1972. På Building Green adresserede han det overordnede mål med alle de løsninger, messen præsenterede.

Wolfgang Frey fortalte om de mange bæredygtige tanker, man gør sig i hans tegnestue, med Smart Green Tower som det største eksempel. Foto: Anders Kampmann.

”Vi skal bygge grønt for samfundets og menneskernes skyld. Vi skal selv være i centrum. Vi skal inkludere alle i vores boligtyper, fx via ny teknologi som stemmestyring, der kan lade handicappede bo side om side eller endda sammen med andre i ’normale’ boliger. Og vores bygninger skal bære multifunktionelle”, sagde han.

Som eksempel på dette pegede han på sit eget projekt Smart Green Tower, som man har designet til hjembyen Freiburg. Bygningen skal være energipositiv, hvilket vil sige at den genererer mere energi end den bruger gennem en kombination af effektive solpaneler og et ekstremt lavt strømforbrug. Derudover skal alle installationer udnyttes til det fulde med flere funktioner.

”Eksempelvis kan man forestille sig at der kan leve fisk i køleanlæggets vandtanke, som dels kan være en kilde til fødevarer for beboerne, samtidig med at fiskenes ekskrementer kan bruges som gødning i bygningens taghave”, sagde Wolfgang Frey.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Succesen i København har i øvrigt fået arrangørerne bag Building Green til for første gang at bevæge sig uden for Danmarks grænser, når man om et lille års tid, d. 17. og 18. oktober 2018, vil afvikle en udgave af messen i Oslo. Den næste Building Green på dansk jord bliver i Aarhus d. 18. og 19. april.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)