Der er titusindvis af arbejdspladser i plantebaserede fødevarer

Det er vildledende at fokusere på tab af arbejdspladser i landbruget. For investeringer i plantebaserede fødevarer kan skabe titusindvis af nye jobs, mener Vegetarisk Forening i forbindelse med den landbrugsaftale, som regeringen og et bredt politisk flertal netop har fået på plads.

Plantebaserede fødevarer er i høj kurs og derfor mener Vegetarisk Forening, at der er potentiale til at skabe mange arbejdspladser på det danske marked. Arkivfoto..

05.10.2021

CSR.dk

Når nogle politikere taler om, at de frygter tab af arbejdspladser i landbruget, er det fordi, de har for travlt med at beskytte kødproduktionen, fremfor at se på landbruget og fødevaresektoren som helhed.

Sådan lyder det fra Dansk Vegetarisk Forening, der påpeger, at med en investering i plantebaserede fødevarer, kan Danmark skabe titusindvis af nye arbejdspladser. Foreningen har set på 16 forskellige prognoser for fremtidens fødevaremarked, udarbejdet af de store banker og analyseinstitutter. 

Læs også: Undersøgelse: Klimamærkning giver kunder lyst til at handle mere klimavenligt

"Prognoserne peger alle på en kraftig vækst indenfor plantebaserede fødevarer og andre alternativer til produkter fra dyr. Hvis Danmark skal have en del af det marked, skal der investeres et milliardbeløb nu", siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Kæmpe markedspotentiale
Markedet forventes at nå 1.000 milliarder kroner i 2030 ifølge Bloomberg - og 8.000 milliarder kroner i 2050 ifølge Credit Suisse. Hvis Danmark kan få blot 2 procent af det globale marked i 2030, vil det svare til 20 milliarder kroner, oplyser foreningen. Og ifølge beregninger fra Københavns Universitet vil det svare til mellem 20.000 og 40.000 arbejdspladser.

Læs også: Forskere vil skabe helt ny klimavenlig plantebaseret fødevarekategori

"I fremtiden kommer verden til at producere og spise mindre kød. Ellers kan vi glemme alt om Paris-aftalen, klimamålene og vores børnebørns fremtid. Det er derfor frygteligt bagudskuende og skadeligt for både dansk landbrug og klimaet, når man vil beskytte nuværende arbejdspladser i kødproduktionen, fremfor at skabe nye arbejdspladser indenfor plantebaserede fødevarer", siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

"Både markedsprognoserne og klimaudfordringerne taler deres eget tydelige sprog. De politikere, som bliver ved med at fokusere på at bevare Danmarks nuværende enorme kødproduktion, er nødt til at komme ind i det 21. århundrede. Vi skal investere i fremtidens fødevarer, ellers går dansk landbrug og fødevareproduktion en trist fremtid i møde", slutter han.

- HCL

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

20.11.2025Schneider Electric

Sponseret

Velkommen til podcasten The Great Switch

19.11.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Energioptimering er en investering i fremtiden

19.11.2025CSR.dk

Greenpeace vinder sager i både Danmark og Norge og bremser ny oliejagt i Nordsøen

17.11.2025Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: Hold dig et skridt foran med vores TechTalks

17.11.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service bidrager til produktion af solenergi i nyt partnerskab

13.11.2025CSR.dk

Nyt studie: Danmark blandt de dårligste i verden til at genanvende plastik

11.11.2025Comm2ig

Sponseret

Millioner af computere står overfor at blive udfaset verden over. Men er det på det rigtige grundlag?

07.11.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh Private Label: Skræddersyede designløsninger med ansvarlig produktion i centrum

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Få styr på ‘G’ i ESG

Der er et stigende behov for, at byggeriets virksomheder har styr på, hvordan de arbejder med økonomiske, etiske og ledelsesmæssige aspekter, der indgår i bæredygtighedsarbejdet under G’et i ESG. På dette seminar får du redskaber til at håndtere dine processer på en ansvarlig måde, herunder en dybere indsigt i principperne i Due Dilligence, også kaldet rettidig omhu for virksomhedsledelse. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby