Debat om biomasses bæredygtighed bluser op igen

Er det grønt at brænde træbiomasse af for at skabe el og varme? Spørger man Ørsted kommer det an på forvaltningen af skovene. På den anden side mener Rådet for Grøn Omstilling, at det altid vil bidrage til både klima- og biodiversitetskriserne.

Om Envivas træpiller er bæredygtige eller ej, er Ørsted og Rådet for Grøn Omstilling uenige om. Foto: 123RF.

18.01.2023

CSR.dk

Danmark er et af de lande, der brænder mest træbiomasse per indbygger. Energiselskaber som Ørsted bruger træpiller leveret fra blandt andet den amerikanske storproducent Enviva, som i bæredygtighedens navn har opsat deres produktion, så den i høj grad er baseret på trærester; grene, trætoppe og affald.

Det betyder ikke, at hele træstammer ikke også bruges i fremstillingen af de træpiller, som i sidste ende bliver brændt af og brugt til at skabe el og varme i Danmark.

Faktisk har en ny whistleblowerafsløring fra en af Envivas fabrik sat spørgsmålstegn ved, netop hvor stor en andel af træpiller kommer fra affald, og hvor stor en andel kommer fra hele træer. Ifølge den tidligere Enviva-medarbejder er det 100 procent.

Afsløringen har dog ikke fået panderynkerne frem hos ledelsen i Ørsted. Energiselskabet fastholder, at de på grund af bæredygtighedscertificeringer har rent mel i posen – uanset om det er 10 eller 90 procent af træpillerne, der er fremstillet af hele stammer.

Læs også: Frankrig tager stort opgør med engangsemballage

”Overordnet set er vi ikke bekymrede over, at der udover grene og toppe også anvendes hele stammer til træpilleproduktion på Envivas træpillefabrikker. I Ørsted bruger vi kun certificeret biomasse, og vi stiller strenge bæredygtighedskrav til Enviva for at sikre, at deres træpiller lever op til vores standarder,” lyder det fra Peter Kofod Kristensen, som er bæredygtighedschef for Ørsteds bioenergi i et skriftligt svar til Danwatch.

Han uddyber, at den træbiomasse, som Ørsted importerer, er bæredygtig, fordi energiselskabet kræver fra sine leverandører, at træet kommer fra skove, der er bæredygtigt forvaltet, og at dette dokumenteres via certificeringer.

Træer bør blive i skoven

I lige så høj grad som selve afsløringerne fra Enviva har Ørsteds kommentarer chokeret Rådet for Grøn Omstilling.

Ifølge Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver i organisationen, har Ørsted helt misforstået, hvori bæredygtigheden ligger, når det kommer til træer. For når det kommer til biomasse, er det ikke graden af bæredygtighed i forvaltningen af skovene, der tæller – det er, hvad der sker med træerne, efter de fældes eller dør, fortæller han:

”Når vi brænder 60-80 år gamle træer af og frigiver den CO2, som træet har optaget, med et fingerknips, tager det 60-80 år, før et nyt er vokset op og har optaget den samme mængde CO2 igen. Og vi har på ingen måde 60-80 år”.

I stedet bør stammerne blive liggende i skovene, hvor de langsomt nedbrydes og frigiver CO2 i samme tempo, som skovens nye træer optager det.

Læs også: Dansk erhvervssamarbejde vil producere grønt flybrændstof til næste år

Derudover er døde træer også grundsten for skovenes biodiversitet – et tæppe, der trækkes væk under fødderne på skovens dyr, når træerne fjernes for at blive til træpiller.

“Selv hvis træet rent faktisk er fra skove, der er bæredygtigt forvaltet, og hvor de fældede træer altid bliver genplantet, er det helt forfejlet at påstå, at det er bæredygtigt at brænde certificeret træbiomasse af. Det fører tværtimod til mere CO2 i atmosfæren, og det eskalerer derudover biodiversitetskrisen,” pointerer  Kåre Press-Kristensen.

- KCP

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

24.11.2023CSR.dk

Polestar har fokus på misinformation om klimaet før COP28

24.11.2023CSR.dk

Investorer advarer kemigiganter om drøndyre PFAS-retssager

23.11.2023CSR.dk

Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Viegand Maagøe

Konsulent til livscyklusvurderinger, cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder

Er du skarp på LCA’er og EPD’er, og vil du være med til at løfte den grønne omstilling? Så er det dig, vi leder efter. Viegand Maagøe søger nemlig en civilingeniør, cand.scient. eller lignende, som brænder for at arbejde med livscyklusvurderinger (LCA), cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder i Danmark og udlandet.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

29.11.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Seminar
The Landscape Approach

Achieving sustainable supply chains and regulatory compliance through the landscape approach

Dato

29.11.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationswebinar om UN Global Compact og det danske netværk

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Har du endnu ikke tilsluttet dig Global Compact og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse?

Dato

29.11.2023

Tid

10:00

Sted

Online via Zoom

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Forandringskommunikation

God kommunikation fra ledelsen er guld værd under organisationsforandringer i forhold til de involverede og implementeringen.

Dato

30.11.2023

Tid

10:00

Sted

Emdrupvej 72, 2400 København, Danmark

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K