Danwatch: Kritik viser et strukturelt problem

I sagen om massebesvimelser i den cambodianske tekstilproduktionssektor afviser Danwatch, at deres kritik er enkeltstående, og peger i stedet på, at Bestseller ikke vil forholde sig konkret til temperaturen på fabrikkernes systuer.

Bestseller forsvarer forholdene på sin fabrik i Cambodia, mens Danwatch kritiserer koncernen for at undvige når det kommer til arbejdstemperaturen. Syerskerne på billedet er ikke relateret til historien. Arkivfoto: ILO in the Asia and Pacific.

14.07.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Netop Bestseller afviser dog kritikken, som man mener knytter sig til et enkeltstående tilfælde, og at man i øvrigt kan stå inde for forholdene på sine leverandørfabrikker i det sydøstasiatiske land. Men den udmelding vækker ikke tilfredshed hos Danwatch.

"Vores undersøgelse er baseret på interviews med syersker på fabrikkerne, men også læger, der behandlede syerskerne. De to læger, der behandlede syerskerne fra Bestsellers leverandør i februar, fortæller uafhængigt af hinanden, at syerskerne var udmattede, dehydrerede og underernærede, bl.a. fordi varmen er alt for høj på fabrikkerne. Til dato har Bestseller ikke kunne fortælle præcis hvor varmt deres egen repræsentant målte temperaturen til at være i februar 2017", siger undersøgelsens hovedforfatter, Louise Voller, og fortsætter:

"Hvad Bestseller kalder en "enkeltstående kritik" omfatter i alt 18 fabrikker og 1160 syersker alene i 2016 ifølge myndighederne. De sidste seks måneder alene er flere end 600 syersker besvimet, hvoraf Bestsellers leverandør står for 40 af besvimelserne. Det er et strukturelt problem, som samtlige internationale brands, ifølge de eksperter i CSR og arbejdsmiljø, som vi har talt med, bør tage særdeles alvorligt".

I den forbindelse skal det understreges, at de 18 fabrikker og 1160 syersker er spredt over hele landet og leverer til adskillige mærker, hvoraf Bestseller er et, der har produktion på en enkelt fabrik.

”Ikke nogen tilfælde af for høje temperaturer her”
Fra Bestsellers side holder man derfor også fast i, at forholdene på den specifikke fabrik, der er med i undersøgelsen, er i orden, og at branden ikke som sådan har ændret på det, udover at man fra ledelsens side vil stille skarpt på installationerne, der styrer temperaturen på fabrikken.

”Som vi flere gange har fortalt Danwatch, foretog vi ikke en konkret måling af temperaturen på fabrikken den pågældende dag. Fokus var på at afhjælpe situationen med den opstående brand og de berørte medarbejdere. De gange vi både før og efter branden har været på fabrikken, er der ikke blevet registreret for høje temperaturer, men på baggrund af hændelsen i februar har ledelsen på fabrikken øget fokus på effektiviteten af deres køleanlæg”, skriver kommunikationschef for Bestseller, Jesper Stubkier, til CSR.dk.

Adspurgt direkte til definitionen af for høje temperaturer, skriver han videre, at det er ”… når tilbagemeldinger fra arbejdere og arbejdsmiljørepræsentanter indikerer, at det er for varmt”, hvilket han igen understreger ”… ikke har været tilfældet her”. Et præcist tal er ikke noget, man opererer med.

Til sammenligning oplyser Nike, via kommunikationsdirektør Alex Smiddy, i Danwatchs undersøgelse, at man har et regelsæt, der dikterer, at for stillesiddende arbejde må temperaturen være 16-30 grader, og for fysisk krævende arbejde må temperaturen være 13-27 grader. 

Læs også: ”Vi vil gerne løfte hele industrien”

Brandet har ifølge Smiddy tidligere registreret en temperatur på “1-2 grader” højere end Nikes grænser, men at denne overskridelse dog blev udbedret, før besvimelserne i februar i år. Syerskerne på Nikes fabrik siger ifølge Danwatch, at der er installeret effektive kølesystemer, mens de på de andre fabrikker ”fortæller, at køleinstallationerne enten ikke virker eller kun kommer i brug ved særlige lejligheder”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)