Virksomheders holdning til skattebetaling flytter sig

En ny undersøgelse fra Oxfam IBIS viser, at store danske virksomheder og pensionskasser i langt højere grad end tidligere ser skattebetaling som del af deres samfundsansvar. Ansvarlig skat er i dag noget, mange har en politik for og flere strækker sig længere end loven kræver, for at udvise ansvarlighed på skat.

13.10.2020

CSR.dk

Rapporten ”Moving beyond compliance – responsible corporate taxation in Denmark 2014-2020” bygger på input fra 28 af store virksomheder og investeringsselskaber, som på et tidspunkt har været tilknyttet Oxfam IBIS's dialogprojekt om ansvarlig skat, og interview med en række forskere, skatterådgivere og eksperter fra civilsamfundet.

Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov

Den nye rapport viser bl.a., at:

  • 24 ud af 28 adspurgte virksomheder og pensionskasser i dag har en politik for ansvarlig skat – i 2014 gjaldt det kun for fem. En skattepolitik sætter rammerne for selskabets eller pensionskassens syn på, hvad der er en ansvarlig tilgang til skat og hæver skattespørgsmålet til et spørgsmål for hele organisationen og offentligheden.
  • Over halvdelen af de 28 selskaber og pensionskasser er i dag mere åbne om deres skatteforhold, end loven kræver. Så sent som i 2015 offentliggjorde ingen af de 28 ellers frivilligt ekstra informationer om deres skatteforhold.
  • Seks ud af 13 pensionskasser har indgået i dialog om ansvarlig skat i forbindelse med investeringer, samt at fire helt har afbrudt investeringsplaner på baggrund af bekymringer om skatteforholdene.
  • Seks af pensionskasserne opfordrer de multinationale selskaber, de investerer i, til at offentliggøre regnskabsinformation for alle lande de har aktiviteter i.

”Det gør et indtryk, når vi i stigende grad kan danne fælles front med danske pensionskasser og virksomheder i kampen for ansvarlig skat og mod skattely. Det viser, at dele af den private sektor på nogen områder allerede er en allieret for os i den globale kamp for fair skat,” siger Oxfam IBIS generalsekretær, Kristian Weise.

”Oxfam IBIS har i mere end årti været en kompromisløs kritiker af skattely og selskabers skattetricks, og har senest været med til rejse debat om virksomheder, som har søgt om Corona-støtte og samtidig er i skattely. Det har ofte givet genlyd i medierne. Men i mange år har vi samtidig været i dialog med den private sektor og samarbejdet om at skabe et fælles udgangspunkt for en snak om ansvarlig skat. Og det har vi virkelig værdsat. Der er sket meget den seneste håndfuld år og vi kan se, at både dagsorden og virksomhederne har rykket sig. Det vil vi gerne rose og sige tak for,” fortsætter han.

Hvad virksomhederne siger om skat
Virksomhederne, som har deltaget i projektet, har helt klare holdninger til skat.  

F.eks. Karl Berlin, der er skattechef i Ørsted:

”Et velfungerende skattesystem spiller en afgørende rolle for et lands velstand. Når vi som virksomhed indgår i konstruktiv dialog, kan vi være med til at fremme debatten om ansvarlig skat, og hvad det betyder for samfundets, og vores virksomheds bæredygtighed,” siger han.

”Ansvarlig skat vedkommer os alle, fordi det er fundamentet for, at vi kan fortsætte med at finansiere det danske velfærdssamfund. Som pensionskasse vil vi gerne være med til at fremme dagsordenen om ansvarlig skat. Det gør vi, fordi skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning underminerer en hensigtsmæssig fordeling af værdierne og modarbejder intentionerne bag pensionskassens politik for ansvarlige investeringer,” siger Søren Kolbye Sørensen, som er administrerende direktør i pensionskassen P+.

Læs også: Bæredygtighedseksperter peger på Ørste

For PenSam har ansvarlig skat en ekstra dimension: 

”PenSam’s medlemmer er velfærdens kernetropper – fx social- og sundhedsassistenten og pædagogmedhjælperen. Ordentlig skattebetaling er selve udgangspunktet for, at de kan levere en god offentlig service til borgerne. I PenSam er det derfor særligt vigtigt for os, at vores medlemmers pension vokser ansvarligt, og ordentlig skatteindbetaling er derfor et helt centralt område i vores arbejde med ansvarlige investeringer,” siger Torsten Fels, administrerende direktør i PenSam.

Tax Dialogues-projektet blev etableret af Oxfam IBIS i 2014, for gennem dialog med virksomheder, investorer, skatterådgivere og brancheforeninger at finde en fælles retning mod mere ansvarlig skat. 

- MT

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København