Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil

Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.

Den allerførste portion overskudsvarer efter opkradsning, der efterfølgende bliver lavet til nye produkter. Foto: Textile Pioneers.

05.03.2021

Mie Tingsager, CSR.dk

Små 100.000 ton tekstil kasseres hvert år i Danmark ifølge EU's Miljøagentur, og mængderne af aflagt tøj, der indleveres i genbrugsbutikker eller i containere overstiger efterspørgslen på brugtmarkedet med flere længder.

Allerede nu har tøjindsamlerne problemer med at afsætte de store mængder tøj, der er så udtjent, at det ikke kan sælges i genbrugsbutikkerne. Inden længe står kommunerne også med den hovedpine.

Fra januar 2022 skal tekstil sorteres separat i Danmark med henblik på at få genanvendt den andel, der lige nu ender i den almindelige affaldsspand. Den del som lige nu ender på forbrændingen – som fx den hullede sok, gamle klude eller andet, man ikke vil indlevere i den lokale genbrugsbutik eller container. Det vil sige her kommer altså endnu en øget mængde tekstil, der skal tages hånd om.

Det er kommunerne der skal håndtere den affaldsstrøm, og det rejser mange spørgsmål. Hvem skal sortere tekstilerne, og hvad skal der ske med tekstilerne, når de nu ikke længere skal brændes?

Det skal naturligvis genanvendes, lyder svaret. Så langt så godt. Men hvor er det, vi sender det hen, og hvem kan genanvende tekstiler i den mængde, det drejer sig om, når alle EU’s medlemslande pludselig begynder at samle tekstil ind?

Dansk pioner-arbejde
I ind- og udland skyder nye projekter og virksomheder op, der har en mission om at gøre det til deres levevej at skabe nye tekstiler ud af affaldstekstiler.
Herhjemme har Textile Pioneers gjort sig særligt bemærket for deres indsats.

Den lille virksomhed med base i København har netop startet et samarbejde med en fabrik i Portugal, hvor de kan genanvende stort set alle typer af tekstiler. Metoden de bruger er mekanisk genanvendelse, hvor tekstilerne bliver opkradset og efterfølgende spundet til nye garner, der kan laves nye produkter ud af. Farvestofferne bliver i stoffet og de nye garner får derfor et unikt udtryk med blandede farver, men på sigt er tanken at kunne skabe ensfarvede garner.

”Lige så snart vi begynder at samle affald ind herhjemme til januar næste år, så kommer det op i en større skala, hvor man bliver nødt til at kigge på det her med at sortere farver og materialer. Så vil vi jo kunne sige til vores leverandører, at vi skal bruge et ton rød bomuld”, siger Kim Rohde Mogensen, medstifter af Textile Pioneers og fortsætter:

”Vi drømmer om den her mekaniske måde at gøre det på, fordi det er den grønneste måde. Det eneste, du bruger, er din elektricitet – udover bygning af maskinerne – og da fabrikken i Portugal kun benytter vedvarende energi, så er det den mindst mulige miljøbelastning, der finder sted”.

I første omgang taler virksomheden med f.eks. Elis (tidligere Berendsen) om at aftage deres udtjente tekstiler, da der her er tale om meget ensartet affald både hvad angår kvalitet og farve.

”Men det skal også være forbrugeraffald om nogle år” understreger Kim Rohde Mogensen.

Fra overskudslager til sweatshirts
Textile Pioneers har netop sat gang i deres første store ordre baseret på genanvendelse ud fra en beklædning-til-beklædning tankegang. Der er tale om overskudsvarer fra en dansk modevirksomhed, som bliver fragtet til fabrikken i Portugal, hvor det bliver opkradset, spundet til garner, strikket til tekstil og lavet til nye produkter.

Ifølge Kim Rohde Mogensen er det en af de første gange i Europa, at denne proces finder sted på større kommercielt plan. Der findes mange eksempler på, at man tager produktionsaffald og laver til nye tekstiler, men brugen af produkt-til-produktmetoden er ny. Primært fordi kemikalieindholdet fra brugt tøj kan være svært at holde styr på. Det kræver at man har 100 procent styr på, hvor det indsamlede tekstil kommer fra. Og fordi det i dette forsøg kommer fra én producent, så kan Textile Pioneers netop det. 

Blandede tekstiler separeres i Aarhus
Også i Aarhus er gryderne i kog. Her har virksomheden Textile Change netop modtaget 2,8 millioner kroner fra Miljøstyrelsen.  De penge skal bruges til at opsætte et testanlæg, der kan separere blandede tekstiler, som efterfølgende kan laves til nye tekstiler. Metoden, Textile Change benytter, er en kombination af en mekanisk og kemisk proces, hvor f.eks. en polyester/bomulds-tekstil ender som separat polyester og separat bomuld, hvor farven er trukket ud. Det vil sige, at de fibre der kommer ud, er på et niveau som nye, ikke genanvendte fibre. Noget der hidtil ikke har været muligt.

Ditte Højland, ansvarlig for strategi og partnerskaber hos Textile Change fortæller i en pressemeddelelse at forsøgsanlægget skal bane vej for det første fuldskalaanlæg, som etableres i 2022.

’Tilbage til anstændige kollektioner’
Hos Trasborg Denmark i Taastrup, der er Danmarks eneste private, kommercielle tøjindsamler, modtog de i 2020 7400 tons kasseret beklædning.

90 procent ryger til lande som Bulgarien og Rumænien, og de resterende 10 procent sorteres på dansk jord. Her egner de cirka 50 procent sig til et fortsat liv som genbrugstøj, mens resten er af så ringe kvalitet, at det ikke kan bruges som beklædning igen.

Ifølge Steen Trasborg, indehaver af Trasborg Denmark er det her den største del af problemet ligger begravet: Tøjets kvalitet. Eller rettere sagt mangel på samme.

Der arbejdes godt nok på højtryk på at finde løsninger på at kunne genanvende det ringeste indleverede tøj – så man kan nedbryde det og lave det til tekstiler igen.

Men ifølge Steen Trasborg skal genanvendelse være sidste udvej, og at vi bør fokusere på genbrugsdelen i langt højere grad.

”Lad os vende tilbage til der, hvor man lavede anstændige kollektioner. Det giver stadigvæk mest mening at genbruge. Man bør satse langt mere på genbrugsdelen, men man gør det omvendte nu. Vi er ved at ødelægge genbrugsdelen”.

Hans appel til modevirksomhederne er derfor at tænke i kvalitet fremfor kvantitet. At lave produkter, der kan holde til mere end fire vaske, og som kan genbruges igen og igen.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi 2021

Omstillingen til cirkulær økonomi er nødvendig, tillokkende - og kompliceret. CSR.dk ser på, hvad vi ved om emnet i 2021 og hvad de gode råd er. 

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online