Dansk plastikpose skal rense drikkevand i Afrika

En danskudviklet plastikpose kan ved hjælp af solens stråler nemt og hurtigt dræbe bakterier i drikkevand. Iværksætterne bag er nu klar til at sende posen på markedet i Afrika, hvor den også har været testet.

SolarSack kan rense fire liter vand på fire timer og på den måde sikre rent drikkevand i områder, hvor der er mange bakterier i vandet. Arkivfoto. .

24.07.2017

CSR.dk

En danskudviklede plastikpose kan få stor betydning for fattige områder i Afrika, hvor der er mangel på rent drikkevand, skriver DR.

Det drejer sig om den bakteriedræbende plastikpose SolarSack, der er udviklet af de to studerende Anders Alexander Løcke og Louise Ulmann fra henholdsvis Arkitektur og Design på Aalborg Universitet.

”SolarSack er en måde at skaffe rent drikkevand ved at benytte en ressource, der er rigeligt af i Afrika: Solen”, fortæller Anders Alexander Løcke til DR.

Gammel viden i ny pose
Idéen til posen kom under en studietur til Afrika, hvor de unge iværksættere med egne øjne så hvor mange ressourcer, der blev brugt på at koge vand, så det kunne drikkes.

Det fik dem til at vende sig mod en proces, der kaldes solpasteurisering, som er en måde, hvorpå man kan slå farlige bakterier ihjel ved hjælp af solens stråler:

”Solpasteurisering, som SolarSack er baseret på, er over 20 år gammel. Men vi har kombineret det med vores egen research og har formet posen til, hvad den er nu”, siger Anders Alexander Løcke til DR.

Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter

Mere konkret er SolarSack skabt af to lag plastik, som, når den ligger i solen, bruger varmen samt UVA og UVB-strålerne til at dræbe bakterierne i de fire liter vand, der kan være i posen. Og det tager langt fra hele dagen:

”En pose kan give fire liter vand på fire timer. Ofte kortere tid, når solen stråler i Afrika. Men efter fire timer er man sikker på, at vandet er pasteuriseret”, siger Anders Alexander Løcke til DR.

Posen kan desuden genbruges op til 150 gange, hvilket i alt giver 500 liter vand per pose. Den simple konstruktion betyder, at plastikposen kan produceres og distribueres for cirka 7 kroner per pose, skriver DR.

Læs også: Hvordan får syerskerne i Bangladesh en løn de kan leve af?

SolarSack er endnu ikke i produktion, men opfinderne bag håber, at den vil begynde at komme på markedet efter sommeren. Røde Kors i Kenya har blandt andet vist interesse for posen.

SolarSack har vundet den danske udgave af konkurrencen Climate Launchpad og er dermed gået videre til finalen, der foregår på Cypern til oktober.

-CHM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

05.09.2024Denteks A/S

Sponseret

CSR i Tekstilbranchen: Fra Global til Lokal Indvirkning

03.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Efterspørgslen på miljøbevidste indretninger stiger

02.09.2024CSR.dk

Byggeleverandør vil samle og genanvende 100 tons plastik

02.09.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Ny kontor- og lagerbygning overstiger alle forventninger

02.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

10.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 upstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

10.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Valified
Workshop
Valified Kickstart Forløb - Fra start til færdig bæredygtighedsrapport

Lav din CO2 beregning og bæredygtighedsrapport på 3 formiddage

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Online