Danmark sakker bagud på elbiler

De fleste europæiske lande støtter de klimavenlige elbilers indtog i kampen mod fossile brændstoffer. Men Danmark tøffer håbløst bagefter, tynget af afgifter, der skræmmer forbrugerne langt væk.

Salget af elbiler er faldet markant efter der blev pålagt registreringsafgifter i starten af året. Arkivfoto. .

11.08.2016

CSR.dk

Danmark er det eneste land i Europa, der går væk fra støtten til elbilerne og i stedet lægger afgift på den endnu umodne teknologi. Det beretter magasinet Finans om i en kritisk gennemgang af Danmarks rolle i omstillingen mod en benzin- og dieselfri verden.

Læs også: Renault på vej med 450 elbiler i København

Tal fra Danske Bilimportører viser, at der blev solgt 245 elbiler i 1. halvår af 2016 mod 1.068 solgte biler i samme periode sidste år. Salget af elbiler i premium-klassen, eksempelvis Tesla, faldt med hele 97 procent ned til fem biler.

Den bratte opbremsning af et ellers spirende gennembrud for elbiler kommer efter at afgifterne på elbiler trådte i kraft den 1. januar i år. På trods af, at det overordnede bilsalg igen sætter rekord, og at der venter EU-klimakrav for udslip i transportsektoren lige om hjørnet.

Til sammenligning har Tyskland vedtaget at bruge 7,5 mia. kr. i støtte til køb af elbiler, og i Holland og Norge vil politikerne udfase biler med forbrændingsmotorer fra 2025. I Schweiz, hvor indbyggerne ellers ikke tidligere har været vilde med elbiler, har især Tesla de seneste år erobret markante markedsandele fra de europæiske luksusmærker.

Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance, der hører under Dansk Energi, mener, at afgifterne er direkte skyld i faldet af solgte elbiler:

”Jeg tror, at man fra politisk side har undervurderet den psykologiske effekt af at ændre afgifterne. De store elbiler førte an i udviklingen og det, der tegnede til at blive et begyndende gennembrud for elbilerne. Når interessen for disse biler falder på grund af afgifter, trækker det interessen for de øvrige biler med sig”, siger hun til Finans.

Hun mener endvidere, at markedet burde have stabiliseret sig, og at faldet derfor skal ses på trods af, at der er kommet flere modeller at vælge imellem, længere rækkevidde for bilerne, bedre infrastruktur og klare indikationer fra producenterne om, at elbilerne er fremtiden.

Læs også: Holland vil stoppe salget af benzin- og dieselbiler fra 2025

Ifølge Gunni Mikkelsen, adm. direktør i Danske Bilimportører, kan faldet i elbilsalget i virkeligheden være betydeligt større end statistikken viser. Det skyldes, at biler, hvor der er underskrevet bindende købsaftale senest 8. oktober 2015, var fritaget for afgifter frem til 1. juli.

Hun mener desuden, at afgiften på elbilerne blot er en ”ny lap på kludetæppet”:

”Tidspunktet bliver ikke bedre end nu, hvor der virkelig sker meget i forhold til teknologi og til ejerskabet af bilerne”, siger hun til Finans og fortsætter: ”Som det er i dag, sakker Danmark bagud på miljøvenlige biler”.

Fakta

  • Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale aftalte i oktober 2015 at indfase fuld registreringsafgift på elbiler frem mod 2020. Afgifterne trådte i kraft den 1. januar 2016. DF endte med at trække sig.
  • Registreringsafgiften indfases med 20 pct. årligt frem mod 2020.
  • En undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark fra 2015 viste, at 74 pct. af danskerne var imod registrerings- og ejerafgifter på elbilerne.
  • Ifølge tal fra Danske Bilimportører er der solgt 245 elbiler i fra 1. januar til 1. juli 2016 mod 1.068 i samme periode sidste år.
  • Cirka halvdelen bliver solgt til udlejningsselskaber og delebilsordninger.

Kilde: Finans. 

Norge kører den grønne vej
Det er med statskassen for øje, at de folkevalgte beslutningstagere valgte at indføre registreringsafgift på de miljøvenlige biler. Skatteministeriet vurderede, at det ville koste 650 mio. kr. i provenutab at fastholde afgiftsfritagelsen i 2016. Det var beregnet ud fra et salg på 3.250 elbiler og med betydelig usikkerhed.

I Norge er man også beviste om, at det koster på statsbudgettet at omstille transportsektoren – men hos vores skandinaviske naboer har man stadig valgt at satse på den grønne omstilling.

Landet med nogle af Europas længste afstande går nemlig forrest, når det handler om at køre grønt. På linje med store lande som USA, Japan og Kina har Norge over 100.000 elbiler på vejene, og de seneste år har op til 17 procent af nysalget været elbiler. Det gør også Norge til det land med absolut flest elbiler per indbygger. Til sammenligning kører der i dag cirka 8.000 elbiler på de danske veje.

Men det stopper ikke her. I disse måneder debatterer Stortinget et forslag til en national transportplan frem mod 2029. Her vil et forslag om at udfase benzin- og dieseldrevne biler fra 2025 også komme op.

For ikke at gøre for store indhug i statskassen med støtten til de grønne biler, bliver der i Norge pålagt afgifter på biler med høj forurening. Samtidig får elbilerne andre fordele, der ikke koster staten direkte kroner - eksempelvis gratis parkering, gratis færger og adgang til busbanerne i Oslo.

Læs også: Sverige pumper flere penge i elbiler 

Skatteminister Karsten Lauritzen har ikke ønsket at kommentere udviklingen til Finans.

-CHM

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

23.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024BSR

Sponseret

The Elephant in the Sustainability Room

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online