Danmark sakker bagud på elbiler

De fleste europæiske lande støtter de klimavenlige elbilers indtog i kampen mod fossile brændstoffer. Men Danmark tøffer håbløst bagefter, tynget af afgifter, der skræmmer forbrugerne langt væk.

Salget af elbiler er faldet markant efter der blev pålagt registreringsafgifter i starten af året. Arkivfoto. .

11.08.2016

CSR.dk

Danmark er det eneste land i Europa, der går væk fra støtten til elbilerne og i stedet lægger afgift på den endnu umodne teknologi. Det beretter magasinet Finans om i en kritisk gennemgang af Danmarks rolle i omstillingen mod en benzin- og dieselfri verden.

Læs også: Renault på vej med 450 elbiler i København

Tal fra Danske Bilimportører viser, at der blev solgt 245 elbiler i 1. halvår af 2016 mod 1.068 solgte biler i samme periode sidste år. Salget af elbiler i premium-klassen, eksempelvis Tesla, faldt med hele 97 procent ned til fem biler.

Den bratte opbremsning af et ellers spirende gennembrud for elbiler kommer efter at afgifterne på elbiler trådte i kraft den 1. januar i år. På trods af, at det overordnede bilsalg igen sætter rekord, og at der venter EU-klimakrav for udslip i transportsektoren lige om hjørnet.

Til sammenligning har Tyskland vedtaget at bruge 7,5 mia. kr. i støtte til køb af elbiler, og i Holland og Norge vil politikerne udfase biler med forbrændingsmotorer fra 2025. I Schweiz, hvor indbyggerne ellers ikke tidligere har været vilde med elbiler, har især Tesla de seneste år erobret markante markedsandele fra de europæiske luksusmærker.

Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance, der hører under Dansk Energi, mener, at afgifterne er direkte skyld i faldet af solgte elbiler:

”Jeg tror, at man fra politisk side har undervurderet den psykologiske effekt af at ændre afgifterne. De store elbiler førte an i udviklingen og det, der tegnede til at blive et begyndende gennembrud for elbilerne. Når interessen for disse biler falder på grund af afgifter, trækker det interessen for de øvrige biler med sig”, siger hun til Finans.

Hun mener endvidere, at markedet burde have stabiliseret sig, og at faldet derfor skal ses på trods af, at der er kommet flere modeller at vælge imellem, længere rækkevidde for bilerne, bedre infrastruktur og klare indikationer fra producenterne om, at elbilerne er fremtiden.

Læs også: Holland vil stoppe salget af benzin- og dieselbiler fra 2025

Ifølge Gunni Mikkelsen, adm. direktør i Danske Bilimportører, kan faldet i elbilsalget i virkeligheden være betydeligt større end statistikken viser. Det skyldes, at biler, hvor der er underskrevet bindende købsaftale senest 8. oktober 2015, var fritaget for afgifter frem til 1. juli.

Hun mener desuden, at afgiften på elbilerne blot er en ”ny lap på kludetæppet”:

”Tidspunktet bliver ikke bedre end nu, hvor der virkelig sker meget i forhold til teknologi og til ejerskabet af bilerne”, siger hun til Finans og fortsætter: ”Som det er i dag, sakker Danmark bagud på miljøvenlige biler”.

Fakta

  • Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale aftalte i oktober 2015 at indfase fuld registreringsafgift på elbiler frem mod 2020. Afgifterne trådte i kraft den 1. januar 2016. DF endte med at trække sig.
  • Registreringsafgiften indfases med 20 pct. årligt frem mod 2020.
  • En undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark fra 2015 viste, at 74 pct. af danskerne var imod registrerings- og ejerafgifter på elbilerne.
  • Ifølge tal fra Danske Bilimportører er der solgt 245 elbiler i fra 1. januar til 1. juli 2016 mod 1.068 i samme periode sidste år.
  • Cirka halvdelen bliver solgt til udlejningsselskaber og delebilsordninger.

Kilde: Finans. 

Norge kører den grønne vej
Det er med statskassen for øje, at de folkevalgte beslutningstagere valgte at indføre registreringsafgift på de miljøvenlige biler. Skatteministeriet vurderede, at det ville koste 650 mio. kr. i provenutab at fastholde afgiftsfritagelsen i 2016. Det var beregnet ud fra et salg på 3.250 elbiler og med betydelig usikkerhed.

I Norge er man også beviste om, at det koster på statsbudgettet at omstille transportsektoren – men hos vores skandinaviske naboer har man stadig valgt at satse på den grønne omstilling.

Landet med nogle af Europas længste afstande går nemlig forrest, når det handler om at køre grønt. På linje med store lande som USA, Japan og Kina har Norge over 100.000 elbiler på vejene, og de seneste år har op til 17 procent af nysalget været elbiler. Det gør også Norge til det land med absolut flest elbiler per indbygger. Til sammenligning kører der i dag cirka 8.000 elbiler på de danske veje.

Men det stopper ikke her. I disse måneder debatterer Stortinget et forslag til en national transportplan frem mod 2029. Her vil et forslag om at udfase benzin- og dieseldrevne biler fra 2025 også komme op.

For ikke at gøre for store indhug i statskassen med støtten til de grønne biler, bliver der i Norge pålagt afgifter på biler med høj forurening. Samtidig får elbilerne andre fordele, der ikke koster staten direkte kroner - eksempelvis gratis parkering, gratis færger og adgang til busbanerne i Oslo.

Læs også: Sverige pumper flere penge i elbiler 

Skatteminister Karsten Lauritzen har ikke ønsket at kommentere udviklingen til Finans.

-CHM

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)