Danmark sakker bagud på elbiler

De fleste europæiske lande støtter de klimavenlige elbilers indtog i kampen mod fossile brændstoffer. Men Danmark tøffer håbløst bagefter, tynget af afgifter, der skræmmer forbrugerne langt væk.

Salget af elbiler er faldet markant efter der blev pålagt registreringsafgifter i starten af året. Arkivfoto. .

11.08.2016

CSR.dk

Danmark er det eneste land i Europa, der går væk fra støtten til elbilerne og i stedet lægger afgift på den endnu umodne teknologi. Det beretter magasinet Finans om i en kritisk gennemgang af Danmarks rolle i omstillingen mod en benzin- og dieselfri verden.

Læs også: Renault på vej med 450 elbiler i København

Tal fra Danske Bilimportører viser, at der blev solgt 245 elbiler i 1. halvår af 2016 mod 1.068 solgte biler i samme periode sidste år. Salget af elbiler i premium-klassen, eksempelvis Tesla, faldt med hele 97 procent ned til fem biler.

Den bratte opbremsning af et ellers spirende gennembrud for elbiler kommer efter at afgifterne på elbiler trådte i kraft den 1. januar i år. På trods af, at det overordnede bilsalg igen sætter rekord, og at der venter EU-klimakrav for udslip i transportsektoren lige om hjørnet.

Til sammenligning har Tyskland vedtaget at bruge 7,5 mia. kr. i støtte til køb af elbiler, og i Holland og Norge vil politikerne udfase biler med forbrændingsmotorer fra 2025. I Schweiz, hvor indbyggerne ellers ikke tidligere har været vilde med elbiler, har især Tesla de seneste år erobret markante markedsandele fra de europæiske luksusmærker.

Lærke Flader, branchechef i Dansk Elbil Alliance, der hører under Dansk Energi, mener, at afgifterne er direkte skyld i faldet af solgte elbiler:

”Jeg tror, at man fra politisk side har undervurderet den psykologiske effekt af at ændre afgifterne. De store elbiler førte an i udviklingen og det, der tegnede til at blive et begyndende gennembrud for elbilerne. Når interessen for disse biler falder på grund af afgifter, trækker det interessen for de øvrige biler med sig”, siger hun til Finans.

Hun mener endvidere, at markedet burde have stabiliseret sig, og at faldet derfor skal ses på trods af, at der er kommet flere modeller at vælge imellem, længere rækkevidde for bilerne, bedre infrastruktur og klare indikationer fra producenterne om, at elbilerne er fremtiden.

Læs også: Holland vil stoppe salget af benzin- og dieselbiler fra 2025

Ifølge Gunni Mikkelsen, adm. direktør i Danske Bilimportører, kan faldet i elbilsalget i virkeligheden være betydeligt større end statistikken viser. Det skyldes, at biler, hvor der er underskrevet bindende købsaftale senest 8. oktober 2015, var fritaget for afgifter frem til 1. juli.

Hun mener desuden, at afgiften på elbilerne blot er en ”ny lap på kludetæppet”:

”Tidspunktet bliver ikke bedre end nu, hvor der virkelig sker meget i forhold til teknologi og til ejerskabet af bilerne”, siger hun til Finans og fortsætter: ”Som det er i dag, sakker Danmark bagud på miljøvenlige biler”.

Fakta

  • Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale aftalte i oktober 2015 at indfase fuld registreringsafgift på elbiler frem mod 2020. Afgifterne trådte i kraft den 1. januar 2016. DF endte med at trække sig.
  • Registreringsafgiften indfases med 20 pct. årligt frem mod 2020.
  • En undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark fra 2015 viste, at 74 pct. af danskerne var imod registrerings- og ejerafgifter på elbilerne.
  • Ifølge tal fra Danske Bilimportører er der solgt 245 elbiler i fra 1. januar til 1. juli 2016 mod 1.068 i samme periode sidste år.
  • Cirka halvdelen bliver solgt til udlejningsselskaber og delebilsordninger.

Kilde: Finans. 

Norge kører den grønne vej
Det er med statskassen for øje, at de folkevalgte beslutningstagere valgte at indføre registreringsafgift på de miljøvenlige biler. Skatteministeriet vurderede, at det ville koste 650 mio. kr. i provenutab at fastholde afgiftsfritagelsen i 2016. Det var beregnet ud fra et salg på 3.250 elbiler og med betydelig usikkerhed.

I Norge er man også beviste om, at det koster på statsbudgettet at omstille transportsektoren – men hos vores skandinaviske naboer har man stadig valgt at satse på den grønne omstilling.

Landet med nogle af Europas længste afstande går nemlig forrest, når det handler om at køre grønt. På linje med store lande som USA, Japan og Kina har Norge over 100.000 elbiler på vejene, og de seneste år har op til 17 procent af nysalget været elbiler. Det gør også Norge til det land med absolut flest elbiler per indbygger. Til sammenligning kører der i dag cirka 8.000 elbiler på de danske veje.

Men det stopper ikke her. I disse måneder debatterer Stortinget et forslag til en national transportplan frem mod 2029. Her vil et forslag om at udfase benzin- og dieseldrevne biler fra 2025 også komme op.

For ikke at gøre for store indhug i statskassen med støtten til de grønne biler, bliver der i Norge pålagt afgifter på biler med høj forurening. Samtidig får elbilerne andre fordele, der ikke koster staten direkte kroner - eksempelvis gratis parkering, gratis færger og adgang til busbanerne i Oslo.

Læs også: Sverige pumper flere penge i elbiler 

Skatteminister Karsten Lauritzen har ikke ønsket at kommentere udviklingen til Finans.

-CHM

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus