Danmark når først klimamål om 100 år, hvis tempoet fortsætter

Hvis regeringen fortsætter sin nuværende kurs, så når Danmark først målet om nuludledning i år 2115. Det viser en ny fremskrivning udarbejdet af CARE. Blandt befolkningen, forskere og akademikere erklærer et stigende antal, at de ikke synes, at omstillingen sker hurtigt nok.

En ny fremskrivning viser, at Danmark først når sine klimamål om 100 år. Mens politikerne tøver, så stiger utilfredsheden blandt befolkningen, som støttes af forskere og akademikere. Arkivfoto..

19.03.2019

CSR.dk

Danmark vil nå målet om nuludledning af drivhusgasser omkring år 2115.

Det er noget længere væk end det officielle danske klimamål om nuludledning i 2050, men ikke desto mindre er det tidsperspektivet, som en fremskrivning af tempoet for Danmarks nuværende klimapolitiske indsat giver.

Læs også: Mærsk: Nul CO2 i 2050 er et helt nyt game

Fremskrivningen er udarbejdet af klimarådgiver John Nordbo fra organisationen CARE til Folketingets Energi-, forsynings- og klimaudvalg, skriver Information.

Fremskrivningen tager højde for virkningen frem til 2030 af de initiativer, der blev aftalt i Folketingets energiaftale sidste sommer, og af de forslag, der indgår i regeringens klima- og luftudspil fra efteråret.

”Fremskrivningen viser i al sin enkelhed, at vi skubber en stor reduktionsindsats foran os, hvis vi vil holde fast i det mål om nuludledning af drivhusgasser i 2050, som hele Folketinget står bag”, siger John Nordbo til Information.

I efteråret udsendte regeringens klimaråd sin Status for Danmarks klimamålsætninger og forpligtelser 2018, og hvis man på samme måde, som CARE har anvendt, fremskriver Klimarådets udlægning af de reduktioner, der følger af de aktuelle planer, så når kurven først nuludledning i omegnen af 2115.

”Dette er en pædagogisk understregning af pointen om, at det går alt for langsomt med den klimapolitiske indsats”, siger professor i økonomi ved Københavns Universitet og indtil for nylig formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, og fortsætter:

”Folketinget har jo vedtaget, at Danmark skal nå netto-nuludledning af drivhusgasser i 2050. Det vil kræve en ganske markant stigning i tempoet for reduktion af drivhusgasudledningerne efter 2030, hvis vi frem til da ikke gør mere, end der ligger i de nuværende planer”, siger han til Information.

Op med tempoet
Peter Birch Sørensen gør opmærksom på, at målet om nuludledning i 2050 er, hvad FN’s klimapanel IPCC finder nødvendigt på globalt plan.

”I den kontekst kan man argumentere for, at rige lande som Danmark med adgang til nye teknologier og med et større historisk ansvar for den CO2, der til dato er ophobet i atmosfæren, bør gøre mere og nå netto-nuludledning tidligere end 2050”, siger Peter Birch Sørensen til Information og fortsætter:

”Der er lande omkring os, der bevæger sig i den retning, og dermed bliver pointen endnu mere åbenlys: Det går alt for langsomt i Danmark. Vi skal skrue tempoet op”.

Han noterer, at der i dag er ved at være politisk konsensus om, at det, der ligger i regeringens klimaudspil, ikke er nok, men at regeringen endnu ikke har været særlig konkret med, hvad mere der skal komme.

Utilfredsheden med politikernes tøven er da også ved at blive tydelig ude i befolkningen, hvor unge fra mere end 100 lande sidste fredag samledes til klimaaktioner 1.693 steder på kloden under mottoet Fridays For Future.

Demonstrationerne bliver bakket op fra forskere og andre akademikere i en række lande. I Tyskland, Østrig og Schweiz har mere end 19.000 akademikere blandt andet skrevet under på en fælles erklæring, der bakker klimastrejkerne op.

De unges ”bekymringer er velbegrundede og underbygget af den bedst tilgængelige videnskab. Den nuværende indsats for beskyttelse af klimaet, biodiversiteten, skovene, havet og jorden er langtfra tilstrækkelig”, hedder det i erklæringen.

Læs også: Klimakampagne: 100.000 danskere skal råbe op om klima før valget

Akademikerne taler for, at afbrændingen af kul bliver bragt til globalt ophør cirka i 2030, og at de globale CO2-udledninger bringes i nul senest mellem 2040 og 2050. I Europa skal det gå endnu hurtigere, betoner de.

”Den enorme mobilisering til Fridays For Future/Climate Strike-bevægelsen viser, at unge mennesker har forstået situationen. Som forskere og akademikere bakker vi eftertrykkeligt op bag deres krav om hurtig og kraftfuld handling”, hedder det i erklæringen.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

Jobmarked

Se alle

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Klappir Nordic ApS
Morgenmøde
Breakfast brief on ESG Strategy and Data

You can expect: Real case learnings on ESG strategy implementation from Viggo, data reporting best practices from Klappir's experience, knowledge on CO2 reduction from The 0-mission.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

4 Tømmergravsgade 2450 København

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V