CSR som drivkraft for forretningsudvikling

Dansk Erhverv deltager på CSR i Praksis-konferencen d. 2/6 i debatpanel om, hvilke drivere der er for SMV’ernes CSR. Driverne er der, siger direktør, men det er i konkurrence med andre udviklingsområder, og virksomhedernes skal gives tid til indsatsen

underdirektør i Dansk Erhverv Stine Pilegaard Jespersen deltager i debatpanelet på CSR i Praksis-konferencen d. 2/6 .

26.05.2016

CSR.dk

Danmark har fra tidernes morgen haft en stærk iværksætter kultur. Selv om vi er et land med sparsomme ressourcer har vi altid formået at skabe vækst og velfærd gennem iværksætteri og nyskabelser og ved at udnytte de nicher, der opstår mellem de store træer i skoven. At det er en ånd, som stadig trives og står stærkt trods kriser og forøget global konkurrence, er de omkring 300.000 danske virksomheder et uomtvisteligt tegn på. Langt hovedparten er små, ja, men det er ud af de små, de store er vokset, og nok er de store virksomheder markante frontløbere i erhvervslivet, men mellem de mange små befinder sig flere af fremtidens store virksomheder.

Dansk Erhverv huser omkring 17.000 store som små virksomheder. For hovedpartens vedkommende er det virksomheder, som har vokset sig ud af vuggen og med medlemskabet ønsker at udnytte det netværk og de kompetencer, som en stor brancheorganisation kan give. Med 100 brancheorganisationer samlet under Børsens tag, har Dansk Erhverv en bred vidensbank at trække på og et stærkt mandat til at gøre en forskel, såvel udadtil for at forbedre virksomhedernes vilkår og styrke deres muligheder, som indadtil for at understøtte deres vækst og hjælpe dem til at udnytte potentialerne.

Det er inden for disse rammer, Dansk Erhverv har defineret sin CSR-indsats. D. 2. juni er underdirektør i Dansk Erhverv Stine Pilegaard Jespersen i et debatpanel med direktører for tre andre erhvervsorganisationer – Landbrug & Fødevarer, Kooperationen og Grakom – for med Erhvervsstyrelsen som moderator at finde frem til, hvilke drivere der er for SMV’ernes CSR.

IT og digitalisering fremfor CSR
”Langt de fleste virksomheder i Danmark er små og mellemstore. Så det er ikke en lille gruppe små virksomheder, vi taler om, men størstedelen af det danske erhvervsliv og grundlaget for vækst og velfærd i samfundet,” slår Stine Pilegaard Jespersen fast som sit udgangspunkt for debatten.

De mindre virksomheder har i sagens natur færre ressourcer at gøre godt med, og de har rigeligt at gøre med at udvikle deres forretning og følge med tidens udvikling. Som eksempel nævner Stine Pilegaard Jespersen IT og digitalisering, som Dansk Erhverv havde som hovedemne for sit årsmøde for nylig. I en undersøgelse, Dansk Erhverv sidste år gennemførte sammen med Microsoft, angav 59% af de adspurgte virksomheder, at de ikke har tid til at sætte sig ind i de digitale muligheder, og 55% savner kompetencer til at implementere nye IT systemer. Så selv om CSR nok er presserende og kan skabe værdi for virksomheden, er der andre ting, der står højere i virksomhedernes prioritering, hvis de skal undgå at komme på bagkant med udviklingen, siger hun, men tilføjer, at det ikke er det samme som, at CSR helt er tabt i virksomhedernes opmærksomhed:

Stigende interesse for CSR
”Vi oplever en stigende interesse for CSR fra vores mindre og mellemstore virksomheder. Enten fordi de simpelthen synes, det giver god mening at arbejde mere med bæredygtighed i deres forretning og gerne vil blive bedre til at arbejde mere systematisk med det, eller også fordi de har modtaget krav fra større virksomhedskunder om, at de skal have styr på miljø og kemi eller arbejdsforhold i leverandørkæden.” 

Stine Pilegaard Jespersen har således en forventning om, at også SMV’erne vil arbejde stadigt mere systematisk med samfundsansvar, men det må ske på deres præmisser, og de må gives den tid, der er nødvendig. For de mindre og mellemstore virksomheder kan ikke dedikere en specialiseret fuldtidsressource på CSR, som store virksomheder kan, og det understøttes af endnu en undersøgelse fra Dansk Erhvervs hånd. I undersøgelsen svarede hele to tredjedele, at mangel på tid og medarbejderressourcer er en barriere, og derfor ser Dansk Erhverv det som helt afgørende, at virksomhederne får let tilgængelige vejledninger og værktøjer, som kan få dem godt i gang.

De gode eksemplers magt
CSR Kompasset, drejebogen for CSR og CSR guiden, som Erhvervsstyrelsen har været med til at udvikle, fremhæver Stine Pilegaard Jespersen som gode og brugbare eksempler, og fra egne skuffer peger hun på Dansk Erhverv-brancheorganisationen WEAR’s samarbejde med Dansk Mode & Tekstil og Danish Fashion Institute som et eksempel på, hvordan centrale aktører kan gå sammen og være drivkraft på en bæredygtig udvikling inden for en branche. Et andet godt eksempel, som Stine Pilegaard Jespersen trækker frem, er Kemi & Life Science, som organiserer importører og distributører af kemikalier. Brancheorganisationen, der tæller 40 virksomheder, har gennemført en kortlægning blandt medlemmerne om deres CSR-udfordringer, og på baggrund af den er der lavet en CSR-strategi og -handlingsplan for branchen.

Driver for en stærkere markedsposition
Det er gode tiltag, som er med til at flytte virksomhederne i den rigtige retning, og Stine Pilegaard Jespersen understreger, at det først som sidst gælder om at møde virksomhederne i deres øjenhøjde. Ambition må og skal være at styrke deres arbejde for at imødegå udfordringer og udnytte de muligheder, som ligger i deres brancher, siger hun og uddyber: ”Vi skal se CSR som en blandt flere drivkræfter for forretningsudvikling. Sidst, men ikke mindst er der stadig brug for at dokumentere og fremme de gode eksempler på, hvordan arbejdet med bæredygtighed kan blive en driver for udvikling af nye produkter og services eller en stærkere position i markedet. Vi skal simpelthen have flere og mere konkrete business cases – og fokus på bæredygtighed som del af en veldrevet virksomhed.”

På CSR i Praksis konferencen d. 2/6 vil Stine Pilegaard Jespersen komme med flere gode bud på, hvordan CSR kan vinde større udbredelse blandt danske virksomheder. Debatten suppleres netop med masser af konkrete business cases ved små som store virksomheder samt med gæstetaler ved centrale aktører og hele 8 seminarer, som giver indblik i nye måder og veje for SMV’erne at arbejde med CSR, så det giver værdi for virksomheden, skaber bundlinje og gør gavn for samfundet.

Se konferencens program og tilmelding på http://www.csr-link.dk/?page_id=1050

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

06.05.2024CSR.dk

”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

06.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Få indblik i fordelene ved en ISO 27001 certificering

29.04.2024CSR.dk

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Bæredygtighedsbarometer 2024 for SMV’er

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

Jobmarked

Se alle

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus