”Det skal være nemmere at finde Holger”

FSR – danske revisorer vil have nem adgang til data for samfundsansvar, bæredygtighed og klima, som desuden skal være nemmere at sammenligne. Det er en vigtig del af opskriften på en vinder-rapport i konkurrencen om CSR-prisen 2020.

CSR Prisen 2020 vil bl.a. fokusere på at få mere af det til venstre og mindre af det til højre. Med andre ord: klar fremstilling af data, som er nemt at fokusere ind på og ikke noget, læseren selv skal prøve at finde i et mix af informationer. .

03.04.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der er lang tid til 26. oktober 2020, men allerede nu kan man melde sig i opløbet om en af de to udgaver af CSR Prisen 2020, som i langt over 20 år har vist, hvordan rapportering ser ud, når det ”ser godt ud”.

I lighed med sidste år uddeles prisen i to kategorier: noterede og ikke-noterede selskaber med flere end 250 ansatte. De første 25 virksomheder i hver kategori (målt på omsætning) er udvalgt på forhånd, men som noget nyt kan man selv indsende sin rapport til bedømmelse og deltagelse i konkurrencen.

”Vi håber, at der dukker nogle flere virksomheder op, som gør det virkeligt godt, men som bare ikke er på en af de to top25-lister,” siger Birgitte Mogensen, som er formand for FSR’s Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed (som indtil for kort tid siden hed CSR-udvalget).

Birgitte Mogensen er formand for Udvalget for samfundsansvar og bæredygtighed hos FSR - danske revisorer. .

Hvem er gode til at give overblik over data?
Hvert år kigger dommerkomiteen på, om man ”har det hele med” og lever op til kriteriet som rollemodel for god rapportering. Men hvert år har FSR også defineret særlige fokusområder. I 2020 handler det om klima og om præsentation af data.

Lad os tage det sidste først: Overblik af data – er der en præsentation og en overskuelig oversigt over data, og er man god til at forklare udviklingen i ens indsats ved brug af data.

”Man kan sammenligne det med Find Holger-bøgerne. Det er jo ofte udfordrende og sådan er det i dag også tit, når man vil finde centrale performance-data i virksomhedernes CSR/bæredygtighedsrapporter. Målet er, at det skal være nemmere at finde Holger, for dem, som har brug for det,” forklarer Birgitte Mogensen.

De betragtninger stemmer også overens med en rapport fra tidligere i år, hvor The Alliance for Corporate Transparency havde analyseret 1.000 europæiske rapporter om samfundsansvar. Konklusionen i denne var, at det – i langt de fleste rapporter – var endog meget svært at danne sig et overblik over performance og udviklingen i denne på baggrund af data.

FSR ønsker at få data gjort centrale i rapporteringen om samfundsansvar etc., så dem, der står udenfor og kigger ind i virksomheden bliver bedre hjulpet.

”F.eks. hvis man skal beslutte sig for eller imod købet af aktier i en virksomhed og i den forbindelse gerne vil sammenligne virksomheder og benchmarke dem: Er der så nogle ESG-performancedata med forklaring som gør det nemmere at vurdere, om virksomheden er rustet til fremtiden? Godt præsenterede og sammenlignelige data hjælper dens slags beslutninger,” konstaterer Birgitte Mogensen.

Hvordan laver man solid klimarapportering?
Det andet særligt udvalgte fokusområde for 2020 er klimarapportering, fordi det er en af de vigtigste drivere og største megatrends i disse år..

”Vi kommer blandt andet til at se på, hvordan man arbejder strategisk med klima, på kort og på langt sigt, i egen virksomhed samt i sin værdikæde. Og selvfølgelig med fokus på om der er med tal, der understøtter det, man fortæller, som man gør og planlægger at gøre,” siger Birgitte Mogensen.

Det er jo sådan set de samme kriterier, som hele rapporten bedømmes på – hvert år. Det nye er, at FSR i år kommer til at tage luppen frem og se nærmere på netop klima-arbejdet. Bl.a. fordi der i disse år bliver sat mange 2030 og 2050-mål for netop klima-området.

FSR understreger, at det er fuldt forståeligt, at man slet ikke har alle svarene, men man bør kunne sige noget om, hvilke veje man vil gå ud af. Bliver det samarbejder med andre eller kan man selv udvikle de nødvendige løsninger? Forventer man en teknologisk udvikling og inden for hvilke felter, som skal udgøre en god del af løsningen?

”Man skal vise, at man forstår sit CO2-aftryk og ved, hvilke af ens muskler, der er den største. Og så skal man udstikke retningen. Det duer ikke, hvis det er afkoblet, så man sætter sig et mål langt ude i fremtiden, men i øvrigt kun beskriver, hvad man lavede i går.  Så får man et lidt for stort hul i fortællingen,” siger Birgitte Mogensen.

Sådan kommer du med
Vil du have din virksomheds rapport med i konkurrencen? Så skal du indstille den før 2. juni 2020.

Detaljer om CSR Prisen 2020, årets kriterier og dommerpanel, hvordan man indstiller sin rapport mv., samt listen med de 50 virksomheder, der allerede er udvalgt, kan findes her. 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering

Hvad er status på CSR og bæredygtighedsrapportering i 2020? CSR.dk præsenterer de seneste analyser på området og ser på svarene fra danske stakeholders på Erhvervsstyrelsens høring angående revision af årsregnskabslovens paragraf 99A. 

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

29.02.2024Bæredygtige Værdikæder

Sponseret

Opråb: Cocktail-effekten kvæler mindre virksomheder i bureaukrati

29.02.2024CSR.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

28.02.2024CSR.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Climaider og Sustainable Business Solutions indgår partnerskab til gode for virksomhedernes kunder

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online