CSR er død – CSR længe leve

CSR er undervejs i en evolution, hvor virksomhederne går fra at bruge deres CSR til at være deres CSR, siger Katherine Richardson. Læs hvordan eller deltag i Responsible Food konferencen d. 26. november og hør endnu mere.

En samlet indsats for bedre CSR.

15.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

Katherine Richardson er ikke kun chef for Sustainable Science Centre under Københavns Universitet, hun er også professor i biologi, og det giver hende en interessant synsvinkel på CSR, som starter tilbage ved vores tidligste forfædre. Den gang i tidernes morgen forstod man at økonomisere på ressourcerne og give tilbage til naturen, hvad man tog fra den: mennesket var i pagt med naturen. Det er for længst blevet til fortid, der aldrig kommer tilbage, men det interessante er ikke, hvad der er sket fra ”da” til ”nu”. Det interessante er, hvordan vi igen kommer derhen, hvor menneskets eksistens er bæredygtig. Nøglen til det svar er for Katherine Richardson fordelingen af vores ressourcer:
 
”Vi bruger alle sammen mere og mere. Vi er blevet rige på at bruge jordens ressourcer; jordens ressourcer er jo vores eneste værdi. At det kan ikke blive ved, det siger sig selv. Vi skal lære os selv igen at fordele ressourcerne imellem os, og det er ikke bare i den rige del af verdenen, det er på globalt niveau. Men hvordan vi gør det – det har vi ingen erfaringer med. Der findes ingen internationale konventioner for, hvordan vi deler det, vi har, imellem os. For eksempel, den CO2, vi nu kan tillade os at udlede, hvem skal have lov til at gøre det? Og skal vi blive ved med at smide en stor del af vores mad ud? Op til en tredjedel af maden i vores del af verden smides ud, og vi spiser langt mere, end vi har behov for. Fødevaresektoren er en kæmpe forbruger af ressourcer, og den står for en stor del af belastningen af miljøet, så den er under et voldsomt pres og er pisket nødt til at indføre forandringer i de kommende år.”
 
Katherine Richardson hører ikke til dem, som ser erhvervslivets nuværende CSR-indsats som tilstrækkelig, og hun er meget enig med præsidenten for WBCSD, World Business Council for Sustainable Development, Peter Bakker, da han på en stort anlagt kongres, Københavns Universitet var vært for i 2014, sagde, at CSR er død. CSR i sin oprindelige form, hvor virksomhederne var gode, når bare de kunne vise, de gjorde godt for samfundet og holdt sig på den rigtige side af greenwash, er i Katherine Richardsons øjne stendød, og det giver universiteterne en nærmest uoverkommelig udfordring:
 
”Virksomheder, der ønsker at være sande bæredygtige – som i langtidsholdbare – virksomheder, er nødt til at gå fra ’feel good’ til ’do good’. Og det skal kunne kvantificeres, så de kan stå til regnskab over for samfundet. Så vi skal have udviklet de værktøjer, der skal til. Det kræver nytænkning på tværs af sektorer og helt nye konstellationer af partnerskaber, end vi er vant til. Indtil nu har det været en meget akademisk og teoretisk forskningsøvelse, hvordan erhvervslivet kan bidrage til Brundtlands bæredygtige samfund. Der skal udvikles en helt ny infrastruktur i forskningsverdenen, hvor vi blander alle de forskellige forskningskompetencer, der er behov for, sammen. Men det er en utroligt svær opgave, for i et globalt samfund er interesserne uendeligt mange og komplekse. Det er nemt nok at finde for eksempel en forsker i biofuel, men ønsker du at måle biofuels bæredygtighed i forhold til alternativerne på et globalt marked, skal du ikke alene vide, hvilke discipliner du har behov i din undersøgelse, du skal også finde frem til, hvem der ved noget. Og det er svært, men afgørende for succes”
 
Nye partnerskaber er nødvendige

Den helt store udfordring er således at få dannet de rette partnerskaber, som kan tilvejebringe de værktøjer, der skal til for at gøre fremtidens virksomheder mere robuste, eller - som Katherine Richardson foretrækker det - ”resilient” i forhold til fordelingen af ressourcerne på globalt plan. Som et første skridt på vejen er Københavns Universitet, CBS og DTU derfor gået sammen i en uhellig alliance, hvor de tre kompletterer hinandens kompetencer, fortæller Katherine Richardson og forklarer, hvori deres styrker ligger:
 
”Til en start er vi gået sammen om at lave tre nye valgfag, som giver den studerende en bred systemforståelse. SSC er en infrastruktur for Københavns Universitet’s forskning i bæredygtig udvikling på den ene side og på den anden at få den nye viden bragt ud i samfundet til virksomheder og samfundsorganisationer. Vi er rigtig stærke på problemformulering og interaktioner. CBS – det er velkendt – er førende på CSR og er skarpe til at lave business models, og DTU er eksperter i det tekniske såsom matrixudvikling, kortlægninger og målinger i et holistisk perspektiv, som for eksempel LCA.”
 
På Responsible Food-konferencen møder forskningsverdenen derfor sit erhvervsmodstykke, når Katherine Richardson er moderator for et panel med tre markante virksomhedscases: Thise Mejeri, Unilever Food Solutions og COOP.
 

Konferencen byder desuden på et panel om dagsordener for ansvarlighed inden for fødevarer, gæstetaler, miniseminarer og en markedsplads, hvor deltagerne kan mødes for at drøfte ansvarlighed og fødevarer.
 
Responsible Food afholdes Festauditoriet, Natur & Biovidenskabelig Fakultet på Frederiksberg. Læs mere og tilmelding på www.csr-link.dk.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)