CSR er død – CSR længe leve

CSR er undervejs i en evolution, hvor virksomhederne går fra at bruge deres CSR til at være deres CSR, siger Katherine Richardson. Læs hvordan eller deltag i Responsible Food konferencen d. 26. november og hør endnu mere.

En samlet indsats for bedre CSR.

15.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

Katherine Richardson er ikke kun chef for Sustainable Science Centre under Københavns Universitet, hun er også professor i biologi, og det giver hende en interessant synsvinkel på CSR, som starter tilbage ved vores tidligste forfædre. Den gang i tidernes morgen forstod man at økonomisere på ressourcerne og give tilbage til naturen, hvad man tog fra den: mennesket var i pagt med naturen. Det er for længst blevet til fortid, der aldrig kommer tilbage, men det interessante er ikke, hvad der er sket fra ”da” til ”nu”. Det interessante er, hvordan vi igen kommer derhen, hvor menneskets eksistens er bæredygtig. Nøglen til det svar er for Katherine Richardson fordelingen af vores ressourcer:
 
”Vi bruger alle sammen mere og mere. Vi er blevet rige på at bruge jordens ressourcer; jordens ressourcer er jo vores eneste værdi. At det kan ikke blive ved, det siger sig selv. Vi skal lære os selv igen at fordele ressourcerne imellem os, og det er ikke bare i den rige del af verdenen, det er på globalt niveau. Men hvordan vi gør det – det har vi ingen erfaringer med. Der findes ingen internationale konventioner for, hvordan vi deler det, vi har, imellem os. For eksempel, den CO2, vi nu kan tillade os at udlede, hvem skal have lov til at gøre det? Og skal vi blive ved med at smide en stor del af vores mad ud? Op til en tredjedel af maden i vores del af verden smides ud, og vi spiser langt mere, end vi har behov for. Fødevaresektoren er en kæmpe forbruger af ressourcer, og den står for en stor del af belastningen af miljøet, så den er under et voldsomt pres og er pisket nødt til at indføre forandringer i de kommende år.”
 
Katherine Richardson hører ikke til dem, som ser erhvervslivets nuværende CSR-indsats som tilstrækkelig, og hun er meget enig med præsidenten for WBCSD, World Business Council for Sustainable Development, Peter Bakker, da han på en stort anlagt kongres, Københavns Universitet var vært for i 2014, sagde, at CSR er død. CSR i sin oprindelige form, hvor virksomhederne var gode, når bare de kunne vise, de gjorde godt for samfundet og holdt sig på den rigtige side af greenwash, er i Katherine Richardsons øjne stendød, og det giver universiteterne en nærmest uoverkommelig udfordring:
 
”Virksomheder, der ønsker at være sande bæredygtige – som i langtidsholdbare – virksomheder, er nødt til at gå fra ’feel good’ til ’do good’. Og det skal kunne kvantificeres, så de kan stå til regnskab over for samfundet. Så vi skal have udviklet de værktøjer, der skal til. Det kræver nytænkning på tværs af sektorer og helt nye konstellationer af partnerskaber, end vi er vant til. Indtil nu har det været en meget akademisk og teoretisk forskningsøvelse, hvordan erhvervslivet kan bidrage til Brundtlands bæredygtige samfund. Der skal udvikles en helt ny infrastruktur i forskningsverdenen, hvor vi blander alle de forskellige forskningskompetencer, der er behov for, sammen. Men det er en utroligt svær opgave, for i et globalt samfund er interesserne uendeligt mange og komplekse. Det er nemt nok at finde for eksempel en forsker i biofuel, men ønsker du at måle biofuels bæredygtighed i forhold til alternativerne på et globalt marked, skal du ikke alene vide, hvilke discipliner du har behov i din undersøgelse, du skal også finde frem til, hvem der ved noget. Og det er svært, men afgørende for succes”
 
Nye partnerskaber er nødvendige

Den helt store udfordring er således at få dannet de rette partnerskaber, som kan tilvejebringe de værktøjer, der skal til for at gøre fremtidens virksomheder mere robuste, eller - som Katherine Richardson foretrækker det - ”resilient” i forhold til fordelingen af ressourcerne på globalt plan. Som et første skridt på vejen er Københavns Universitet, CBS og DTU derfor gået sammen i en uhellig alliance, hvor de tre kompletterer hinandens kompetencer, fortæller Katherine Richardson og forklarer, hvori deres styrker ligger:
 
”Til en start er vi gået sammen om at lave tre nye valgfag, som giver den studerende en bred systemforståelse. SSC er en infrastruktur for Københavns Universitet’s forskning i bæredygtig udvikling på den ene side og på den anden at få den nye viden bragt ud i samfundet til virksomheder og samfundsorganisationer. Vi er rigtig stærke på problemformulering og interaktioner. CBS – det er velkendt – er førende på CSR og er skarpe til at lave business models, og DTU er eksperter i det tekniske såsom matrixudvikling, kortlægninger og målinger i et holistisk perspektiv, som for eksempel LCA.”
 
På Responsible Food-konferencen møder forskningsverdenen derfor sit erhvervsmodstykke, når Katherine Richardson er moderator for et panel med tre markante virksomhedscases: Thise Mejeri, Unilever Food Solutions og COOP.
 

Konferencen byder desuden på et panel om dagsordener for ansvarlighed inden for fødevarer, gæstetaler, miniseminarer og en markedsplads, hvor deltagerne kan mødes for at drøfte ansvarlighed og fødevarer.
 
Responsible Food afholdes Festauditoriet, Natur & Biovidenskabelig Fakultet på Frederiksberg. Læs mere og tilmelding på www.csr-link.dk.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus