Combi-varmeanlæg med enorme energibesparelser

SabetoFLEX har udviklet et produkt med et meget stort potentiale – et combi-varmeanlæg, der sætter helt nye standarder for energiforbrug. Ejeren af det lille firma er vvs-installatør Per Poulsen, som har lagt hele firmaet an på miljørigtige løsninger.

På HI Industri i 2007 vandt Sabetoflex årets Miljø- og Energipris. ”Hvis man vil spare energi når man kører på arbejde, så køber man jo ikke en bil med lastbilmotor, men i virkeligheden er det sådan 80-90 procent af varmeanlæggene fungerer," mener Per Poulsen, Sabetoflex..

16.05.2008

Kristina Øby Pedersen, CSR.dk

Combi-varmeanlægget er så effektivt, at det kan revolutionere hele området inden for sol- og jordvarme kombineret med køl og ventilation. På basis af solvarme, jordvarme og et ventilationsanlæg, forsyner combi-anlægget huset med varmt vand, varme og et godt ventileret indeklima.

Solens stråler bevirker, at man får ca. 35 procent gratis varme og varmt vand, hvilket yderligere er med til at reducere det samlede årlige elforbrug til blot 13 procent af omkostningerne ved for eksempel et gasfyr.

Energimaskinen
Vedvarende energiformer som sol- og jordvarme leverer hovedparten af energien til combivarmeanlægget, som består af et ventilationsanlæg, en varmtvandstank og et superintelligent energistyringssystem. Det nye anlæg bygger på allerede kendte og velgennemprøvede principper og teknologier, der er sat sammen og fungerer på en helt ny måde. Styringsboksen er selve hjernen.

Med den er det nemt at styre og overvåge det internetbaserede combivarmeanlæg. Det betyder, at forbrugeren selv fra en computer med internetopkobling, kan justere og overvåge sit anlæg overalt på kloden. Det er ikke uden grund, at anlæggets opfinder direktør Per Poulsen, SabetoFLEX, kalder det en energimaskine.

Investering i fremtiden
Der er rigtig mange penge at spare ved at investere i fremtiden. Ved køb af blot 1,3 kWh el er det med combivarmeanlægget muligt at producere ikke mindre end 10 kW energi i et gennemsnitsparcelhus. Med andre ord, hvorfor nøjes med 13 procent, når man kan få 100 procent for samme pris.

Anlægget, der skræddersys efter ønsker og behov, koster normalt 25-30.000 kr. mere end et normalt anlæg til et nyt hus. Men med en årlig energibesparelse på kr. 7-8.000, er investeringen tjent hjem på blot fire til fem år. Er huset i dag opvarmet med olie, naturgas, el eller træpiller, er besparelsen endnu større, og forrentningen endnu hurtigere. I disse tal er den positive effekt på klima og miljø ikke medregnet.

Combivarme-anlægget fra SabetoFLEX består af:

  • 8 m² solvarmefanger
  • 6 kW jordvarmeanlæg (frekvensreguleret)
  • Ventilationsanlæg (300 m³/h)
  • Varmtvandstank (300 liter)
  • Superintelligent energistyring med mulighed for internetopkobling
  • Køleflade til indbygning i ventilationsanlæg (1-1,5 kWh)

Varme, varmt vand og aircondition
Ud over varme og varmt vand sikrer anlæggets ventilation et godt indeklima (aircondition). Den indbyggede køleflade giver desuden mulighed for indblæsning af 17° svalende luft – en god funktion på en lun sommerdag og så er den tilmed gratis.

Netop kølemuligheden er ifølge Per Poulsen vigtig i eksportsammenhæng, for set på globalt plan er behovet for køling større end behovet for opvarmning.

De første anlæg er i gang
"Vi satte det første anlæg op for et års tid siden, og indtil videre har vi ordrer frem til nytår. Vi er nu i gang med at etablere samarbejder med typehusfirmaer og arkitekter. Dem vi hidtil har samarbejdet med var arkitekter, som havde projekteret klasse 2 lavenergihuse, med installationen af vores anlæg kunne de opgraderes til klasse 1," siger han. Anlægget koster lidt mere end en gaskedel, men til gengæld kan man spare på isoleringen.

Ny teknologi gjorde det muligt
Egentlig er anlægget ikke en ny idé. Per Poulsen stiftede i sin tid Salling VVS, hvor de første forsøg for adskillige år siden blev gjort.

"Dengang forsøgte vi at opbygge et tilsvarende system, men styringen fyldte en hel garage, så vi blev enige om, at vi var nødt til at vente til der kom en nyere teknologi, det gjorde vi så, og i dag kan det være i en madkasse," siger han og fortsætter:

"I virkeligheden er der jo ikke ret meget, der er nyt. Komponenterne eksisterede i forvejen, vi har bare sat dem sammen på en ny måde. Det eneste nye er to ventiler, fire rør og en styring der kan noget, der aldrig er set før."

På vej mod plus-huset
Per Poulsen stopper dog ikke her. "For øjeblikket er vi i gang med at udvikle en 'usynlig' vindmølle," siger han og uddyber. "Folk beklager sig altid over, at de ikke kan lide at se på vindmøller, så nu vil vi fremstille én, der kan se ud som en integreret del af bygningen, og så har vi et plus-hus."

Klima og miljø er i det hele taget emner, som optager Sabetoflex. Derfor har Per Poulsen også i adskillige sammenhænge optrådt som energirådgiver.

"Hvis man vil spare energi når man kører på arbejde, så køber man jo ikke en bil med lastbilmotor, men i virkeligheden er det sådan 80-90 procent af varmeanlæggene fungerer. Det ville i virkeligheden være nemt at spare store mængder af energi", siger han og slutter: "Så gå da ud og skru på de rigtige knapper, så det virker."

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København