CO2-udslip fra danske virksomheder stiger en smule

Siden 2014 er udledningen af CO2 fra de danske virksomheder steget en anelse, efter ellers at være faldet siden 2006, viser tal fra Danmarks Statistik. Specielt skibsfarten, luftfarten og glas- og betonindustrien udleder mere end tidligere, mens energiproduktionen er blevet markant grønnere. Biomassen er dog en udfordring.

Der er kommet lidt mere CO2 fra de danske virksomheder de seneste år sammenlignet med årene inden..

19.05.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

En ellers god kurve har fået et lille knæk i den gale retning. Efter at være faldet markant fra 2006 til 2014 er CO2-udledningerne fra danske virksomheder steget en lille smule i årene frem til 2018, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Læs også: Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019

I 2014 var CO2-udslippet fra alle brancher således 63,5 mio. ton CO2, mens det i 2018 var vokset med knap 4 procent til 67,3 mio. ton. Tallene dækker over store forskelle de forskellige sektorer imellem. Udledningerne fra transportindustrien er eksempelvis steget, mens det modsatte er tilfældet i energibranchen.

”Udviklingerne i udledningerne fra transport – især international skibsfart – og energiforsyning er afgørende for den samlede udvikling i CO2-udledningerne fra de danske virksomheder”, siger specialkonsulent i Danmarks Statistik, Ingeborg Vind, og fortsætter:

”De stigende udledninger fra skibsfart skyldes i høj grad øget international søtransport foretaget af danske rederier. De faldende udledninger i energiforsyningen skyldes især omlægning til vedvarende energikilder”, forklarer hun. 

Flere kurver knækkede opad i 2014, viser tallene. Kilde: Danmarks Statistik.

Selvom udledningerne generelt altså var faldende indtil 2014, så er produktionen vokset i hele måleperioden uden at CO2-udslippet er fulgt med i samme tempo, påpeger Danmarks Statistik. CO2-intensiteten, opgjort som ton CO2 pr. mio. kr. produktion, er derfor faldet for de danske virksomheder set under et. Men igen er der store underliggende forskelle.

For transportbranchens vedkommen er CO2-intensiteten således stort set uændret fra 2014 til 2017, da stigningerne i udslip og produktion er fulgtes pænt ad. Inden for skibsfarten, som står for ca. 85 procent af branchens udslip, var CO2-udledningen pr mio. kr. produktion på 156 ton i 2017 mod 151 ton i 2014.

”De stigende udledninger i de seneste år skyldes altså primært øget produktion i transportsektoren”, siger Ingeborg Vind.

Mere CO2 fra glas og beton, mindre fra landbruget
Mens CO2-intensiteten for skibsfarten altså stort set var uændret fra 2014 til 2017, så steg den for luftfarten, mens den faldt for landtransporten. Inden da var billedet mere positivt, med et samlet fald for branchen fra 2006 til 2014, ikke mindst båret af en halvering i intensiteten i skibsfarten.

Uden for transportindustrien er CO2-intensiteten steget i flere andre brancher end luftfarten. I glas- og betonindustrien var CO2-intensiteten i 2016 og 2017 på omkring 140 ton CO2 pr. mio. kr. produktion, hvilket er det højeste niveau siden 2007.

Og inden for både råstofindvinding, der bl.a. omfatter olie og gas i Nordsøen, og renovation, affaldsbehandling mv. har CO2-intensiteten siden 2015 ligget på det højeste niveau i dette årtusinde – og langt over niveauet i 2000. 

Inden for landbrug og gartneri er CO2-intensiteten til gengæld faldet jævnt siden årtusindeskiftet og var i 2017 på det laveste niveau i perioden – 34 procent lavere end i 2000. Endelig har Bygge og anlæg haft en ret stabil CO2-intensitet gennem perioden. Dette inkluderer dog ikke fremstilling af byggematerialer eller bygningers efterfølgende drift.

Energisektoren er blevet grønnere…
Mens de forskellige energiforbrugende brancher efterlader et blandet indtryk af deres CO2-udslip de seneste år, så er billedet anderledes rosenrødt – eller grønt om man vil – når blikket falder på energiproduktionssektoren.

CO2-udledningerne fra energiforsyningen (kraftværker mv.) er således faldet markant fra 29,5 mio. ton i 2003 til 7,1 mio. ton i 2018, hvilket i høj grad skyldes at produktionen af energi er blevet meget mindre CO2-intensiv. I 2003 blev der udledt 496 ton CO2 for hver mio. kr. produktion i energiforsyningen; et tal, der i 2017 var faldet til 154 ton.

”Det kraftige fald i både CO2-udledninger og CO2-intensitet fra energiforsyning skyldes i høj grad, at man er gået over til vedvarende energikilder og væk fra kul og olie. Det gælder især vindenergi, men også i de senere år omlægning til biomasse, da CO2 fra afbrænding af biomasse ikke tæller med i udledningerne i denne sammenhæng”, siger Ingeborg Vind. 

… men biomassen er en udfordring
Lige præcis afbrændingen af biomasse er imidlertid et ømt punkt. Som Danmarks Statistik selv påviste i november sidste år, så vokser det danske forbrug af biomasse i disse år, og det er ikke nødvendigvis så positivt, som det måske lyder.

En dugfrisk rapport udgivet af Energistyrelsen i går har således analyseret sammensætningen af den biomasse, der bliver brugt herhjemme, og ifølge rapporten kan det danske forbrug af biomasse i nogle tilfælde føre til global udledning af drivhusgasser, som ikke bogføres. 

Rapporten peger på, at over halvdelen af træ-biomassen og 95 procent af de træpiller, vi bruger, importeres udefra. I tråd med de internationale regler indgår udledning fra afbrændingen af biomasse ikke i det danske drivhusgasregnskab, da udledningerne skal indgå i opgørelsen for arealsektoren i det land, hvor biomassen høstes – det såkaldte LULUCF-system.

Flere lande har imidlertid ikke i dag forpligtende klimamål eller medregner ikke arealsektoren i deres mål. Dansk forbrug af importeret biomasse fra sådanne lande kan derfor føre til globale drivhusgasudledninger, som ikke bogføres.

Derudover bemærker rapporten, at anvendelsen af træ-biomasse kan risikere at bidrage mere til klimaforandringerne, end hvis man havde brugt kul, hvis større træer og skove fældes til energiproduktion og ikke genplantes.

Læs også: Regeringen: Øget affaldssortering skal sænke CO2-udledningen

Samlet set møder det skarp kritik fra bl.a. Klimarådets formand Peter Møllgaard: ”Vores frygt for, at en stor del af den biomasse, vi bruger, ikke er klimabæredygtig, er blevet bekræftet. Det er et stort problem for Danmarks grønne omstilling”, siger han til Information.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København