CO2-mærke på tryksager, aviser og blade

2 ud af 3 danskere er tilhængere af en CO2-mærkning på aviser, reklametryksager og andre tryk­sager, viser en undersøgelse fra Grafisk Arbejdsgiverforening. Flere kvinder end mænd er tilhæn­g­er af et CO2-mærke. 60 pct. af CO2-belastningen fra aviser og tryksager skyldes produktionen af papiret. Danskerne tror, at især bortskaffelse og forbrænding af tryksager belaster klimaet.

25.03.2009

CSR.dk

68 pct. af danskerne mener, at et CO2-mærke på aviser, blade og reklametryksager vil være en god idé, så de lettere kan se, hvor meget den enkelte tryksag belaster CO2-udslippet, viser en undersøgelse, som Megafon har gennemført for Grafisk arbejdsgiverforening. Kun 4 pct. er modstandere af et sådant mærke, mens 26 pct. er hverken tilhænger eller modstander.
Undersøgelsen viser, at danskerne i høj grad efterspørger mærkning for bedre at kunne foretage forbrugsvalg til fordel for miljøet. Det er et generelt billede. En undersøgelse fra Forbrugerstyrelsen fra 2008 viser således, at tre ud af fire danskere er tilhænger af et klima­mærke på fødevarer. Og ifølge tal fra Miljø­mærkning Danmark vælger 2 ud af 3 danskere altid, ofte eller en gang imellem at købe miljømærkede produkter.
“Tallene viser, at danskerne er motiverede for at vælge produkter, der belaster klimaet mindst muligt. Det er ikke uden problemer at lave et klimamærke på aviser og tryksager, der giver retvisende information om klimaprofilen på den enkelte tryksag. Men flere af branchens virksomheder har allerede vist sig positive over for en eller anden form for mærkning. Det er jo også alt andet lige med til at vise danskerne, at aviser og tryk­sager i Danmark generelt har en høj klima- og miljøprofil,” siger afdelingschef Carsten Bøg fra Grafisk Arbejdsgiverforening.
Megafon-undersøgelsen viser også, at flere kvinder end mænd er tilhænger af et klimamærke på tryksager, samt at det især er personer med en videregående uddannelse, der er tilhænger af en mærkningsordning.

Branchen har været i gang længe
Hovedparten af CO2-belastningen ved produktion, distribution og bortskaffelse af tryksager stammer fra produktionen af papiret, mens trykningen står for godt 20 pct., viser en række opgørelser og miljøstudier, som Grafisk Arbejdsgiverforening har udarbejdet i samarbejde med DTU for Miljøstyrelsen. Transporten står for 7 pct. af den samlede CO2-belastning.
Megafon-undersøgelsen viser, at kun 20 pct. af danskerne tror, at papiret forårsager det største CO2-udslip ved produktion og distribution af reklametryksager. Derimod vurderer næsten halvdelen af danskerne, at bortskaffelse og forbrænding af tryksagerne forårsager den største belastning af klimaet. Det gælder især kvinderne og de yngre aldersgrupper.
“Vi har i Danmark en forholdsvis høj genanvendelse af tryksager, men vi kan selvfølgelig altid blive endnu bedre. Og den grafiske branche i Danmark har i de sidste 15-20 år arbejdet systematisk med miljø­tiltag og miljøledelse, så miljøprofilen i aviser og tryksager er blandt de bedste i verden. Men vi har sikkert ikke været gode nok til at synliggøre den indsats over for danskerne. Det kan et klima­mærke måske være med til,” siger Carsten Bøg.
Han understreger dog, at CO2-belastning kun er et ud af flere elementer, når det handler om aviser og tryksagers miljøprofil. Eksempelvis har branchen i mange år arbejdet på at udfase problematiske stoffer i forbindelse med trykkeprocessen. Og der er sket meget i forhold til en renere produktionsteknologi og bedre arbejdsmiljø i branchen. Carsten Bøg vurderer, at stort set alle danske trykkerier i dag kan producere efter kravene i Svanemærkeordningen.
“Det er vigtigt, at et evt. klimamærke ikke skaber et ensidigt fokus på klima blandt kunder og forbrugere. Vi skal også fortsat belønne den positive udvikling på andre miljøområder. Samtidig er vi nødt til at forstå begrænsningerne i et klimamærke. Eksempelvis vil en fransk tryksag, hvor både papir­produktion og trykning er foregået med atomkraft som energikilde helt automatisk have en lavere CO2-udledning end en tilsvarende dansk tryksag. Men spørgsmålet er, om vi så af den grund skal foretrække den franske tryksag. Det er ikke så entydigt,” siger Carsten Bøg.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Klimaklar
Gå-hjem-møde
Stå stærkere med din ESG-profil - Søg støtteprogrammer og udnyt VSME

Hør Kohberg fortælle om sine erfaringer med ESG-rapportering og mød tre støtteprogrammer, der kan hjælpe din virksomhed i gang med bæredygtighedsrapportering og grøn omstilling

Dato

06.05.2025

Tid

16:00

Sted

Folkehjem, Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa

Bureau Veritas
Kursus
Grundlæggende miljølovgivning

Dette kursus om grundlæggende miljølovgivning giver dig, der arbejder med ledelsessystemer en indføring i lovgivning angående miljøbeskyttelse, som er relevant, når du for eksempel udfører audits i henhold til ISO 14001. Du får en indføring i centrale love, bekendtgørelser og vejledninger samt disses indbyrdes samspil – det hele tilsat praktiske eksempler

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

Root Cause Analysis (RCA) er et vigtigt værktøj, når vi taler om ledelsessystemer og risikostyring. Som navnet antyder, er det en systematisk tilgang til at analysere sig frem til roden af problemet, så du undgår at gentage de samme afvigelser igen og igen.

Dato

08.05.2025

Sted

Fredericia

MäRK
Workshop
Forandring starter indefra: En formiddag med Inner Development Goals

Kom til en inspirerende formiddag, hvor vi arbejder med Inner Development Goals og ser indad for at skabe en stærkere, kærligere og mere ansvarlig verden. Prøv det nye Inner Development Kit og mød svenske Icebug, der er aktuel med bogen: Inner Growth as a Team Sport.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

KLUB, Linnésgade 25, 1361 København K