CO2-lagring: nødvendigt og potentielt lukrativt

Virksomheder er begyndt at rykke på CO2-lagring, men den nødvendige nationale indsats lader stadig vente på sig.

18.05.2021

CSR.dk

Det danske borerigselskab Maersk Drilling er sammen med partnerne Ineos, Wintershall Dea og Geus enige om visionen: Tomme oliefelter i Nordsøens danske felter skal bruges til at lagre CO2.

“Vi ser et meget stort potentiale i CO2-fangst, og vi tror på, at permanent lagring, særligt i den tidlige fase af energitransitionen, vil spille en stor rolle,” siger Marika Reis, innovationsdirektør hos Maersk Drilling til Børsen.

Selskaberne er derfor gået sammen om projektet Greensand, og de sigter mod at have et brugsklart lager i undergrunden klar i 2025, og at kunne sende 3,5 millioner ton CO2 om året i lagre fra 2030.

Potentialet er enormt
Flere faktorer peger på, at CO2-lagring i undergrunden måske ikke er så dumt et sted at satse.

For det første konkluderer FN’s Klimapanel IPCC, at lagring er helt afgørende for at imødegå de værste klimaforandringer, og at Parisaftalens mål ikke kan opnås uden væsentligt øget lagring af kulstof.

For det andet er lagring et vigtigt element i den danske regerings klimaplan– og givet også i andre nationale handlingsplaner under Paris-aftalen. Et sted mellem fem og ti af de 22 millioner tons, Danmark skal reducere sine udledninger med inden 2030, er udset til at komme fra CO2-lagring.

Konsulenthuset Kearney har da også for kort tid siden udgivet en rapport, der spår, at det globale marked for CO2-lagring ventes at vokse til 6,13 mia. dollar i 2027 fra 1,75 milliarder i 2019.

Maersk Drilling og Greensand er dog ikke klart til at satse alt på et bræt endnu. Dertil er teknologien og rammebetingelserne stadig for usikre. Det handler om lovgivning der kan sikre den økonomiske bæredygtighed i forretningsmodeller på området og sikkerhed om regler og vilkår for den type aktiviteter. Begge kalder på handling fra politisk hold.

Venter på politikerne
Ifølge en rapport fra klimatænketanken Concito fra december 2019 findes teknologierne allerede, og at der på det tidspunkt fandtes ca. 20 større kommercielle anlæg i drift. Rapporten konstaterede dog samtidig, at der er alt for lav politisk opbakning og finansiering. 
Af samme grund anbefalede Klimarådet i sin årlige statusrapport i både 2020 og 2021 en egentlig national strategi for fangst og lagring af CO2, fordi ”…der er ni år til 2030, og derfor haster det med at få klarlagt de planlægningsmæssige, strategiske og lovgivningsmæssige rammer, der er en forudsætning for at realisere potentialet.”

Den danske regering sendte den første støttepulje på 197 millioner kroner rettet mod CO2-lagring i Nordsøen ud i virkeligheden ud i april 2021. Og klimaminister, Dan Jørgensen, har lovet en national strategi for fangst og lagring af CO2 inden sommerferien i år.

Hvad skal f.eks. træ bruges til
Concito leverer i sin rapport nogle bud på, hvorfor det ikke er helt ligetil at få sæt skub i markedet for lagring af CO2. Det drejer sig om , at der ikke umiddelbart er de samme økonomiske og beskæftigelsesmæssige effekter i lagring som eksempelvis sol- og vindenergi - de kan måske ligefrem have en erhvervsmæssig omkostning. Hvis man taler om lagring i skove og jorde kan der desuden være diskussioner af, om de landarealer hellere burde tages i brug til andre klimavenlige aktiviteter. F.eks. taler en øget brug af træfibre som erstatning for f.eks. plastik for, at man bruger skovarealer til udvikling af sådanne nye materialer og ikke til alene at stå og opsuge CO2.

Til Børsen siger Marika Reis da også, at om end Maersk Drilling ser lagring af CO2 i undergrunden som en stor mulighed, så tager de det et skridt ad gangen, indtil de har valideret teknologien helt og til der er kommet afklaring af vilkår fra politisk hold.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus