CO2 fra shipping skal halveres, uenighed om med hvilke midler

OECD foreslår øget regulering af og nye afgifter på CO2-udledninger fra skibsfarten. Den internationale skibsfartsorganisation mener, det er for vidtrækkende, og vil gerne se hvad industriens egne initiativer kan præstere først.

Skibsfarten skal, ifølge OECD, halvere sine CO2-udledninger inden 2050, hvis målet om kun to graders global opvarming skal nås..

14.10.2015

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis shippingindustrien skal levere sin del af de CO2-reduktioner, der menes at være nødvendige for at holde den globale opvarmning til to grader, så skal skibsfarten halvere sin udledning i forhold til i dag. Det er kernen i et nyt udspil fra OECD-aktøren International Transport Forum (ITF).

Spørger man International Chamber of Shipping (ICS), der repræsenterer rederier over hele verden, spiller skibsfarten ganske rigtigt en stor rolle i at reducere de samlede CO2-udledninger, men man mener ikke der er grund til at pålægge industrien afgifter på højde med de foreslåede 25$ pr. ton CO2. Det skriver maritimedenmark.dk

Før man går så vidt vil industrien gerne se resultaterne af FN-organet International Maritime Organisations (IMO) ”Energy Efficiency Design Index” (EEDI). Det pålægger alle nye skibe, der tages i brug at være 10 procent mere energieffektive i 2015, 20 procent mere effektive i 2020 og 30 procent mere effektive fra 2025. Det burde kunne føre til besparelser på 263 millioner ton CO2 per år.

Gør industrien nok allerede?
Det er da også et godt skridt på vejen til at fjerne de 400 millioner ton CO2, som er halvdelen af den internationale skibsfarts udledninger i 2012. På den anden side forudser man at CO2-udledningen fra maritim transport i 2050 vil være mellem 50 og 250 procent højere end det nuværende niveau alt afhængigt af, hvordan verdenshandelen vil udvikle sig.

Det vil betyde, at udledningen fra skibsfarten i 2050 kan udgøre så meget som 14 procent af den samlede globale udledning, modsat 2-3 procent i dag, fremgår det af IFT-udspillet. 

Med til historien hører, at skibs- og luftfarten i dag ikke er en del af FNs klimapanel, IPCC, der producerede Kyotoaftalen i 1997 og som afholder et afgørende møde – COP21 – for at fastlægge nye bindende mål i Paris i december 2015. Regulering og reduktioner er lagt ud til IMO, som dog kritiseres for ikke at have gået kraftigt nok til værks.

Industrien har reduceret sin udledning med ti procent mellem 2007 og 2012, hvilket primært skyldes, at skibene begyndte at sejle langsommere for at spare på brændstoffet. ITF peger desuden på mulighederne for øget energieffektivitet gennem bedre design, højere udnyttelsesgrader og brug af alternative energikilder.

Mærsk Line siger de har knækket kurven
Vil man gerne se, hvordan CO2-udledninger fra fragtskibe kan reduceres, behøver man bare se på Mærsk Lines resultater. Ved at sejle langsommere, investere i nye og energieffektivitetsmæssigt overlegne skibe, ved at foretage ombygninger af mange eksisterende skibe og ved at optimere på rutenetværk og tid i havne, er det lykkedes for virksomheden at reducere sine udledninger med omkring 40 procent siden 2007.

Samtidig er mængden af containere steget, og der er derfor tale om det, som man i klimasammenhænge kalder en ’de-coupling’ af vækst og CO2-udledninger. Det skriver Mærsk Gruppen i sin bæredygtighedsrapport fra 2014.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams