Folkemødedebatter: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte

Der blev talt om cirkulær økonomi hele 38 steder til årets folkemøde. Flere steder var brancheorganisationer og forskere enige: Hvis vi arbejder sammen, kan vi sikre cirkulær økonomi.

Den cirkulære økonomi fyldte godt i debatten på dette års folkemøde. Foto: Joshua Tree Photography.

19.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Emilie Linders, CSR.dk

På årets folkemøde på Bornholm var cirkulær økonomi et af de helt store debatemner. Ifølge Ingeniøren.dk var der 38 arrangementer med fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi, og på et af disse - arrangeret af DI - lagde moderatoren da også ud med at sige, at det var som om cirkulær økonomi var uundgåeligt på Bornholm anno 2017.

DI's arrangement havde særligt fokus på byggesketoren og et tungt opbud af direktører i panelet: Velux, Rockwool, MT Højgaard, Phillips Lighting, PensionDanmark Ejendomme og DI selv. Og selv om samtlige deltagere udtrykte deres fulde opbakning til omstillingen til cirkulær økonomi, voksede træerne ikke ind i noget, der ligner en himmel.

Læs også Ekspertens gode råd: Sådan kommer du igang med cirkulær økonomi

"Vi er jo alle enige om, at det skal jo få til at fungere. Virkeligheden er dog, at der er brug for tilpassede løsninger til alle sektorer. Vi skal have knækket denne her nød, men det er virkelig ikke let," sagde Jørgen Tang-Jensen, som er adm. dir. i Velux. 

"Problemet er, at den bygningsmasse, vi har nu, ikke er tænkt til genanvendelse. Men vi kan jo starte med at kræve det i nyt byggeri," sagde Arne Becker, koncerndirektør i MT Højgaard. 

Skal der støtte til?
Et af hovedtemaerne i denne debat var om der skulle iværksættes statsstøtte af en art for at fremme udviklingen af den cirkulære økonomi. 

"Vi er generelt ikke begejstrede for støtteordninger, men vi er også klar over, at det var med til at hjælpe den grønne omstilling på vej," sagde Tine Roed, direktør i DI. 

"Støtteordninger på det nærmeste opfordrer til plat, så det synes vi ikke er den rigtige vej at gå," sagde Jørgen Tang-Jensen. 

Læs også: Elsket af alle, forstået af få

I publikum sad Henrik Grand Petersen, som er direktør i RGS Nordic, som bl.a. er specialister i genanvendelse af bygge- og anlægsaffald. Han var ret sikker på det modsatte: 

"Hvis ikke der kommer noget statslig stimuli kommer det her genbyg og genbrug aldrig til at vokse til markedsvilkår. Der skal regulering, støtte og subsider til - ellers ender det her som festtaler," sagde han. 

Landbruget er med, men fattes penge
Ovre på det gode skib Aurora havde Aarhus Universitet inviteret forskere, politikere og Landbrug & Fødevarer til debat om udfordringer og muligheder i forhold til cirkulær bioøkonomi, hvor man genanvender bæredygtig biomasse fra for eksempel landbruget og spildevandsrenseanlæg.

Anders Klöcker, der er områdedirektør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer, var enig med direktørerne i DI's panel: 

”Landbruget bakker fuldt op om at udnytte det biologiske kredsløb bedre. Men der skal kapital til, og landmænd har ikke råd til at investere i forsøg med teknologier, der først bliver konkurrencedygtige om lang tid”, sagde han ifølge Ingeniøren.dk. 

Kun med samarbejde flytter vi noget
Et andet tema, som panelerne var helt enige om, var behovet for samarbejde. Som Marianne Thomsen, der er professor i miljøvidenskab på Aarhus Universitet, udtrykte det: 

”Vi bliver nødt til at gøre op med silotænkning og i stedet begynde at samarbejde på tværs af sektorer”, sagde hun til Ingeniøren.dk og fortsatte:

”Der eksisterer masser af gode løsninger derude, men for eksempel er der en udfordring med at sikre en fast forsyning”.

Læs også: Alle skal have del i fordelene ved globalisering

Det kunne Anders Klöcker nikke genkendende til og udtrykte stor interesse for flere partnerskaber mellem langbruget og forskningsinstitutioner: 

”Landbruget bakker fuldt op om den cirkulære dagsorden, og vi er overbeviste om, at samarbejde bidrager til innovation og forskning. Vi er meget fremsynede i det her erhverv”, sagde han. 

Til DI's arrangement udtrykte marketingdirektør i Rockwool, Christian Jølck, samme idé: 

"Det er jo et kredsløb som skal aktiveres. Det er ikke kun producenterne af byggematerialerne, men også arkitekter, entreprenører, forskning og mange andre. Der er en spændende udvikling i gang, og nu skal det ud i virkeligheden", sagde han. 

Cirkulær økonomi i forsyningsperspektiv
Et andet sted på Folkemødet satte forsyningsbranchen også ord på den cirkulære økonomi, men i et forsyningsperspektiv.

Her stod Dansk Fjernvarme, DANVA og Dansk Affaldsforening bag en debat, som i tråd med panelet på Aurora pegede på, at cirkulær økonomi kræver samtænkning:

”Der bliver bygget nogle forsyningssiloer, så er det utroligt vanskeligt for os tre at arbejde sammen”, sagde Carl-Emil Larsen, der er direktør for DANVA, til Ingeniøren.dk, og pegede på sine direktør-kollegaer fra Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme, Jacob Hartvig Simonsen og Kim Mortensen.

Læs også: De fleste kommuner arbejder ikke med FN's bæredygtighedsmål

Kim Mortensen bakkede vandforsyningsdirektøren op. Ifølge ham hedder løsningen på cirkulær økonomi samarbejde på tværs af de økonomisk adskilte vand-, varme, el-forsyning og affaldshåndtering:

”Eksempelvis er affaldsforbrændingen afhængig af at fastsætte varme, mens fjernvarmen er afhængig af at få varmen”, sagde Kim Mortensen til Ingeniøren.dk.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online