Cirkulær økonomi er ikke det egentlige mål

Cirkulær økonomi er ikke det egentlige mål. Cirkulær økonomi er et helt centralt element med helt centrale værktøjer i det, man kalder regenerative samfund. Men hvad er så det?

Laura Storm vejleder bl.a. virksomhedsledere i at drive virksomheder i bedre balance med naturen..

24.03.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Regenerative samfund efterlader mere end de tager – både i form af menneskelige og fysiske natur-ressourcer. Det handler f.eks. om, hvordan man kan lære af naturens intelligens, af den måde naturen gennem milliarder af år har udviklet nye systemer og nye løsninger? Her er et helt centralt princip at intet går til spilde og at alt affald og overskud tjener som en ressource i en anden proces.

”Vi kommer ikke til at lykkes med omstillingen til at blive regenerative, som fra mit synspunkt den eneste chance mennesket har for at overleve som dyreart på jorden – uden at vi omstiller vores samfund inden for de næste årtier. Og det er bl.a. til en cirkulær økonomi,” siger Laura Storm, stifter af og konsulent i Regenerators, som tilbyder hjælp til forretnings- og ledelsesudvikling. 

Overset potentiale 
Hun vil dog gerne advare mod, at man ser cirkulær økonomi som et ”one size fits all”, mekanistisk element man bare lige plug and play-implementerer i sin organisation, og så er alt godt.

”Jeg synes ind imellem, at cirkulær økonomi bliver opfattet og italesat en anelse for snævert. Det er klart, at vi er nødt til at reducere kompleksitet, så det er til at finde ud af, hvor man kommer i gang, men cirkulær økonomi kan bare godt komme til kort, hvis vi ikke ser det holistisk og uddanner ledere og produktudviklere, der virkelig kan tænke i helheder”, siger Laura Storm.

”Vi er nødt til virkelig at forstå, hvordan et økosystem arbejder og trives. Vi kan ikke bare have det samme gamle mindset og så fikse det med en cirkulær økonomi-komponent og så er vi på plads med det,” siger hun.

Laura Storm forstår godt behovet for at få nogle mindre komplekse forklaringer og metoder til at komme i gang med arbejdet. Det er også utrolig vigtigt overhovedet at komme i gang, siger hun. Hun kan bare også se, at vi går glip af et endnu større potentiale, fordi vi simplificerer tingene lidt for meget og glemmer at der er et endnu større potentiale at tappe ind i.

”Vi skal uddanne os selv, vores designere og arkitekter til i højere grad at arbejde med hele det ”web of life” vi indgår i. Lendager Group er et glimrende eksempel på det, fordi de gør meget ud af at skabe stærkere aktørsystemer ved at uddanne sig selv og andre som en del af de arkitektur-projekter, de arbejder på, så de på sigt får sikret sig nemmere adgang til de ressourcer de skal bruge fremover,” fortæller Laura Storm.

Gekkoer, havplast og Silicon Valley
Et andet fuldstændig centralt element i de regenerative samfund og i måden Laura Storms Regenerators arbejder på, er at forstå hvordan naturens intelligens arbejder, når den udvikler produkter og løsninger.

Gennem studier af gekkoens måde at klistre til glatte overflader har tæppevirksomheden afskaffet kemiske lim-produkter i en af sine produktlinjer. Foto: Interface.

Det svære i det er, at vi har glemt, at naturen rummer en intelligens vi kan lære af: naturens evnen til at regenerere materialer og trives under diversitet. Men nogle virksomheder er gået i gang, som f.eks Interface, der producerer gulvtæpper. At lære af naturen er en central del af Interfaces udvikling.

”Når de har en udfordring, de skal have løst i deres værdikæde, så diskuterer de med biologer om hvor i naturen man kan se dynamikker, dyr og planter – som har løst den udfordring de står med. Og så studerer de – helt ned på celleniveau – og udvikler løsninger, som bruger den intelligens og de dynamikker,” fortæller Laura Storm.

Som disciplin kaldes det på engelsk ”biomimicry”, på dansk er biomimetik vist det mest udbredte begreb, og på trods af at forskningsområdet er årtier gammelt er det udset til at være en ”next big thing”. I Silicon Valley har man allerede en del bio-inspirerede acceleratorprogrammer, hvor man sætter phd’er i materaledesign og biologi sammen med kandidatstuderende inden for virksomhedsudvikling og ledelse.

”Det kommer der nogle helt vilde produkter ud af (eksempel) – og det er en helt central komponent i cirkulær økonomi at finde ud af, hvordan vi bliver i stand til at udvikle de regenerative materialer, der er brug for,” siger Laura Storm.

”Vi har glemt, hvordan vi samarbejder med naturen, men vi skal til at geare vores hjerner til at hente løsninger derfra,” afslutter hun.

Vil du selv prøve? Så læg vejen om sitet www.asknature.org. og se, om naturen har et svar på nogle af din virksomheds udfordringer. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Den første hype om cirkulær økonomi er ovre, og det seriøse arbejde er begyndt. Så hvad er udfordringerne, som står tydeligst frem nu? Pilen peger mod samarbejde på tværs af siloer, udviklingen af materialer og at få det fulde potentiale i sving. 

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024CSR.dk

Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

Jobmarked

Se alle

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J