Byggebranchen skal gå forrest i grøn omstilling

Installatører, rådgivere og kommuner skal i fremtiden selv sikre, at både virksomheder og private er ordentligt informeret om energibesparelser i bygninger. Det blev diskuteret af politikere, organisationer og fagfolk på Christiansborg.

Der skal fokus på energibesparende byggeri, og det blev diskuteret på Christiansborg den 5. marts..

08.03.2019

CSR.dk

Byggebranchen er en helt central spiller i den grønne omstilling, og det handler især om, at gøre opmærksom på energibesparelsesmuligheder i bygninger, skriver Licitationen.

Det fokus diskuterede branchefolk, organisationer og politikere på Christiansborg den 5. marts. Og der var en bred politisk enighed om, at der skal gøres en indsats for at fremtidssikre en grøn byggebranche.

Læs også: Unge kræfter skal gøre byggebranchen grønnere

Op til byggebranchen selv
Byggebranchen skal dog også selv være mere oppe på dupperne, hvis der skal brydes igennem til erhvervslivet, mener Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

”Installatører, håndværkere, rådgivere skal nok være lidt bedre til selv at byde sig til. Måske kunne også kommunerne - hvoraf mange ønsker at være grønne kommuner - være større drivfaktorer i forhold til at inspirere både borgere og erhvervslivet med kampagner, hvor virksomhederne via cases og eksempler får kendskab til, hvad de kan gøre for at nedsætte energiforbruget”, siger Michael H. Nielsen til Licitationen.

Og det skal være nemt for både private boligejere og erhvervslivet, mener han.

Mulighed for stor energibesparelse
Erhvervsorganisationen Dansk Byggeri anbefaler, at der sker en reduktion i energiforbruget på 30 procent i 2030 i forhold til 2005. Det tal kommer fra Byggeriets Energianalyse 2019, der skal skabe inspiration til en grøn debat.

”Med den nuværende energispareordning, der står til at løbe ud om godt et år, har der været rigtig meget fokus på procesenergi, men vi skal holde os for øje, at der også er alle forretningerne, supermarkederne, autoforhandlerne og så videre. Her ligger et kæmpepotentiale i at skifte lys og el til mere grønne løsninger, og vi mangler endnu en diskussion af, hvordan man effektivt udnytter for eksempel spildvarme”, siger Michael H. Nielsen til Licitationen.

Der er en masse muligheder for at lave store besparelser i små- og mellemstore virksomheder, for eksempel service- og handelssektoren, mener Michael H. Nielsen.

”Ser vi på erhvervslivets CO2-belastning, kommer i hvert fald 11 procent af udledningen fra små og mellemstore virksomheder. Så også her skal vi kigge nærmere på den sektor”, siger han til Licitationen.

Energianalysen slår ned på, at over halvdelen af virksomhederne i Danmark bor i bygninger af ældre dato.

Energieffektivitet skal op på listen
Adm. direktør for rådgivervirksomheden Sustain Solutions, Christian Niepoort, mener der skal ydes en ekstra indsats, hvis de travle virksomheder skal få øjnene op for potentialet.

”Projekterne er derude. Men det er ikke altid, de passer ind i virksomhedernes beslutningsstruktur: Skal de for eksempel betale sig hjem om fem år, kan det ikke altid lade sig gøre, men hvis vi taler flere år, så måske, siger Christian Niepoort til Licitationen.

Virksomhederne har ofte nogle tungere strategiske mål end lige netop energibesparelser, vurderer han:

”Derfor må målet være at komme længere op på hitlisten, for lige nu fylder energieffektivitet ikke helt nok, hverken som mål for virksomhederne eller i forhold til kroner og øre” siger han til Licitationen.

Læs også: Genbrug i byggebranchen

Over 4.000 håndværkere har efteruddannet sig til energivejledere, så de bedre kan hjælpe virksomheder og boligejere med grønne investeringer, ifølge Energianalysen fra Dansk Byggeri.

- SDN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online