Blockchain skal sende penge direkte til bonden

Transparens, sporbarhed og sikre betalinger uden mellemled er blandt gevinsterne, som et Cowi-styret blockchain-projekt med kaffeindustrien som udgangspunkt skal undersøge det næste 1½ år. Målet er at skabe grundlaget for en app, som kan gavne hele værdikæden.

Etiopien er blandt de lande, hvor projektet vil engagere sig i den kommende tid. Foto: Nordic Approach.

15.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Blockchain som teknologisk værktøj rummer således en række muligheder for at skabe mere tillid og gennemsigtighed i den ellers forholdsvis uoverskuelige forsyningskæde, der lige nu præger sektoren.

”Verdenshandlen med kaffe kontrolleres af nogle få store selskaber og den kæde af transaktioner, som finder sted, før du som forbruger står med din kaffe i hånden, er meget lidt transparent. Halvdelen af bønnerne i din pose med bæredygtig kaffe kan sagtens være høstet under kummerlige forhold af trængte småbønder i områder med stor risiko for ulovlig fældning af regnskove”, siger Asger Strange Olesen.

”Her er blockchain et godt redskab, fordi det kan bruges til at spore en fysisk vare, der kan være svær at differentiere i en lang supply chain. Teknologien kan dokumentere oplysninger om oprindelse, producent, arbejds- og lønforhold og meget andet, på meget overbevisende facon, fordi informationen ikke kan manipuleres af andre undervejs”, forklarer han videre.

På den måde kan blockchain løfte niveauet af sikkerhed i forhold til det traditionelle, mere manuelle system med fysiske papirer, der i sagens natur kan indeholde fejl, bevidst forfalskes eller bare blive væk, og derfor aldrig kan blive rigtigt effektivt eller troværdigt.

Direkte betaling til bønderne i Etiopien er en af de lovende muligheder i blockchain-teknologien, som vil gøre en forskel for lokalbefolkningen i områderne. Foto: Nordic Approach.

Basisprogram som fundament for app
Projektet er netop startet op og befinder sig lige nu i det, Asger Strange Olesen kalder en ”stormingfase”, hvor man er ved at indsamle viden om netværk, datainfrastruktur og processer, som inden for det næste 1½ år skal testes på to konkrete kaffeforsyningskæder for hhv. Nordic Approach i Etiopien og Peter Larsen Kaffe i Colombia.

Her vil man se, om man kan følge kaffen så præcist, som man forestiller sig, og så foretage justeringer derefter. Det involverer både feltarbejde og udvikling herhjemme fra, bl.a. med inspiration fra et stort anlagt hackathon, der skal afvikles til august.

”Det væsentligste parameter er at muliggøre et mere tydeligt billede af, hvordan markedet egentlig fungerer. Med en øget transparens vil indkøberne og endda også den enkelte forbruger få mulighed for at sende en betaling, fx i Bitcoin, direkte til bonden, uden mellemled og forsinkelser, samtidig med, at der kan komme meget præcis information den anden vej”, fortæller Asger Strange Olesen.

For at det kan ske, vil det næste skridt være at udvikle en blockchain-baseret app, så man eksempelvis som kunde eller indkøbschef i et dansk supermarked, kan gå direkte ind med sin smartphone og scanne en pakke med bønner og finde ud af, hvor de voksede, hvem der plukkede dem, og hvordan de kom til Danmark.

Selve det arbejde er ikke Cowi-projektets opgave, men planen er at skabe fundamentet for det, forklarer Asger Strange Olesen. Samtidig vil man også undersøge de miljømæssige og økonomiske aspekter rundt om løsningen.

”Vores projekt skal danne grundlaget for at kunne kreere sådan en app, på den måde at vi skal udvikle en slags basisprogram i form af en open source-kode, som softwareingeniører og fagfolk kan bygge ovenpå. Og så ser vi også på klimaregnskabet og businesscasen undervejs. Bitcoin-transaktioner kræver jo eksempelvis en del datakraft, som medfører et øget strømforbrug, men til gengæld sparer vi rejseaktivitet og noget papir, så det regner vi lidt på”, forklarer han.

Starbucks har igangsat et blockchain-projekt bl.a. i Costa Rica, hvor man lige nu er ved at snakke med de lokale bønder for at finde ud af, hvordan teknologien kan hjælpe dem bedst. Foto: Starbucks.

Starbucks også i gang, ser muligheder i transparens
Den amerikanske kaffegigant Starbucks igangsatte sidste år et lignende projekt i samarbejde med Microsoft, og i stil med Cowis plan, så sigter man efter at udvikle en mobilapp. Hvornår den bliver tilgængelig på markedet er endnu uklart, men ifølge selskabet er man lige nu i gang med at interviewe bønder i Costa Rica, Colombia og Rwanda for at lære om deres viden og behov, og hvordan digital sporbarhed kan hjælpe dem bedst muligt.

Selvom der ifølge analysefirmaet Gartner er ved at opstå en vis ’blockchain-træthed’, så er det ikke noget man er stødt på i hovedkvarteret i Seattle. Tværtimod ser man frem til at bruge sporbarheden aktivt i historiefortællingen rundt om sine produkter:

Læs også: Chokoladeproducent arbejder for sporbar og skovrydningsfri forsyningskæde

”Håndlavede drikkevarer i høj kvalitet er meget vigtige, men det er fortællingerne, menneskerne, forbindelserne, humaniteten bag kaffen, der inspirerer alt, hvad vi gør. Denne her form for transparens giver kunderne mulighed for at se, at den kaffe, de nyder, er resultatet af mange menneskers dedikerede indsats”, siger Starbucks’ senior vice president for Global Coffee & Tea, Michelle Burns, til Microsoft.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: teknologi og bæredygtighed

Hvad er teknologis særlige rolle i forhold til bæredygtighed og verdensmål? Hvilke teknologier kan komme til at bidrage afgørende? Er der virksomhedsfyrtårne, man kan lære af? Og hvad med sikkerhed og retten til privatliv – hvordan skal den nød knækkes? ,

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

31.01.2024CSR.dk

Pandora køber nu kun genanvendt sølv og guld

26.01.2024CSR.dk

Sådan kan man arbejde med natur-risici

23.01.2024CSR.dk

Plads til bæredygtige forbedringer

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Grønjordsvej 2, 2300 København S.

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Lær at sætte mål for ligestilling | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den første af tre, hvor du får værktøjer og templates, der hjælper dig på vej og klæder dig på til at sætte ambitiøse og målbare mål for at fremme ligestilling og kvinder i ledelse, samt at implementere dette i virksomhedens strategi.

Dato

22.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online