Blockchain skal sende penge direkte til bonden

Transparens, sporbarhed og sikre betalinger uden mellemled er blandt gevinsterne, som et Cowi-styret blockchain-projekt med kaffeindustrien som udgangspunkt skal undersøge det næste 1½ år. Målet er at skabe grundlaget for en app, som kan gavne hele værdikæden.

Etiopien er blandt de lande, hvor projektet vil engagere sig i den kommende tid. Foto: Nordic Approach.

15.05.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Kan den samme teknologi som driver Bitcoin og andre kryptovalutaer skabe en mere bæredygtig og transparent kaffebranche? Det spørgsmål har en projektgruppe med den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi i spidsen stillet sig selv, og ifølge projektleder Asger Strange Olesen, som CSR.dk har talt med, har man gode forventninger til arbejdet, som skal løbe frem til 2021.

Læs også: Blockchainsamarbejde skal skabe åbenhed i mineralforsyningskæder

Blockchain som teknologisk værktøj rummer således en række muligheder for at skabe mere tillid og gennemsigtighed i den ellers forholdsvis uoverskuelige forsyningskæde, der lige nu præger sektoren.

”Verdenshandlen med kaffe kontrolleres af nogle få store selskaber og den kæde af transaktioner, som finder sted, før du som forbruger står med din kaffe i hånden, er meget lidt transparent. Halvdelen af bønnerne i din pose med bæredygtig kaffe kan sagtens være høstet under kummerlige forhold af trængte småbønder i områder med stor risiko for ulovlig fældning af regnskove”, siger Asger Strange Olesen.

”Her er blockchain et godt redskab, fordi det kan bruges til at spore en fysisk vare, der kan være svær at differentiere i en lang supply chain. Teknologien kan dokumentere oplysninger om oprindelse, producent, arbejds- og lønforhold og meget andet, på meget overbevisende facon, fordi informationen ikke kan manipuleres af andre undervejs”, forklarer han videre.

På den måde kan blockchain løfte niveauet af sikkerhed i forhold til det traditionelle, mere manuelle system med fysiske papirer, der i sagens natur kan indeholde fejl, bevidst forfalskes eller bare blive væk, og derfor aldrig kan blive rigtigt effektivt eller troværdigt.

Direkte betaling til bønderne i Etiopien er en af de lovende muligheder i blockchain-teknologien, som vil gøre en forskel for lokalbefolkningen i områderne. Foto: Nordic Approach.

Basisprogram som fundament for app
Projektet er netop startet op og befinder sig lige nu i det, Asger Strange Olesen kalder en ”stormingfase”, hvor man er ved at indsamle viden om netværk, datainfrastruktur og processer, som inden for det næste 1½ år skal testes på to konkrete kaffeforsyningskæder for hhv. Nordic Approach i Etiopien og Peter Larsen Kaffe i Colombia.

Her vil man se, om man kan følge kaffen så præcist, som man forestiller sig, og så foretage justeringer derefter. Det involverer både feltarbejde og udvikling herhjemme fra, bl.a. med inspiration fra et stort anlagt hackathon, der skal afvikles til august.

”Det væsentligste parameter er at muliggøre et mere tydeligt billede af, hvordan markedet egentlig fungerer. Med en øget transparens vil indkøberne og endda også den enkelte forbruger få mulighed for at sende en betaling, fx i Bitcoin, direkte til bonden, uden mellemled og forsinkelser, samtidig med, at der kan komme meget præcis information den anden vej”, fortæller Asger Strange Olesen.

For at det kan ske, vil det næste skridt være at udvikle en blockchain-baseret app, så man eksempelvis som kunde eller indkøbschef i et dansk supermarked, kan gå direkte ind med sin smartphone og scanne en pakke med bønner og finde ud af, hvor de voksede, hvem der plukkede dem, og hvordan de kom til Danmark.

Selve det arbejde er ikke Cowi-projektets opgave, men planen er at skabe fundamentet for det, forklarer Asger Strange Olesen. Samtidig vil man også undersøge de miljømæssige og økonomiske aspekter rundt om løsningen.

”Vores projekt skal danne grundlaget for at kunne kreere sådan en app, på den måde at vi skal udvikle en slags basisprogram i form af en open source-kode, som softwareingeniører og fagfolk kan bygge ovenpå. Og så ser vi også på klimaregnskabet og businesscasen undervejs. Bitcoin-transaktioner kræver jo eksempelvis en del datakraft, som medfører et øget strømforbrug, men til gengæld sparer vi rejseaktivitet og noget papir, så det regner vi lidt på”, forklarer han.

Starbucks har igangsat et blockchain-projekt bl.a. i Costa Rica, hvor man lige nu er ved at snakke med de lokale bønder for at finde ud af, hvordan teknologien kan hjælpe dem bedst. Foto: Starbucks.

Starbucks også i gang, ser muligheder i transparens
Den amerikanske kaffegigant Starbucks igangsatte sidste år et lignende projekt i samarbejde med Microsoft, og i stil med Cowis plan, så sigter man efter at udvikle en mobilapp. Hvornår den bliver tilgængelig på markedet er endnu uklart, men ifølge selskabet er man lige nu i gang med at interviewe bønder i Costa Rica, Colombia og Rwanda for at lære om deres viden og behov, og hvordan digital sporbarhed kan hjælpe dem bedst muligt.

Selvom der ifølge analysefirmaet Gartner er ved at opstå en vis ’blockchain-træthed’, så er det ikke noget man er stødt på i hovedkvarteret i Seattle. Tværtimod ser man frem til at bruge sporbarheden aktivt i historiefortællingen rundt om sine produkter:

Læs også: Chokoladeproducent arbejder for sporbar og skovrydningsfri forsyningskæde

”Håndlavede drikkevarer i høj kvalitet er meget vigtige, men det er fortællingerne, menneskerne, forbindelserne, humaniteten bag kaffen, der inspirerer alt, hvad vi gør. Denne her form for transparens giver kunderne mulighed for at se, at den kaffe, de nyder, er resultatet af mange menneskers dedikerede indsats”, siger Starbucks’ senior vice president for Global Coffee & Tea, Michelle Burns, til Microsoft.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: teknologi og bæredygtighed

Hvad er teknologis særlige rolle i forhold til bæredygtighed og verdensmål? Hvilke teknologier kan komme til at bidrage afgørende? Er der virksomhedsfyrtårne, man kan lære af? Og hvad med sikkerhed og retten til privatliv – hvordan skal den nød knækkes? ,

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J