Blødende bilindustri presset til bæredygtig omstilling

Den globale bilindustri er i knæ. Finanskrise, klimakrise og markeds-magtskifte presser bilindustrien til en bæredygtig omstilling, og producenterne kæmper nu for at omstille deres gigantiske produktionsapparat af benzinslugende biler til mere miljøvenlige køretøjer.

23.03.2009

CSR.dk

Bilindustrierne i Europa og USA bløder. Finanskrisen har givet dem kniven for struben, alt imens regeringer må ile til med hjælpepakker, der skal redde de største producenter og bane vejen for en mere bæredygtig bilindustri.
Dollargrinet er stivnet, og der er ingen tvivl om, at industrien står over for en kæmpe teknologisk innovations-udfordring for at leve op til skrappe klimakrav. I slutningen af 2008 fik det blandt andet Toyota til at sælge ud af deres store benzinslugende pickup-trucks med kampagner, der reklamerede for spotpriser. Et symptom på at industrien er i gang med at ruste sig til fremtidens ændrede markedskrav, forklarer ekspert i bilindustriens forretningsudvikling dr. Paul Nieuwenhuis fra Cardiff Business School til Huset Mandag Morgen.
”Det er et forsøg på at rydde hylderne for de varer, der ikke sælger mere, og ikke er kernen i den fremtidige forretningsstrateg. Biltyper, som markedet ikke længere vil have,” siger Paul Nieuwenhuis.

Fremtidens bilindustri ændres
Mandag Morgens analyse af bilbranchen viser, at den står over for en omstillingsproces, der vil vende op og ned på fremtidens bilindustri. Og det er især tre faktorer, der påvirker industrien:

Finanskrisen:
Den globale finanskrise har fået bilsalget i hele verden til at styrtdykke, især i USA hvor bilsalget i 2008 faldt med 18 procent i forhold til 2007, viser tal fra IHS Global Insight. I Europa faldt salget med 7,8 procent til det laveste i 15 år – en nedgang i salget der svarer til hele det nuværende spanske marked, oplyser ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association). Også Japan lider, og i november 2008 oplevede landet de laveste salgstal i 34 år med et fald på 18 procent.

Klimakrav:
Den herskende teknologi i bilindustrien er hverken miljømæssig eller økonomisk bæredygtig, og svingende oliepriser og fokus på globale klimaforandringer tvinger industrien til at nytænke teknologi, forretningsmodeller og produktionsformer, hvis den vil overleve fremtidens klimakrav.

Markeds-magtskifte:
Det økonomiske magtskifte fra vesten til vækstøkonomierne Brasilien, Rusland, Indien og Kina (BRIK-landene) sker også i bilindustrien. Ifølge en specialrapport fra The Economist vil salget af personbiler i BRIK-landene i 2008 formentlig overgå USA, og i 2010 forventes Kina at overtage USA’s position som verdens største bilmarked og Rusland at overtage titlen fra Tyskland som Europas største marked. Og de nye markeder stiller andre krav til pris og teknologi. Desuden er både Indien og Kina i gang med at opbygge en blomstrende bilindustri, som også vil true de vestlige producenter.

Salgstal styrtdykker
Men at skulle omstille et gigantisk masseproduktionsapparat til fremtidens miljøkrav og miljøbevidste forbrugere sker ikke over natten, og alt imens kæmper de store bilindustrier med en tung tåge af alarmerende salgstal, især i USA. Værst er det gået ud over de amerikanske spillere, ”the big three” Chrysler, General Motors og Ford, der melder om faldende 2008 salgstal i USA på henholdsvis 30, 23 og 22 procent i forhold til 2007. Chrysler oplevede det værste månedsfald i december på hele 53 procent, og bilfabrikantens krise medførte lukning af produktionen i mindst en måned.
Også de japanske producenter har hårde tider. Nissans salg i USA faldt med 11 procent i 2008, og hos Lean-filosofiens arnested, Toyota, faldt salget med lidt over 15 procent. I slutningen af december annoncerede Toyota tilmed, at koncernen har oplevet sit første driftstab siden 1941.
Trods Toyotas problemer fremhæver Paul Nieuwenhuis dog producenten som en af fremtidens vindere.
”De er længere end de øvrige store bilproducenter med udviklingen af bæredygtige teknologier og produktionsformer. Og vigtigst af alt i disse tider: de har pengene til at fortsætte udviklingen og er ikke afhængige af de finansielle markeder i samme grad som de øvrige store producenter.”

Hjælpepakker skal redde bil-producenter
Der er dog tændt håb for de skrantende bilproducenter. USA's regering besluttede i slutningen af december at tilbyde de amerikanske bilproducenter en økonomisk håndsrækning på 17,4 milliarder dollar - omkring 92 milliarder kroner - i hurtige lån. Men de store koncerner Ford, General Motors og Chrysler får ikke lånene på deres glatte kølerhjelme. For at få adgang til lånene skal koncernerne restruktureres og forebygge, at de kommer i problemer ved økonomiske kriser. Samtidig skal det sikres, at skatteyderne kun hjælper med finansiering af levedygtige selskaber.
Også de europæiske bilproducenter trygler om økonomisk hjælp. Det tyske bilmarked oplevede i 2008 sit laveste salg siden den tyske genforening i 1990, og den tyske regering har allerede fremlagt initiativer, men der tales om flere kroner til at stimulere det tyske bilmarked oven på både BMW’s og Mercedes-Benzs dystre salgstal i slutningen af 2008.
Umiddelbart kan økonomiske hjælpepakker til bilindustrien synes som et tilbageskridt for miljørigtige biler, men på længere sigt vil finanskrisen accelerere omstillingen til en bæredygtig bilindustri, mener Paul Nieuwenhuis.
”De store producenters økonomiske problemer er langt hen ad vejen et resultat af, at bilindustrien netop ikke har været bæredygtigt skruet sammen. Og alle redningsplaner både internt i virksomhederne og fra regeringerne sættes nu ind på at accelerere en bæredygtig udvikling,” siger han til Mandag Morgen.

Flere elbiler
Imens skyder små nye bilproducenter op som kinesiske BYD, amerikanske Tesla Motors, norske Think Global og Project Better Place, der satser på udvikling og salg af el-biler og ikke kæmper med at skulle omstille gigantiske produktionsapparater. Men selv om eksperter har store forventninger til el-biler, blandt andet i Danmark, er hverken el- eller hybridbil den eneste redning for den skrantende bilindustri, mener vicedirektør Michael Robinet fra analysebureauet CSM Worldwide, der beskæftiger sig med det globale bilmarked. På bilmessen i Detroit i januar 2009 sagde han:
”Teknologi og benzinøkonomi bliver kodeord i 2009, men de nye el- og hybridbiler er ingen mirakelkur. Der skal også udvikles på almindelige benzinmotorer, men det kræver tid og kapital. Skala og volumen bliver afgørende for branchen, og det samme bliver evnen til at omstille sig hurtigt. Vi kommer til at se en helt ny bilbranche i løbet af 10-15 år.”

www.csr.dk/klima

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

23.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024BSR

Sponseret

The Elephant in the Sustainability Room

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online