Biodiversitet og bundlinje går hånd i hånd i østjysk boligforening

Det behøver ikke altid være dyrt og besværligt at gøre det bedste for naturen. Faktisk kan det gøres overskueligt og med økonomisk gevinst.

Horsens borgmester, Peter Sørensen (S), og Odinsgaards bestyrelse fik æren af at kaste de første blomsterfrø på det, der en dag bliver til en blomstereng. Foto: Let it bee.

18.06.2021

CSR.dk

I boligområdet Sundparken i Horsens har boligforeningen Odinsgaard fundet en af løsningerne på den skrantende biodiversitet på verdensplan. Løsningen er at transformere en stor græsskråning på 4.500 m2 til smuk urte- og blomstereng, så vilde bestøvere, sommerfugle og andre insekter kan se frem til en tiltrængt håndsrækning.

Med i projektet er biodiversitetsaktøren Let it bee, som er specialister i at lave grønne plænegræsarealer om til biodiversitetsunderstøttende urte- og blomsterenge. Og i Sundparken kan de med Let it bee's hjælp se frem til intet mindre end 15 forskellige blomster og urter. Heriblandt kornblomst og en lang række andre planter, som har til formål at hjælpe insekter og fugle med at overleve.

Fra uoverskuelig proces til nemt koncept
Ifølge Verdensnaturfonden (WWF) er godt 70 pct. af verdens økosystemer ødelagt, og dyrearter uddør i et unaturligt højt tempo. Derfor er der i den grad brug for konkret handling. Og hellere i dag end i morgen.

Men at give sig i kast med at lave plænegræs om til blomstereng kan for mange virksomheder, kommuner og foreninger virke som en uoverskuelig proces, hvor både etablering og vedligeholdelse kræver specifik faglig viden og systematik.

”I bestyrelsen havde vi gennem længere tid overvejet idéen om vildere arealer til at højne kvaliteten af vores udenomsarealer, men vores første bekymringer gik på hvordan processen skulle gribes an, på økonomien, og på hvorvidt vi kunne være sikre på et resultat, som rent faktisk ender med at understøtte lokal biodiversitet,” fortæller driftschef i Odinsgaard, Kenneth Frederiksen.

Da Let it bee, et knopskud af anlægsgartnerfirmaet Winther & Trolle, meldte sig på banen med et nyt koncept, som skal gøre det lettere for virksomheder, kommuner og foreninger at arbejde med biodiversitet på grønne arealer, blev bestyrelsen dog nysgerrig efter at høre mere.

”Let it bee kunne ikke alene bidrage til beslutningsprocessen ved at visualisere idéen for os med 3D-tegninger over området, de kunne også håndtere både etablering og vedligeholdelse for os og sørge for udarbejdelse af skilte, certifikat og information til vores beboere. Deres frøblandinger er samtidig sammensat i samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus, så vi er sikre på, at vi med indsatsen understøtter danske hjemmehørende arter”, fortæller driftschefen videre.

Tilbagebetalingstid på bare 2,5 år
Så langt så godt. Men hvad med økonomien, ville bestyrelsen for de 2.319 boliger naturligt nok vide. Da bestyrelsen fik fremlagt omkostningerne ved at lade en specialiseret aktør som Let it bee står for etablering deres urte og blomstereng, faldt bekymringsniveuaet. Eftersom Odinsgaard har hvert år en række udgifter til slåning af græsarealer, som reduceres markant med den nye eng, så ville man efter 2,5 år endda begynde at tjene penge på omlægningen. Og så kunne Odinsgaard ikke andet end slå til.

”For os er det ren win-win. Vi hjælper naturen, får et smukkere boligområde og sparer tilmed penge i det lange løb. Derfor har jeg også allerede tænkt mig at foreslå lignende tiltag i nogle af vores andre afdelinger,” slutter Kenneth Frederiksen.

- EHS

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: biodiversitet

Beskyttelse af naturen og dens mangfoldighed er den næste store ting på miljødagsordenen. Vi ser på, hvordan man kan komme i gang eller videre med at arbejde med den dagsorden.

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J