Billioner på vej væk fra kulinvesteringer

Enorme beløb bliver i disse dage flyttet væk fra investeringer i kulindustrien og over mod vedvarende energi, og Kina vil afvikle store dele af sin kulsektor. Lobbyist fra branchen er dog ikke nervøs.

Kulkraftværker, som dette ved Köln i Tyskland, er jaget vildt for divestment-bevægelsen. Foto: Flickr/Werner Wittersheim.

03.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Knap 24 billioner kr. eller omtrent det 10-dobbelte af Danmarks bruttonationalprodukt. Det var beløbet, NGO’en Fossil Free Europe i går præsenterede ved et arrangement under COP21, det store klimatopmøde i Paris, der startede i mandags.

De mange penge er den mængde midler, mere end 500 institutioner har lovet at dirigere væk fra investeringer i fossile brændstoffer og i retning af vedvarende energi. Det er det foreløbige højdepunkt for den såkaldte divestment-bevægelse, der arbejder på at dirigere investeringer væk fra ikke-fornybare energikilder som kul, olie og gas og over mod de vedvarende, med vindkraft som den største aftager indtil videre.

Læs også: Britisk stop for kulkraft i 2025

Specielt i de seneste måneder op mod klimakongressen i den franske hovedstad er det gået stærkt. Seneste status den 21. september lød på omkring 400 institutioner, der samlet repræsenterede $2,6 bio. (godt 18 bio. kr.). Siden da har eksempelvis Allianz offentliggjort ambitiøse planer, Oslo har annonceret, at byen skal blive fossilfri, og Sveriges fjerdestørste by, Uppsala, med 140.000 indbyggere, har siden fulgt trop med en tilsvarende målsætning – og samtidig udfordret sine tre ’storebrødre’, Stockholm, Malmö og Göteborg, til at komme med på vognen.

Danmark og Kina er med
Herhjemme er bl.a. pensionskasserne i stigende grad begyndt at se på investeringer i mere CO2-venlige energiformer, som eksempelvis PKA, der har 8 mia. kr. investeret alene i vindmøller.

"Vi er ude af rene kulselskaber, og måske går vi ud af andre fossile brændstoffer i fremtiden. Det er business, men hvis vi kan forene noget klimamæssigt med et fornuftigt afkast, så gør vi meget gerne det. Vi vil gerne mere af det, og vi regner med at få en del i bøgerne inden for et års tid," siger selskabets investeringsdirektør, Michael Nelleman Pedersen, til Børsen.

Også på det statslige plan er divestment-tendensen synlig. Flere steder i Kina, specielt i hovedstaden Beijing, er indbyggerne oftere og oftere plaget af massiv luftforurening og byer indhyllet i giftig smog, der blokerer solen og tvinger folk til at holde sig inden døre.

Bl.a. på den baggrund har landets kommunistiske regering annonceret, at man vil effektivisere og modernisere sin kulkraftsektor frem mod 2020 og dermed nedbringe sin CO2-udledning med 180 mio. ton om året. Det skriver Energiwatch.

Ligesom stribevis af andre statsledere fra Barack Obama til Lars Løkke Rasmussen har den kinesiske præsident, Xi Jinping, også været forbi COP21, og her gentog han Kinas løfte om, at landets CO2-udslip vil toppe i 2030 og derefter falde.

Indien trækker den gale vej
Fra kulindustriens side er man dog ikke rystede over udsigterne til færre midler. Brugen af kul til el- og varmeproduktion er således fortsat stigende på verdensplan – ifølge Information vil Indien eksempelvis mere end fordoble antallet af kulkraftværker og de næste 10-15 år for at levere strøm til de op mod 400 mio. indbyggere, der i dag lever uden.

Fossilfri i Paris

Fossil Free Europe er i Paris under hele COP21 og har adskillige events sideløbende med den store klimakongres. Læs mere her.

Derudover er de 24 billioner kr. –- hvor stort tallet end kan lyde -– stadig forholdsvis småt i forhold til det samlede investeringsbillede på verdensplan. Det skyldes primært, at en stor del af de institutioner, der har meldt sig i divestmentbølgen, faktisk slet ikke har investeringer i kul.

"Selv om der er selskaber og fonde, der siger, de vil ud af kul, så er der stadig mange andre, der fortsat fastholder deres investeringer," siger adm. direktør i World Coal Association, Benjamin Sporton, ifølge Børsen til Financial Times.

Læs også: OECD: Vi vil have bedre klima, men love og regler passer til fossile brændstoffer

Hans organisation forudser bl.a. derfor, at den samlede kapacitet til elproduktion fra kul på verdensplan vil stige fra omkring 1800 GW i dag til ca. 2850 GW i 2040, en stigning på over 60 procent, i høj grad trukket af Indien og andre asiatiske lande, hvor industrialiseringen vinder frem.

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

22.02.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online