Billioner på vej væk fra kulinvesteringer

Enorme beløb bliver i disse dage flyttet væk fra investeringer i kulindustrien og over mod vedvarende energi, og Kina vil afvikle store dele af sin kulsektor. Lobbyist fra branchen er dog ikke nervøs.

Kulkraftværker, som dette ved Köln i Tyskland, er jaget vildt for divestment-bevægelsen. Foto: Flickr/Werner Wittersheim.

03.12.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

Knap 24 billioner kr. eller omtrent det 10-dobbelte af Danmarks bruttonationalprodukt. Det var beløbet, NGO’en Fossil Free Europe i går præsenterede ved et arrangement under COP21, det store klimatopmøde i Paris, der startede i mandags.

De mange penge er den mængde midler, mere end 500 institutioner har lovet at dirigere væk fra investeringer i fossile brændstoffer og i retning af vedvarende energi. Det er det foreløbige højdepunkt for den såkaldte divestment-bevægelse, der arbejder på at dirigere investeringer væk fra ikke-fornybare energikilder som kul, olie og gas og over mod de vedvarende, med vindkraft som den største aftager indtil videre.

Læs også: Britisk stop for kulkraft i 2025

Specielt i de seneste måneder op mod klimakongressen i den franske hovedstad er det gået stærkt. Seneste status den 21. september lød på omkring 400 institutioner, der samlet repræsenterede $2,6 bio. (godt 18 bio. kr.). Siden da har eksempelvis Allianz offentliggjort ambitiøse planer, Oslo har annonceret, at byen skal blive fossilfri, og Sveriges fjerdestørste by, Uppsala, med 140.000 indbyggere, har siden fulgt trop med en tilsvarende målsætning – og samtidig udfordret sine tre ’storebrødre’, Stockholm, Malmö og Göteborg, til at komme med på vognen.

Danmark og Kina er med
Herhjemme er bl.a. pensionskasserne i stigende grad begyndt at se på investeringer i mere CO2-venlige energiformer, som eksempelvis PKA, der har 8 mia. kr. investeret alene i vindmøller.

"Vi er ude af rene kulselskaber, og måske går vi ud af andre fossile brændstoffer i fremtiden. Det er business, men hvis vi kan forene noget klimamæssigt med et fornuftigt afkast, så gør vi meget gerne det. Vi vil gerne mere af det, og vi regner med at få en del i bøgerne inden for et års tid," siger selskabets investeringsdirektør, Michael Nelleman Pedersen, til Børsen.

Også på det statslige plan er divestment-tendensen synlig. Flere steder i Kina, specielt i hovedstaden Beijing, er indbyggerne oftere og oftere plaget af massiv luftforurening og byer indhyllet i giftig smog, der blokerer solen og tvinger folk til at holde sig inden døre.

Bl.a. på den baggrund har landets kommunistiske regering annonceret, at man vil effektivisere og modernisere sin kulkraftsektor frem mod 2020 og dermed nedbringe sin CO2-udledning med 180 mio. ton om året. Det skriver Energiwatch.

Ligesom stribevis af andre statsledere fra Barack Obama til Lars Løkke Rasmussen har den kinesiske præsident, Xi Jinping, også været forbi COP21, og her gentog han Kinas løfte om, at landets CO2-udslip vil toppe i 2030 og derefter falde.

Indien trækker den gale vej
Fra kulindustriens side er man dog ikke rystede over udsigterne til færre midler. Brugen af kul til el- og varmeproduktion er således fortsat stigende på verdensplan – ifølge Information vil Indien eksempelvis mere end fordoble antallet af kulkraftværker og de næste 10-15 år for at levere strøm til de op mod 400 mio. indbyggere, der i dag lever uden.

Fossilfri i Paris

Fossil Free Europe er i Paris under hele COP21 og har adskillige events sideløbende med den store klimakongres. Læs mere her.

Derudover er de 24 billioner kr. –- hvor stort tallet end kan lyde -– stadig forholdsvis småt i forhold til det samlede investeringsbillede på verdensplan. Det skyldes primært, at en stor del af de institutioner, der har meldt sig i divestmentbølgen, faktisk slet ikke har investeringer i kul.

"Selv om der er selskaber og fonde, der siger, de vil ud af kul, så er der stadig mange andre, der fortsat fastholder deres investeringer," siger adm. direktør i World Coal Association, Benjamin Sporton, ifølge Børsen til Financial Times.

Læs også: OECD: Vi vil have bedre klima, men love og regler passer til fossile brændstoffer

Hans organisation forudser bl.a. derfor, at den samlede kapacitet til elproduktion fra kul på verdensplan vil stige fra omkring 1800 GW i dag til ca. 2850 GW i 2040, en stigning på over 60 procent, i høj grad trukket af Indien og andre asiatiske lande, hvor industrialiseringen vinder frem.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen