Big data gør affald til ressource

Big Data om affald og materialestrømme forvandler plastikaffald til en vigtig og værdifuld ressource i Region Midtjylland. Samtidig skaber det mulighed for at udvikle solide, bæredygtige forretningsmodeller.

Genanvendelse af plast giver god økonomisk mening, og Big data er et centralt redskab i den forbindelse, viser projekt i Randers..

17.05.2017

CSR.dk

Når affald kan forvandles til en ressource, kan udgifter forvandles til indtægter, og udfordringer kan blive til forretningsmodeller.

Sådan lyder den foreløbige konklusion på projektet "Big Data om Materialestrømme i Randers", der i slutningen af april blev præsenteret ved en konference afholdt af Randers Kommune, som har stået for den overordnede projektledelse.

Læs også: Vaskeanlæg skal hjælpe med plastgenanvendelse

Som en del af projektet har kommunens folk gennem 2016 indsamlet informationer om restprodukter fra lokale virksomheder og institutioner, data om affaldsmængder og specifikke informationer om de enkelte indholdsstoffer i affaldet, og samlet de mange data i en testudgave af en ”onlinebørs" kaldet Materialedatabanken, hvor affaldsressourcerne bliver gjort tilgængelige for interesserede aftagere.

Plastikken i projektet følger en cirkel på vejen fra produkt til affald og videre til igen at blive en ressource til brug for nye produkter. Illustration: Region Midtjylland.

Sammenlagt giver det mulighed for at skabe nye forretningsmodeller på et andet type grundlag, end man er vant til, forklarer initiativets faglige leder.

”Projektet viser, at vi allerede med begrænset viden om de enkelte indholdsstoffer i plastikaffald kan skabe en bæredygtig forretning baseret på principperne i den cirkulære økonomi. I takt med, at vi videreudvikler værktøjerne til at genbruge allerede eksisterende data fra virksomhedernes IT-systemer, bliver potentialet gigantisk”, siger direktør i konsulentvirksomheden EPEA Aarhus, Ingo Walterscheid.

Teknologi styrker vigtig balance
Det er netop den teknologiske udvikling og den øgede digitalisering, der muliggør den balance mellem "god forretning" og "godt miljø" i arbejdet med bæredygtig cirkulær økonomi, der ifølge Ingo Walterscheid er yderst vigtig.

Det synes man også et niveau højere oppe i det kommunale landskab. I Region Midtjylland har man således en politisk vedtaget ambition om at genbruge 70 procent af alt fast affald produceret i regionen, herunder ikke mindst plastaffald.

Læs også: Affald: Den cirkulære økonomis grimme ælling

”Det er helt afgørende, at vi som samfund bliver bedre til at genbruge og genanvende knappe ressourcer og til at tænke cirkulært. Det samarbejde vi har med kommuner og virksomheder i "Big Data om Materialestrømme" viser, at den indsats også har positiv effekt på erhvervsudviklingen i regionen”, siger erhvervsudvikler i Region Midtjylland, Christoffer Buch-Larsen.

Fakta om projektet

  • Big Data om Materialestrømme er et 1-årigt forsøgsprojekt med et samlet budget på 1.520.000 kr., der i Randers har fokuseret på genanvendelse af plastaffald.
  • Projektet er støttet af Region Midtjylland og Randers Kommune, og er netop afsluttet. Metoder og værktøjer fra projektet videreudvikles nu af projektdeltagerne.
  • Partnerskabet i projektet består af Randers Kommune, EPEA Aarhus, Lifestyle & Design Cluster samt IT-Relation.
  • De deltagende virksomheder tæller Danish Crown, HS Wind, Thortrans Randers og Dansk Affaldsminimering
  • Baggrunden er at bruge Big Data til at kortlægge og definere materialestrømme for derved eksempelvis at effektivisere og udnytte materialestrømmene bedre, øge genanvendelsen af knappe ressourcer og minimere affald.
  • Formålet er at understøtte kommunerne i den grønne omstilling, og samtidigt skabe nye, innovative, grønne vækstmuligheder for private virksomheder.

Kilde: Randers Kommune og Region Midtjylland

Pantpalle sparer 50 procent af omkostningerne
Et godt eksempel på et konkret produkt, som man ser et stort potentiale i at fremme i forbindelse med projektet, er en digitaliseret plastikpantpalle til logistikområdet, som skal udvikles og testes i et samarbejde med transportvirksomheden Thortrans Randers A/S og plastproducenten MV Plast A/S.

Pallen fremstilles af blandet plast-affald fra husholdninger, og den repræsenterer ifølge Thortrans en besparelse i forhold til engangspaller på op mod 50 procent. Derudover stiller Pallerne relativt enkle krav til grundmaterialet, og derfor vil øget viden om materialestrømme vil betyde endnu større anvendelsesmuligheder.

”I takt med, at vi bliver i stand til at følge plastikken allerede inden den bliver til affald, vil vi kunne opretholde kvaliteten af materialerne og dermed skabe en endnu bedre produkter og forretningsmodeller”, siger Ingo Walterscheid.

Læs også: Cirkulært potentiale for genbrug i bilskrotning

Han peger derudover på, at plastik som materiale kun er et eksempel på, hvad hele Big data-modellen kan. Projektet er således udviklet for at kunne digitalisere og formidle informationer om alle typer materialer (herunder også det fra biosfæren), og dermed er der udsigt til, at endnu mere midtjysk affald kan blive til ressourcer i fremtiden.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online