Bevis fra virkeligheden: CO2-afgift reducerer udledninger

At lade CO2 koste noget er ikke længere blot en teoretisk idé. Men de brancher, der har sværest ved at stille om, kræver det adgang til ekstra kapital at lykkes.

Foto: 123rf.com

19.01.2024

CSR.dk

En pris på CO2 er forklaringen på mindst en tredjedel af reduktionen af emissioner fra 1991-2015 i Sverige. Uden det værktøj ville emissionerne have været 30 procent højere, hvilket understreger vigtigheden af politisk at beslutte indførelsen af CO2-afgifter i den globale kamp mod klimaforandringer.

Fra Europa og USA til Brasilien og Indonesien undersøger lande over hele verden måder at sætte en pris på CO2 for at reducere emissioner. Dog har der hidtil kun været begrænset bevis for, om CO2-afgifter effektivt reducerer f.eks. virksomheders CO2-emissioner.

Nu har tre svenske forskere undersøgt netop dette. Og netop Sverige er det ideelle sted til at lede efter svar på det spørgsmål, da man ifølge forskerne her har den højeste CO2-afgift i verden og har haft den meget længe. Så det har været muligt at se på data fra 1991 til 2015, fra 4.000 virksomheder i 23 forskellige brancher.  

Højere afgift = lavere emissioner

Hovedkonklusionen på undersøgelsen er, at CO2-afgiften har virket i Sverige, og at der er en klar sammenhængen mellem prisen på CO2 og omfanget af emissioner. Når afgifterne er højere, udleder virksomhederne mindre CO2, skriver Stockholm School of Economics på deres hjemmeside. 

Studiet viser også, at adgang til kapital er vigtig for at reducere udledningerne. I perioder med finansiel stress, som under den globale finanskrise, havde CO2-afgifterne mindre indflydelse.

Derudover viser undersøgelsen, at overordnet set ville emissionerne i svensk produktion have været cirka 30 procent højere i 2015, hvis det ikke var for landets afgifter.

Det er et gennemsnitstal, for forskerne kan også ud fra data se, at i brancher som f.eks. produktion af motorkøretøjer og elektrisk udstyr, ville virksomheder have udledt op til 74 procent mere. Inden for sektorer som cement- og stålproduktion, hvor det er sværere og dyrere at reducere emissioner, ville virksomheder dog have haft op til 38 procent højere.

”Vores resultater giver betydelige beviser for, at CO2-prissætning effektivt har reduceret kuldioxidudledningerne og viser vigtigheden af fortsatte bestræbelser på at implementere effektive kuldioxidpriser over hele verden, siger forskerne Gustav Martinsson (Stockholms universitet), Christian Thomann (Kungliga Tekniska Högskolan) og Per Strömberg (Handelshögskolan i Stockholm).

  • EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle