Betonbranchen vil have, at vi bruger mindre beton

Betonbranchen arbejder intensivt på at omstille til produktionen med signifikant lavere CO2-aftryk, men der kan også spares store mængder CO2 ved at reducere betonforbruget i designfasen. Nyt dialoggrundlag for designoptimering af betonkonstruktioner hjælper det på vej.

Med dialoggrundlaget har byggebranchen fået et værktøj, der kan anvendes i arbejdet med at mindske brugen af beton og armering, når man bygger i beton, så vi kan reducere CO2-aftrykket. Foto: Dansk Beton..

03.04.2023

CSR.dk

De nye klimakrav til byggeriet indført 1. januar 2023 pålægger alle byggematerialeproducenter at omstille deres produktion, og i betonbranchen arbejdes der intensivt på at mindske CO2-aftrykket i betonen, som forventes reduceret til det halve i 2030.

Men reduktion af CO2 handler ikke om materialevalg alene. Ifølge Bæredygtig Beton initiativet, som Dansk Beton søsatte i 2019, handler det også om at høste gevinster ved at optimere mere nuanceret på konstruktionerne.

Læs også: Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton

”Vi skal høste potentialerne for besparelser af beton- og armering i måden hvorpå, vi designer vores betonbygninger. I dag anvendes i mange tilfælde standardiserede løsninger, som er billige at producere og udføre med dertil hørende overforbrug af beton og armering som konsekvens. Ved at ændre på fastlåste samarbejdsformer og give plads til at finde de optimale løsninger tidligt i et byggeprojekt vil vi kunne accelerere udviklingen af et mere bæredygtigt betonbyggeri,” siger Casper Mathiasen, formand for Dansk Beton og administrerende direktør i Unicon.

Et opgør med fortidens byggetraditioner
Dansk Beton tog derfor i midten af 2022 initiativ til en række workshops med fem store rådgivere i Danmark og egne medlemmer, hvilket skulle skabe et grundlag for designoptimering af betonkonstruktioner.

Resultatet blev et dialoggrundlag til byggeriets aktører, som kan anvendes i alle byggeriets faser.

”Med dialoggrundlaget har byggebranchen fået et værktøj, der kan anvendes i arbejdet med at mindske brugen af beton og armering, når man bygger i beton, så vi kan reducere CO2-aftrykket. Vi har brug for en fælles retning, hvor vi hæver bundniveauet i betonbyggeri i Danmark hurtigt og effektivt. Det er en nødvendig transformation – et opgør med fortidens byggetraditioner, der skal sikre en bæredygtig fremtid – og det forudsætter samarbejde på tværs af branchens aktører,” siger Ib Enevoldsen, administrerende direktør i Rambøll Danmark, der har været en del af projektgruppen og derudover medvirker i Bæredygtig Beton initiativet.

Et godt hjælpeværktøj
Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen, som har været i dialog med Dansk Beton undervejs i projektet, bakker op og understreger, at byggebranchen skal igennem en nødvendig transformationsfase for at skabe et mere bæredygtigt byggeri.

Læs også: Presset på betonbranchen for grøn omstilling stiger

”Betonkonstruktioner udgør fortsat en stor del af mange projekter, og derfor er det oplagt at støtte dette initiativ for at sikre, at vi som bygherrer tager stilling til alle de muligheder, der er for at reducere klimaaftrykket fra konstruktioner, der opføres i beton – og vel at mærke på en omkostningseffektiv måde. Der skal meget til i omstillingen af betonindustrien, og her vil bygherrerne stille krav til byggeriets øvrige parter, som afbalancerer økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Her kan dialoggrundlaget være et godt hjælpeværktøj til bygherrerne.”

Dialoggrundlaget for designoptimering af betonkonstruktioner indeholder information og spørgsmål til alle byggeriets faser og kan downloades her.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

22.02.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online