Behov for nationale strategier og internationalt samarbejde

Nyt fokus på energieffektivet kan holde os på 1,5 grader. Flere organisationer skruer op for fokus og kalder på national strategi.

25.10.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er stadig muligt at holde den globale opvarmning inden for Paris-aftalens mål på 1,5 grader. Men vejen dertil er blevet smallere. Det er en af hovedkonklusionerne i rapporten "Net Zero Roadmap" fra Det Internationale Energiagentur, IEA, som udkom i slutningen af september 2023. 

På pludssiden kan man se, at der siden den første Roadmap-rapport udkom i 2021 har været høj vækst i solenergiproduktionen, og at salget af elbiler sker på linje med planen for at ramme netto-nul i 2050. Det helt store minus er, at bekymringen for stabil, global energiforsyning stadig driver ret omfattende investeringer i fossile brændstoffer. Selvom IEA også kan påvise, at efterspørgslen på fossilt brændstof vil falde med 80 procent i 2050, og at der derfor er behov for nye langsigtede olie- og gasprojekter, ingen nye kulminer, mineudvidelser eller kulkraftværker.

Det kræver dog flere ting, at den påstand holder stik, bl.a. at de årlige forbedringer i energi-effektivitet fordobles.

Dansk Industri øger fokus
Om det er netop det niveau, Dansk Industri går efter, vides ikke, men erhvervsorganisationen meldte i hvert fald for en måned siden ud, at man er i gang med at etablere et nyt udvalg, der skal give konkrete forslag og rådgivning til, hvordan Danmark skal fremme energieffektivitet. Fordi "...energieffektivitet er sammen med grøn energi en af de vigtigste byggesten til at nå de ambitiøse klima- og energimål hurtigt og billigt samtidig med, at området byder på betydelige nationale og internationale forretningsmuligheder," som det fremgår af en pressemeddelelse.

DI’s Udvalg for Energieffektivisering kommer til at bestå af ca. 25 virksomheder fra forskellige dele af dansk erhvervsliv.

"Jeg er glæder mig over at have fået muligheden for at sætte mig i spidsen for DI's Udvalg for Energieffektivisering. I Grundfos har vi længe arbejdet på energieffektiviseringsdagsordenen og jeg er glad for, at vi nu i regi af DI kan melde klart ud, at vedvarende energi og øget energieffektivitet er hinandens forudsætninger for, at Danmark skal nå sine ambitiøse klimamål. Det er en stor opgave, der ligger foran os, og jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet sammen med DI og resten af dansk erhvervsliv, " siger Ulrik Gernow, COO i Grundfos og forperson for DI’s udvalg for energieffektivisering

"Det er nødvendigt, at vi får sat energieffektivitet øverst på den politiske dagsorden sammen med vedvarende energi. Der har i for lang tid været en falsk modsætning mellem netop energieffektiviseringer og vedvarende energi i Danmark. Vi må forstå, at de to ting er hinandens forudsætninger, og de skal sammen sikre, at vi kommer i mål med den grønne omstilling hurtigt og billigt. Det skal dette udvalg hjælpe med at understøtte," siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Industri.

Energieffektivisering 2.0
Energieffektivisering er dog ikke, hvad det har været. Det er meget mere - som det fremgår af et udspil fra DI – Energieffektivitet 2.0 –  som kom med 39 konkrete forslag til, hvordan Danmark realistisk kan reducere sit energiforbrug og leve op til nye lovkrav. Udvalgets arbejde tager udgangspunkt i det nye udspil.

"Energieffektivitet handler i dag om langt mere end at reducere vores energiforbrug. Vi skal også sørge for, at vi bruger energien, når den er grøn og billig, og vi skal sikre at langt mere af den energi, vi producerer, bliver genbrugt," siger Anders Stouge.

Ulrik Gernow supplerer:

"Energieffektivisering er afgørende for, at Danmark skal nå sine ambitiøse klimamål. Det oplagt at skrive EUs nye energieffektiviseringsmålsætning ind i lovgivningen og lade Klimarådet tage det med i deres årlige redegørelse, så vi løbende kan følge op. Danmark skal gå forrest og være verdensførende i at udvikle og implementere energieffektiviseringspolitik, der møder fremtidens udfordringer – og som danske virksomheder kan løse. Det er til gavn for klimaet, mennesker og dansk eksport, siger Ulrik Gernow.

National strategi efterlyses
DI er ikke alene med at presse på for øget fokus på energieffektivitet. Også Rådet For Energieffektiv Omstilling (REO), der rådgiver regeringen om energieffektivitet, er kommet med et bud på, hvordan energieffektiviseringsopgaven kan gribes an. Rådet foreslår bl.a., at:

  • Danmark fastsætter et nationalt energisparemål, som er højere end kravet i EU's Energieffektiviseringsdirektiv fra 2023
  • Udvide erhvervspuljen, så den favner bredere og bliver mere relevant for SMV’er
  • Lempe kommunernes anlægsloft, så fx energirenoveringer, som bidrager til at efterleve EU-kravene, undtages.
  • Regeringen forpligtes til årligt at følge op på efterlevelsen af energisparemålet over for Folketinget, herunder at anskueliggøre at målet nås

Katrine Bjerre, medlem af REO og direktør i SYNERGI, er glad for det høje ambitionsniveau i rådets forslag.

”Vi har en stor og vigtig opgave med at implementere EED på den bedst mulige måde i Danmark. Energieffektiviseringer i offentlig og privat regi er ikke kun en enorm gevinst for klimaet, men gavner også både dansk eksport og økonomi," siger hun, og efterlyser desuden at regeringen kommer med en ambitiøs, holistisk og national strategi for energieffektivitet. 

Mål kræver internationale alliancer
IEA fokuserer i sit udspil på behovet for samarbejde: 

”At holde liv i målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader Celsius kræver, at verden arbejder sammen hurtigt. Den gode nyhed er, at vi ved, hvad vi skal gøre - og hvordan vi skal gøre det. Vores 2023 Net Zero Roadmap, der er baseret på de nyeste data og analyser, viser vejen frem,” siger IEA’s administrerende direktør Fatih Birol.

”Men vi har også et meget klart budskab: Stærkt internationalt samarbejde er afgørende for succes. Regeringerne er nødt til at adskille klima fra geopolitik i lyset af udfordringens omfang.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Energieffektivitet

På vejen til nul skal energieffektivitet levere op mod 40 procent af de nødvendige reduktioner. Alligevel lever disciplinen en stille tilværelse sammenlignet med investeringer i vedvarende energi og nye teknologier som PtX og carbon capture. Det vil CRS.dk lave om på med dette tema.

Relateret indhold

18.03.2025Mars Danmark

Sponseret

Mars reducerer sit forbrug af plastik til emballage med ny simuleringsteknologi

18.03.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Danmark har nu brugt sin del af klodens ressourcer for 2025

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

17.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: Danica poster millioner i olie og gas

17.03.2025CSR.dk

Ansvarlig rengøring – hvad skal du holde øje med?

17.03.2025DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

HVAD HAR LØFTEVOGNE AF KOLDT STÅL AT GØRE MED VILD NATUR?

13.03.2025CSR.dk

Dansk cementgigant får penge til CO2-fangst

13.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: 36 virksomheder ansvarlige for over halvdelen af globale udledninger

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Preparing for a nature strategy

Webinar 2: Preparing for a nature strategy In this webinar we will take a closer look at tools and frameworks which can be used to structure the work on nature and prioritize topics.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark.

Dato

19.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Livscyklusanalyser

Opnå en helhedsforståelse af produktets vej igennem hele værdikæden og bliv klogere på et produkts livscyklus og miljøbelastning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

20.03.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus Ringvej Syd 104 8260 Viby J