Bøn til europæiske virksomheder: stop handel med brasilianske produkter

Brasiliens oprindelige folk turnerer Europa rundt med en opsang til de europæiske virksomheder. De beder virksomhederne stoppe deres handel med brasilianske produkter og stille krav til den brasilianske præsident.

Opsangen kommer fra APIB, en sammenslutning af oprindelige folk, som kæmper for oprindelige folks territorier og rettigheder i Brasilien..

04.11.2019

CSR.dk

Oprindelige brasilianske folk rejser i disse uger rundt i Europa og demonstrerer og holder taler for europæiske virksomheder, der handler med varer fra Brasilien.

De beder virksomhederne tage ansvar for effekten af det europæiske indtog på det brasilianske marked, skriver mynewsdesk.com.

Læs også: CDP: Værdier for 6.000 mia. kr. står og falder med verdens skove

Konkret vil de have europæiske virksomheder til at stoppe deres handel med brasilianske produkter, så længe det forårsager afskovning og dødsfald.  

Opsangen kommer fra APIB, en sammenslutning af oprindelige folk, som kæmper for oprindelige folks territorier og rettigheder i Brasilien.

Besøg i Oslo
Oksekød, soja, træ og palmeolie er nogle af de produkter, der bliver ryddet allermest skov for i Sydamerika. Når skovene ryddes, tvinges de befolkningsgrupper, der bor der, væk fra deres territorier.

Produkterne eksporteres i stigende grad til Europa mens naturen, der omlægges til landbrug, bliver sprøjtet med pesticider, der er ulovlige i EU.

Den 31. oktober besøgte APIB Oslo. Her fortalte de om nogle af nogle af de konsekvenser, som den europæiske efterspørgsel og virksomhedernes praksis, har for de oprindelige folk.

Ifølge newsdesk.com fortalte lederen af APIB, Kretã, hvordan den brasilianske regering i 1970’erne begyndte at sælge jord, der egentlig tilhørte oprindelige folk, til store virksomheder og europæiske entreprenører.

Kretãs far kæmpede dengang imod regeringen og begyndte at tilbageerobre landet til dem, der boede på det. Det fik ham dræbt.
Påvirker hele verdens befolkning

Læs også: 50 virksomheder kan ikke redegøre for, hvor deres anvendte soja stammer fra

Angela er leder for en anden befolkningsgruppe, der bor i Amazonskoven, og siden 1970’erne er hendes befolkningsgruppe gået fra at udgøre 3000 mennesker til i dag at udgøre 85 mennesker.

“Jeg beder jer om at tænke på, at det, der ikke er godt for jer og jeres børn, heller ikke er godt for os og vores børn. Jeg er sikker på, at I har stor nok indflydelse til at bede jeres samarbejdspartnere om ikke at drive virksomhed på oprindelige folks territorier”, sagde Angela.

Begge talere understregede, at skovrydningen har konsekvenser for hele verdens befolkning.

“Europa kan hjælpe os i kampen mod en regering, der er en fjende af oprindelige folk. Når regeringen erklærer krig mod oprindelige folk, erklærer den krig mod hele verden. For vi beskytter skovene, der skal forhindre klimaforandringerne”, sagde Kretã med henvisning til Brasiliens præsident Jair Bolsonaros klimapolitik.

Det danske ansvar
Den europæiske import af produkter, der forårsager afskovning i Brasilien, bliver for tiden debatteret af både organisationer og politikere. Senest fremsatte Enhedslisten et forslag om at stoppe al dansk import af oksekød og soja indtil afskovningen standses.

I følge newdesk.com importerer Danmark hvert år 1,7 mio tons soja fra Sydamerika, som primært bruges til dyrefoder i landbruget.

- MGC

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Carve Consulting
Gå-hjem-møde
Skab værdi med dataetik

For mange er dataetik stadig ikke helt håndgribeligt. Men her kan du høre om, hvordan dataetik er indlejret i chatbots og hvilke dataetiske tiltag, det kræver at få D-mærket. Du får også en kort introduktion til Håndbog i dataetik og dens dataetiske principper og implementeringsredskaber.

Dato

27.02.2024

Tid

15:00

Sted

Kosmopol, Fiolstræde 44, København K

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online