Bæredygtigheden halter i kæmpe erhvervsprojekt ved København

Regeringen og Hvidovre Kommune vil etablere et gigantisk erhvervsområde på ni kunstige øer ud for Avedøre Holme, men en ekspert kritiserer miljøaspekterne ved placeringen mens Concito efterlyser visioner for CO2-frihed.

De ni, nye kunstige øer skal anlægges ud for Avedøre Holme og på den måde genskabe en moderne version af den natur, der fandtes i området før det i 1960’erne blev kunstigt inddæmmet, jordopfyldt og der blev etableret erhverv. Illustration: Urban Power for Hvidovre Kommune.

10.01.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Fra 2022 og frem mod 2040 skal der anlægges ni nye, kunstige øer ud for Avedøre Holme i den sydvestlige del af København. Sammenlagt skal de, under navnet Holmene, udgøre et topmoderne erhvervsområde på 3,1 mio. kvadratmeter med plads til omkring 380 virksomheder og 12.000 nye arbejdspladser.

Læs også: Mindre larm og mere lys i den bæredygtige by

Det er hovedtrækkene i den plan, regeringen og Hvidovre Kommune præsenterede i går, og som fra start har inddraget de grønne overvejelser. ’Visionerne for erhvervslivets muligheder er lige så store, som kravene til området er grønne’, som det hedder i oplægget til projektet.

De afgrænsede holme tænkes at kunne danne rammen for, at forskellige typer virksomheder kan ’etablere sig i klynger, så de kan udnytte de cirkulære synergier, vidensdele og brande sig sammen’, som det hedder i visionen. Illustration: Urban Power for Hvidovre Kommune.

”Det er både et meget spændende og et meget ambitiøst projekt, der på én gang vil hjælpe os med at skabe nye erhvervsarealer tæt på motorvej og lufthavn, nye arbejdspladser og nye grønne, rekreative områder. Og som er et bud på en løsning på udfordringerne med klimasikring og spildevandshåndtering i København og omegn", siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Ikke desto mindre møder bæredygtighedssiden af projektet kritik fra bl.a. fra professor i erhvervsøkonomi ved Syddansk Universitet, Anne-Mette Hjalager, der i Berlingske giver udtryk for, at placeringen af området ’ikke er logisk og fremtidsorienteret tænkt’.

”Det giver slet ikke mening. Det burde ligge mod vest eller sydvest, måske helt i Lejre eller i Slagelse. Ø-løsningen risikerer at skabe nogle trafikale og miljømæssige problemer af rang. Det vil give meget mere mening at placere et nyt erhvervsområde langs de hovedtrafikårer, herunder de kollektive, vi allerede har etableret”, siger hun til avisen.

I stedet mener Anne-Mette Hjalager, at man i højere grad burde indrette udviklingen efter den såkaldte Fingerplan, der blev lanceret i 1947 for at indtænke naturen i den fysiske udformning af Københavns forstæder, men som ifølge professoren ikke er blevet fulgt i godt 30 år, siden nedlæggelsen af Hovedstadsrådet i 1989.

Derudover efterlyser hun en mere helhedsorienteret planlægning af by- og erhvervsudviklingen i Danmark, ideelt set med SDG’erne som overordnet ramme.

”Landspolitisk burde vi have nogle større briller på i stedet for, at kommunerne konkurrerer med hinanden. Der mangler en helhedsorienteret planlægning for hele hovedstadsområdet og Sjælland, gerne fremsynet med FNs verdensmål for øje”, siger Anne-Mette Hjalager til Berlingske.

Der er fra start tænkt en lang række rekreative formål ind i udformningen af Holmene. Illustration: Urban Power for Hvidovre Kommune.

Concito: Ikke plads til at gøre, som man plejer
I den grønne tænketank Concito ser man med interesse på visionerne og planen om Holmene, men samtidig er der en række forhold omkring klima, miljø og transport, der skal afklares, påpeger direktør Christian Ibsen, som CSR.dk har talt med.

”Store visioner, der handler om at fortætte vores byer og skabe arbejdspladser i nærheden af, hvor folk bor, er altid interessante, men det er også vigtigt at de tænker alle aspekter igennem. Det hele skal være færdigt i 2040; det er ganske tæt på den deadline (i 2050, red.), hvor Danmark har meldt ud, at landet senest skal være CO2-neutralt. Så der er ikke plads til at gøre, som man plejer”, siger han og fortsætter:

”Man bør tænke netto-nuludledning ind i projektet fra start, hvilket har stor betydning for valg af materialer, energisystem, transport og mobilitet. 12.000 arbejdspladser skal jo eksempelvis ikke betyde, at der kommer til at køre 12.000 biler rundt i området – plus lastbiler”, påpeger Christian Ibsen.

Han vil i øvrigt ikke forholde sig til selve placeringen af Holmene, men giver dog udtryk for et håb for – og en vis forventning til – at man vil tænke offentlig transport ind i visionen.

Regeringen: Vi arbejder på trafikløsninger
Fra regeringen og Hvidovre Kommunes side er man langt henad vejen opmærksom på netop de potentielle trafikale udfordringer, Holmene kan medføre, ligesom man erkender, at der er et trængselsproblem, som skal løses, hvis udbygningen skal blive en succes. Hvordan det skal ske er imidlertid ikke på plads endnu.

Om Holmene

Anlægsarbejdet skal efter planen starte i 2022 og den første holm ventes færdig i 2028. Området skal stå helt færdigt i 2040.

Ifølge analyser foretaget af Deloitte samt af COWI, Urban Power og DHI i samarbejde bidrager Holmene med:

  • Et 3,1 mio. kvadratmeter stort, grønt erhvervsområde
  • Ny vækst – op til 54 mia. kr.
  • Plads til op til 380 nye virksomheder
  • 700.000 kvadratmeter ny, bynær natur
  • 17 km ny kystlinje
  • Op til 12.000 nye arbejdspladser

”Vi finder nok ud af det”, som Hvidovres borgmester, Helle Adelborg (S), ifølge Ingeniøren sagde, da en journalist på pressemødet, hvor visionen blev præsenteret, spurgte ind til infrastrukturen, der skal sørge for, at de mange folk kan komme til og fra arbejde efterhånden som virksomhederne åbner.

Ifølge mediet handlede flere af spørgsmålene til pressemødet om, hvorvidt man har sikret sig, at den i forvejen pressede københavnske infrastruktur ikke bryder sammen under de mange nye arbejdspladser. For ikke at tale om al den tunge trafik, tusindvis af industriarbejdspladser skaber.

Læs også: Der skal strøm på logistikken – nu!

”Det er klart, at der skal laves en trafikanalyse, og at hovedstaden har nogle trafikudfordringer de næste år. Regeringen arbejder også på en række trafikløsninger i forbindelse med den kommende finanslov, men det bliver ikke i dag, vi præsenterer dem”, sagde Rasmus Jarlov ifølge Ingeniøren.

Den samlede pris for Holmene lyder ifølge Dagens Byggeri på 2,7 mia. kr., hvoraf en stor del skal indhentes via grundsalg. Læs mere om planerne her.

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

29.11.2023CSR.dk

Analyse: Omstilling af arbejdsmaskiner fra diesel til el kan spare CO2 og menneskeliv

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

27.11.2023CSR.dk

Forskningsprojekt skal gøre modeindustrien mere bæredygtig

24.11.2023CSR.dk

Polestar har fokus på misinformation om klimaet før COP28

24.11.2023CSR.dk

Investorer advarer kemigiganter om drøndyre PFAS-retssager

23.11.2023CSR.dk

Debat hos IKEA satte forbrug og bæredygtighed på agendaen

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Viegand Maagøe

Konsulent til livscyklusvurderinger, cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder

Er du skarp på LCA’er og EPD’er, og vil du være med til at løfte den grønne omstilling? Så er det dig, vi leder efter. Viegand Maagøe søger nemlig en civilingeniør, cand.scient. eller lignende, som brænder for at arbejde med livscyklusvurderinger (LCA), cirkulær økonomi og bæredygtighed for virksomheder i Danmark og udlandet.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

29.11.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Seminar
The Landscape Approach

Achieving sustainable supply chains and regulatory compliance through the landscape approach

Dato

29.11.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationswebinar om UN Global Compact og det danske netværk

Vil du høre mere om Global Compact, de Ti Principper og verdensmålene? Har du endnu ikke tilsluttet dig Global Compact og har du interesse for, hvordan man kan komme i gang med at arbejde med ansvarlig virksomhedsledelse?

Dato

29.11.2023

Tid

10:00

Sted

Online via Zoom

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Forandringskommunikation

God kommunikation fra ledelsen er guld værd under organisationsforandringer i forhold til de involverede og implementeringen.

Dato

30.11.2023

Tid

10:00

Sted

Emdrupvej 72, 2400 København, Danmark

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K