Bæredygtig virksomhed for alle 15.000 penge

Cirkulær forretning med brugt kaffe og internet til bunden af pyramiden. Mød vinderne af 360-gradersprisen 2018.

Foto: Carsten Lundager.

07.09.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Mobiliseringen af den private sektors innovationskraft er en ekstremt vigtig opgave, hvis vi skal imødegå de globale udfordringer.”

Hvilke kriterier bruger juryen?

Alle de indstillede virksomheder vurderes ud fra tre kriterier:

  • Profitabilitet og skalerbarhed: Indtjeningspotentiale og skalerbarhed, også gerne internationalt
  • Nyskabende og innovativ: Ny teknologi eller digitale løsninger skal indgå i forretningstiltaget
  • Fokus på bæredygtighed og effekt: Er tiltaget bæredygtigt og med til at løse en eller flere udfordringer, vi som samfund står overfor i forhold til FN’s 17 Verdensmål

Sådan opsummerede Mikkel Stenbæk Hansen, direktør i Dansk Initiativ for Etisk Handel, det, man kan kalde 360-gradersprisens raison d'être.

Prisen, som uddeltes for anden gang d. 6. september 2018, inviterer etablerede og nystartede virksomheder til at indstille sig selv til prisen. Seks af dem, der havde gjort det, nemlig 3 i hver kategori, får mulighed for at pitche deres virksomhed og produkt for en jury, hvis altså deres virksomhed og produkt kan ”fremme en bæredygtig samfundsudvikling i eller uden for Danmark”.

Bluetown vinder på unikt koncept
Vinderen i kategorien ”Etablerede virksomheder” blev virksomheden Bluetown, som under sloganet ”Connecting the unconnected” udvikler internetløsninger, som kan fungere i helt isolerede områder ved hjælp af solenergi og satellitforbindelse, og indgår i partnerskabskonstruktioner med regeringer, NGO'er og andre private virksomheder. Indtil videre er hundredetusinde mennesker kommet online i Ghana, Rwanda, Tanzania og på tværs af fire indiske delstater – mange for allerførste gang.

Louise Kjær i fuld sving med at pitche Bluetowns løsning. .

”Vi satser på bunden af pyramiden, hvilket de store teleselskaber ikke opfatter som et relevant marked. Men med stærk lokal forankring med f.eks. offentligt-privat samarbejde er vi ved at opbygge en forretning i det felt. Vi har indtil nu rejst 120 millioner, men primært fra udenlandske investorer – i Danmark har det ikke været helt nemt at finde risikovillig kapital,” sagde Louise Kjær, som har ansvar for strategi og bæredygtighed hos Bluetown, i sin pitch til juryen.

Juryen kvitterede med dansk anerkendelse af satsningen på det krævende lavindkomst-marked og et helt nytænkt koncept, men rådede til at de skyndte sig med udrulningen, da de forudså, at der kunne opstå konkurrenter med andre teknologiske løsninger.

Digitale løsninger til sundhedssektoren i lavindkomstlande repræsenteret af Unumed og verdens eneste docking-fri delecykel, Donkey Republic var de to andre etablerede virksomheder, som måtte se sig slået på målstregen.

De tre stiftere af Kaffe Bueno flyttede til København for at starte virksomheden, fordi Danmark drikker meget kaffe, er vant til affaldssortering og har en stærk biotek-sektor. Foto: Carsten Lundager. .

At redde verden med kaffe
Hos iværksætterne vandt virksomheden Kaffe Bueno. Tre unge columbianske mænd har etableret verdens første virksomhed, som skaber en helt cirkulær kaffe-økonomi. Ideen er at samle kaffegrums ind fra virksomheder, restauranter og cafeer, sende til et specialdesignet bio-raffinaderi og sælge produkterne fra den proces til f.eks. skønheds- og fødevaresektoren. Og så sender de nogle af pengene, de tjener, tilbage til Colombia for at forbedre kaffebøndernes vilkår.

”Vi kommer til at producere nogle af vores produkter til op mod 70% under prisen på konkurrenternes. Samtidig kan vi redde verden ”one cup at a time”, når vi viser hvordan viden og et affaldsprodukt kan bruges til at skabe værdi,” fortalte Juan Medina da han pitchede Kaffe Bueno. De er ved at ansøge om patenter på deres processer og leder i øjeblikket efter 650.000 Euro til at komme videre med deres projekt.

Med prisen følger 15.000 kr og et forløb hos Green Network, så Kaffe Bueno kommer til at arbejde videre med at rejse penge. Men juryen var begejstrede for hvordan Kaffe Bueno favner nogle af de fremtidige favoritter: cirkularitet, vedvarende energi, samarbejde og videnskab og udnævnte altså dem som vinder.

De to andre iværksætter-pitches kom fra Metoa, en online platform til dem, der ønsker at lave bæredygtige investeringer selv og for mindre beløb, og Polisens.io - en tracker og platform til behandling af data fra kontinuerlig måling af luftforurening.

Prisen og eventen organiseres af Dansk Initiative for Etisk Handel, Erhvervsstyrelsen, Dansk Erhverv og konsulentvirksomheden Green Network.

Du kan læse mere om Bluetown, Kaffe Bueno og de øvrige virksomheder, som havde indstillet sig selv, på challenges.dk

Juryen bestod af: Mette Skøt, udviklingsdirektør, Vækstfonden, som var med fordi det bliver pengene der kommer til at drive den bæredygtige omstilling. Christian Friis Bach, generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp, som deltog med den dybeste respekt for alle, der prøver at starte en virksomhed og fordi fremtiden kalder på at der tænkes nyt og hele vejen rundt. Steffen Blauenfeldt, direktør, AKQ4 (tidligere Dis-Play), ville gerne gøre sit for at vi kommer videre end erklæringer på sociale medier og skrider til handling og det er dét, virksomhederne her prøver. Søren Stig, Impact investor og bestyrelsesmedlem, CIID vil være med til at forløse noget af det enorme potentiale der ligger i Danmark, ved at sætte spot på tydelige succeser og fortælle at det aldrig har været nemmere at starte virksomhed, end det er i dag. Foto: Carsten Lundager.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn