Bæredygtigt etagebyggeri får ros fra Statens Byggeforskningsinstitut

Realdania By & Bygs forsøgsbyggeri med en bæredygtig og energineutral etageejendom, Bolig+, får stor anerkendelse fra Statens Byggeforskningsinstitut, der mener, den nye viden kan bruges til fremtidige byggeprojekter, som de unge klimaaktivister efterspørger.

Realdania By & Bygs etagebyggeri i Søborg, der næsten lever op til alle Bolig+ dogmereglerne. Foto: Realdania.

27.02.2019

CSR.dk

Pensionsselskabet Realdanias byudviklingsafdeling, By & Byg, har opført et forsøgsbyggeri, Bolig+, i Søborg, der er så vellykket, at det bør være vejviser for fremtidigt sundt og energineutralt etagebyggeri.

Det skriver Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i en rapport, ’Bolig+ energineutrale etageboliger - Måling og evaluering’, som har evalueret virkeligheden i forsøgsbyggeriets visioner.

Læs også: Højtflyvende initiativ: Dansk luftfart skal være CO2-neutral i 2050

”Vi er glade for, at vores forsøgsbyggeri lever op til forventningerne og ikke mindst, at den opsamlede ny viden anbefales som inspiration for andre i byggebranchen”, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder på Bolig+, Jørgen Søndermark.

Bolig+ projektet tager udgangspunkt i et bæredygtigt og energineutralt etageejendomskoncept.

På taget af Realdania By og Bygs forsøgsbyggeri er der installeret solfangere, der skal producere elektricitet til beboernes forbrug. Foto: Realdania..

God reference for fremtidigt byggeri
Etagebyggeriet blev taget i brug i 2015 og har næsten klaret sig selv energimæssigt. Forsøgsbygningen består af fire etager med ti lejligheder og den lever op til skrappe krav om bæredygtighed og indeklima inden for et almindeligt anlægsbudget på markedsvilkår.

”I betragtning af, at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i Bolig+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at Bolig+ dogmerne er god reference for fremtidigt byggeri”, lyder det fra By & Byg.

De såkaldte Bolig+ dogmer er visioner, som energi- og byggesektoren formulerede ved Energy Camp 2005.

Bolig+ dogmekrav til den enkelte bygning:

  • Energineutral på årsbasis, inklusive el til forbrug
  • Sundt indeklima
  • Fleksibilitet over tid og sted
  • Brugervenlig med ”intelligente” energiløsninger
  • Tilpasset lokalt energiforsyningssystem og lokal arkitektur
  • Opføres på normale markedsvilkår

Bolig+ dogmet om energineutralitet er stort set opfyldt, hvor forsøgsbyggeriets fase med indkøring og tilpasning var meget kort og nærmest uproblematisk - kun solcellerne gav kortvarigt små teknikproblemer, konkluderes det i SBi-rapporten.

Etagebyggeriets indendørsklima opfylder næsten op til målene, hvor beboernes adfærd har indflydelse på resultatet. Foto: Realdania. .

Beboernes energiforbrug kræver tilvænning
Beboerne har indtil videre ikke helt kunne opfylde den relativt ambitiøse målsætning om at holde et lavt strømforbrug. Det er ikke overraskende, da ny teknik kræver tillæring og en ny adfærd, forklarer Jørgen Søndermark.

”Et af de helt stærke statements i Bolig+ er, at vi i byggeriet ikke kan ignorere den enorme mængde energi, vi alle sammen trækker ud af stikkontakterne”, siger Jørgen Søndermark og fortsætter:

”I dag indgår dette ikke nogen steder i energiberegningerne, men i Bolig+ taler vi om reel energineutralitet, fordi vi hvert år skal levere over 1.700 kWh til hver bolig til husholdnings el. Det svarer til næsten halvdelen af solcelleanlæggets kapacitet, og det lykkes vi ret flot med at levere, men det er også et elforbrug, som bevidst er sat ambitiøst lavt”.

Et normalt forbrug ligger på cirka 2.500 kWh i lejligheder. Beboerne har derfor også fået redskaber til at følge og spare på deres elforbrug for at nå målene.

”Det tager lidt tid, når mange skal lære at ændre adfærd. Det er dog mit indtryk, at de fleste beboere arbejder seriøst med at komme i mål, også her”, siger han.

For indeklimaets vedkommende er bygningen også meget tæt på mål. Ligesom med energineutralitet, ser det ud til, at det er beboernes adfærd, der er afgørende for, om husets indbyggede muligheder benyttes fuldt ud.

Etagebygningen i Søborg er tegnet af Arkitema, Esbensen og MOE var ingeniører og Dansk Boligbyg var hovedentreprenør på projektet.

Den nye udstilling tager udgangspunkt i FN's verdensmål nummer 11 'Bæredygtige Byer og Lokalsamfund'..

De unge går op forbrugsvaner
Realdania bider generelt mærke i, at de næste generationer går meget op i klimaet og er allerede godt i gang med at tilvænne sig nye forbrugsvaner, der på sigt vil hjælpe projekter som Bolig+ med at komme helt i mål.

Den 22. marts åbner en ny udstilling, Nutidens forbrug – Fremtidens Problem, som Dansk Arkitektur Center (DAC) står bag i tæt samarbejde med unge klimaaktivister og Roskilde Festival. Udstillingen, som Realdania støtter, sætter fokus på FN’s verdensmål nummer 11; ’Bæredygtige Byer og Lokalsamfund’.

”Med udstillingen ’Nutidens forbrug – Fremtidens problem’ sætter vi fokus på unges engagement i klimakrisen og bæredygtig byudvikling,” siger Kent Martinussen, administrerende direktør i DAC.

Det startede i Sverige, hvor den dengang 15-årige Greta Thunberg på rekordtid satte en klimabevægelse i gang, som bredte sig fra land til land. I december holdt Greta Thunberg tale på FN’s Klimatopmøde og skar med få ord en hel generations mantra ud i pap: ”I stjæler vores fremtid”.

”Ungdomsoprøret fra ’68 har netop passeret sit halvtredsårs jubilæum, men i dag ser vi en ny ungdomsgeneration, der samler sig om krav om forandring til den måde, vi lever og indretter vores samfund på. De mobiliserer sig, fordi de ved, at de selv er en del af løsningen for en bæredygtig fremtid – også selvom den er skabt af tidligere generationer”, siger Kent Martinussen.

Læs også: Den danske forbruger anno 2019 handler mere bæredygtigt

Udstillingen starter med en tidslinje, der viser afgørende øjeblikke i ungdomsaktivismen fra 60’erne til i dag. Den er gratis for personer op til 26 år, så de unge kan mødes og diskutere idéer med hinanden.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København