Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet

Ifølge lækkede dokumenter, som Information er kommet i besiddelse af, vil Venstre-regeringen skære kraftigt i den danske miljøpolitik. Kritikken er hård fra flere sider.

Avedøreværket, der fyrer med både kul, olie og naturgas, vil ikke blive udfaset i samme tempo som den tidligere regering lagde op til, hvis Venstres lækkede finanslovsforslag bliver til virkelighed. Foto: Dong Energy.

01.09.2015

CSR.dk

Dagbladet Information er kommet i besiddelse af et antal fortrolige dokumenter fra Finansministeriet, der lægger op til besparelser på i alt 338,2 mio. kr. på den grønne omstilling på næste finanslov.

Det vil betyde et farvel til den tidligere regerings mål omkring vedvarende energi, der lød på 100 % VE i 2050 og en total udfasning af kul i de danske kraftværker. Ligeledes annullerer Venstre-forslaget ambitionen om en 40 procents reduktion i det danske CO2-udslip i 2020, såvel som støtten til klimapuljen, de såkaldte ”grønne ildsjæle” og dele af Naturplan Danmark, som alle var en del af SR-regeringens sidste finanslov. Hertil kommer adskillige andre tiltag i forbindelse med transport, bæredygtig produktion, luftforurening og lign., som også bliver tilbagerullet.

Udsigten til disse massive nedskæringer vækker opsigt i både oppositionen, hos regeringens parlamentariske grundlag og blandt interesseorganisationer i civilsamfundet, Information har været i kontakt med.

»Det lyder gruopvækkende, [og] det tyder på, at Venstre-regeringen slet ikke anerkender betydningen af aktiv borgerinddragelse og -deltagelse i dette arbejde. Det er helt galt, for erfaringen viser, at sådanne penge er givet godt ud,” siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege Jørgensen, således til avisen.

Læs også: Dansk Byggeri frygter for konsekvenserne af lavere klimamål

Miljø- og klimaordfører Mette Abildgaard fra Venstres normale støtter i de Konservative, er ikke meget mildere i sin reaktion på indholdet i dokumenterne.

"Det er godt nok deprimerende læsning. Det vidner i den grad om en regering, som ikke har nogen ambitioner på det her område, og som ikke ønsker en grøn omstilling. Selvfølgelig kan vi se på, om der er enkelte initiativer, hvor vi kan bruge pengene bedre. Det er vi altid åbne over for, men det her ligner bare en helt systematisk slagtning af området," siger hun.

”Tudetosset”
Fra oppositionens side er man heller ikke ligefrem begejstrede for det mulige kommende udspil fra regeringens side. Enhedslistens miljø- og klimaordfører, Maria Reumert Gjerding, er således ”fuldstændig rystet og rasende” og uddyber i en skriftlig kommentar til Ritzau:

”Det er tudetosset, tilbageskuende og uden nogen fornemmelse for virkeligheden. Det er som om, regeringen ikke har opdaget, at vi befinder os i en klimakrise, der truer vores livsbetingelser på den her klode. Også økonomisk er dette her både dumt og kortsigtet. Det er vores grønne førertrøje, regeringen med fuldt overlæg vil overrække til andre lande.”

Såvel Enhedslisten som Konservative fastslår, at de vil bekæmpe Venstre-forslagene med næb og kløer, hvis de bliver fremsat som de ser ud i de lækkede dokumenter. Og det er nok heller ikke hos Alternativet, regeringen skal finde opbakning. Partiets politiske leder Uffe Elbæk, tilslutter sig ligeledes kritikerkoret og peger på den generelle bevægelse mod klimabevidsthed og grønne tiltag globalt.

”Fra alle kanter af verden kommer i disse dage den samme analyse: Det er nu, vi skal handle, hvis klimakrisen ikke skal komme ud af kontrol. Obama siger det. Paven siger det. De eneste, der åbenbart går den stik modsatte vej, er den danske regering – hvis ellers det lækkede udkast til finanslov er sanddrueligt,« siger han.

Dårligt signal frem mod Paris
I tråd med Uffe Elbæk peger Christian Ege Jørgensen fra Det Økologiske Råd på det internationale perspektiv frem mod COP21 til vinter.

”Besparelserne på klimaområdet og opgivelsen af de centrale målsætninger er et rigtig dårligt signal at sende fra Danmark op til klimatopmødet i Paris til december. Mange ser jo til Danmark som laboratoriet, der har vist, at det kan lade sig gøre at opretholde en velfærdsstat og et rigt samfund og samtidig skære kraftigt ned på CO2-udledningerne. Lige nu gælder det om at presse andre lande til at gå op i målsætning, og så er det et enormt dårligt signal, hvis Danmark går ned i målsætning,” siger han til Information.

Læs også: Økologisk Råd: Hold fast i klimaambitionerne frem mod Paris

Over for avisen forsvarer Klima-, energi- og forsynings- minister Lars Christian Lilleholt dog de overordnede tanker bag forslagene.

”Danmark er et foregangsland i den grønne omstilling. Vi er i gang med – uanset at der skulle komme besparelser i forbindelse med en kommende finanslov – at gennemføre en ambitiøs klima- og energipolitik med en omfattende omstilling af hele vores energisektor. Vi vil fortsat være blandt de lande i verden, der har den mest ambitiøse klima- og energipolitik,” siger han.

Regeringens fulde politiske finanslovforslag vil ifølge Finansministeriet blive præsenteret ultimo september.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

23.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024BSR

Sponseret

The Elephant in the Sustainability Room

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online