Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet

Ifølge lækkede dokumenter, som Information er kommet i besiddelse af, vil Venstre-regeringen skære kraftigt i den danske miljøpolitik. Kritikken er hård fra flere sider.

Avedøreværket, der fyrer med både kul, olie og naturgas, vil ikke blive udfaset i samme tempo som den tidligere regering lagde op til, hvis Venstres lækkede finanslovsforslag bliver til virkelighed. Foto: Dong Energy.

01.09.2015

CSR.dk

Dagbladet Information er kommet i besiddelse af et antal fortrolige dokumenter fra Finansministeriet, der lægger op til besparelser på i alt 338,2 mio. kr. på den grønne omstilling på næste finanslov.

Det vil betyde et farvel til den tidligere regerings mål omkring vedvarende energi, der lød på 100 % VE i 2050 og en total udfasning af kul i de danske kraftværker. Ligeledes annullerer Venstre-forslaget ambitionen om en 40 procents reduktion i det danske CO2-udslip i 2020, såvel som støtten til klimapuljen, de såkaldte ”grønne ildsjæle” og dele af Naturplan Danmark, som alle var en del af SR-regeringens sidste finanslov. Hertil kommer adskillige andre tiltag i forbindelse med transport, bæredygtig produktion, luftforurening og lign., som også bliver tilbagerullet.

Udsigten til disse massive nedskæringer vækker opsigt i både oppositionen, hos regeringens parlamentariske grundlag og blandt interesseorganisationer i civilsamfundet, Information har været i kontakt med.

»Det lyder gruopvækkende, [og] det tyder på, at Venstre-regeringen slet ikke anerkender betydningen af aktiv borgerinddragelse og -deltagelse i dette arbejde. Det er helt galt, for erfaringen viser, at sådanne penge er givet godt ud,” siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege Jørgensen, således til avisen.

Læs også: Dansk Byggeri frygter for konsekvenserne af lavere klimamål

Miljø- og klimaordfører Mette Abildgaard fra Venstres normale støtter i de Konservative, er ikke meget mildere i sin reaktion på indholdet i dokumenterne.

"Det er godt nok deprimerende læsning. Det vidner i den grad om en regering, som ikke har nogen ambitioner på det her område, og som ikke ønsker en grøn omstilling. Selvfølgelig kan vi se på, om der er enkelte initiativer, hvor vi kan bruge pengene bedre. Det er vi altid åbne over for, men det her ligner bare en helt systematisk slagtning af området," siger hun.

”Tudetosset”
Fra oppositionens side er man heller ikke ligefrem begejstrede for det mulige kommende udspil fra regeringens side. Enhedslistens miljø- og klimaordfører, Maria Reumert Gjerding, er således ”fuldstændig rystet og rasende” og uddyber i en skriftlig kommentar til Ritzau:

”Det er tudetosset, tilbageskuende og uden nogen fornemmelse for virkeligheden. Det er som om, regeringen ikke har opdaget, at vi befinder os i en klimakrise, der truer vores livsbetingelser på den her klode. Også økonomisk er dette her både dumt og kortsigtet. Det er vores grønne førertrøje, regeringen med fuldt overlæg vil overrække til andre lande.”

Såvel Enhedslisten som Konservative fastslår, at de vil bekæmpe Venstre-forslagene med næb og kløer, hvis de bliver fremsat som de ser ud i de lækkede dokumenter. Og det er nok heller ikke hos Alternativet, regeringen skal finde opbakning. Partiets politiske leder Uffe Elbæk, tilslutter sig ligeledes kritikerkoret og peger på den generelle bevægelse mod klimabevidsthed og grønne tiltag globalt.

”Fra alle kanter af verden kommer i disse dage den samme analyse: Det er nu, vi skal handle, hvis klimakrisen ikke skal komme ud af kontrol. Obama siger det. Paven siger det. De eneste, der åbenbart går den stik modsatte vej, er den danske regering – hvis ellers det lækkede udkast til finanslov er sanddrueligt,« siger han.

Dårligt signal frem mod Paris
I tråd med Uffe Elbæk peger Christian Ege Jørgensen fra Det Økologiske Råd på det internationale perspektiv frem mod COP21 til vinter.

”Besparelserne på klimaområdet og opgivelsen af de centrale målsætninger er et rigtig dårligt signal at sende fra Danmark op til klimatopmødet i Paris til december. Mange ser jo til Danmark som laboratoriet, der har vist, at det kan lade sig gøre at opretholde en velfærdsstat og et rigt samfund og samtidig skære kraftigt ned på CO2-udledningerne. Lige nu gælder det om at presse andre lande til at gå op i målsætning, og så er det et enormt dårligt signal, hvis Danmark går ned i målsætning,” siger han til Information.

Læs også: Økologisk Råd: Hold fast i klimaambitionerne frem mod Paris

Over for avisen forsvarer Klima-, energi- og forsynings- minister Lars Christian Lilleholt dog de overordnede tanker bag forslagene.

”Danmark er et foregangsland i den grønne omstilling. Vi er i gang med – uanset at der skulle komme besparelser i forbindelse med en kommende finanslov – at gennemføre en ambitiøs klima- og energipolitik med en omfattende omstilling af hele vores energisektor. Vi vil fortsat være blandt de lande i verden, der har den mest ambitiøse klima- og energipolitik,” siger han.

Regeringens fulde politiske finanslovforslag vil ifølge Finansministeriet blive præsenteret ultimo september.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams