Antallet af unge der spiser overvejende vegetarisk er mere end fordoblet siden 2017

Mere end halvdelen af danskerne, og 2 ud af 3 unge, siger i en ny måling, at de ønsker at spise mindre kød i fremtiden. Hver sjette dansker og hver fjerde unge lever ifølge målingen overvejende vegetarisk.

03.11.2020

CSR.dk

En ny måling viser, at danskerne ønsker mere grøn mad, også i de offentlige køkkener, men at det med fordel kan gribes anderledes an, end regeringen har foreslået.

44 % af danskerne mener, at man altid bør kunne vælge et vegetarisk måltid i de offentlige institutioner, mens blot 24 % er uenige. Blandt unge under 35 år støtter 50 % forslaget om et grønt alternativ i alle offentlige køkkener.

Samtidig svarer 57 % af danskerne, og 70 % af de unge, at de gerne vil spise mindre kød fremover.

Tallene er fra en ny landsdækkende undersøgelse af udbredelsen af vegetariske måltider blandt danskerne, som Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskere.

”Det er meget positivt, at der er opbakning blandt danskerne til, at de offentlige køkkener altid bør tilbyde et grønt alternativ. Vi tror, at det er bedst, at politikerne starter på den måde”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Han fortsætter: ”Målingen viser jo, at danskerne gerne vil spise mindre kød, men vores erfaringer viser, at det sker bedst, hvis folk altid tilbydes et lækkert grønt alternativ. Så kan det på sigt være, at der kan indføres vegetariske dage, men det er bedre at starte med en valgmulighed. På Randers Regionshospital og Bispebjerg Hospital er der altid en grøn valgmulighed, og her er en fjerdedel af de måltider, der spises, vegetariske”.

DVF’s generalsekretær henviser desuden til, at der er fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om netop dette, som skal behandles til december. Forslaget er oprindeligt et borgerforslag, som flere end 12.000 danskere skrev under på. Det blev i februar fremsat i Folketinget af Alternativet. Det blev derpå som mange andre forslag trukket tilbage på grund af coronakrisen, men er nu blevet genfremsat af Susanne Zimmer fra Frie Grønne.

Undersøgelsen fra Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening viser også, at 16 % af danskerne nu lever fleksitarisk, dvs. spiser vegetarisk de fleste af ugens måltider. Det er en fordobling siden 2017, hvor det var 8 % - og en firedobling siden 2010, hvor det var 4 %.

Samtidig er det nu 28 % af de unge mellem 18 og 34 år, som lever fleksitarisk, hvilket er mere end en fordobling siden 2017, hvor det var 12 %.
”Det er fortsat især de unge, som driver udviklingen. Og det er stadig med klima og miljø som den mest udbredte motivation, men også sundhed og dyrevelfærd fylder meget”, fortæller Lars Aarup, analysechef i Coop.

I den brede befolkning er det primære motiv til kødfrie dage fortsat sundhed (33 %) efterfulgt af klima/miljø (27 %) og dyrevelfærd (19 %). Blandt unge er det primære motiv klima/miljø (37 %) efterfulgt af sundhed (30 %) og dyrevelfærd (28 %).

- MTN

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

29.04.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia