Ansvarlig skat: fem spørgsmål en virksomhed skal overveje

Næsten alle virksomheder skatteplanlægger. Men hvor langt kan man gå? Få overblik over forventninger og fem spørgsmål at starte med.

12.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Panamapapirerne har endnu engang fået skatteplanlægning højt på den offentlige dagsorden. Under de spektakulære afsløringer, og bud på hvad man i form af lovgivning og anden regulering kan gøre ved decideret skattesnyd, ligger spørgsmålet om, hvad man med rette kan forvente af virksomheder i forhold til skat.

De seneste par år har der bredt sig en mere generel accept af, at skat også er et CSR-spørgsmål. Blandt andet ved at koble skat til menneskerettigheder, som det også sås i Global Compacts første offentlige initiativ inden for skat, et webinar, som fandt sted i februar 2016.

Rapport skal give overblik

I efteråret 2015 offentliggjorde ActionAid (med danske Mellemfolkeligt Samvirke som aktiv deltager) en rapport, som for første gang samlede og sammenlignede relevante udgivelser, analyser og anbefalinger om virksomheder og skat.

Ved at undersøge 45 kilder med anbefalinger for ansvarlig skattepraksis for multinationale selskaber, nåede man frem til at der er to emner som alle kilder beskæftiger sig med: praksis for skatteplanlægning og offentlighed og rapportering om skat. Rapporten gennemgår desuden seks andre emner. 

Læs også: Er skattesnyd værre end arbejdsulykker

Fem spørgsmål at komme i gang med

Det højst prioriterede emne, praksis for skatteplanlægning, er samtidig det emne, hvor der er flest diskussioner af, hvor langt man kan gå i fastlæggelsen af fælles principper for ansvarlig skat. I ActionAids analyse når man frem til fem områder, som de fleste kilder er enige i som relevante. Der er stadig en lang række definitionsspørgsmål, som ikke er afklaret. Men hvis man gerne vil i gang med at arbejde med skat i sin virksomhed, så kan man starte med at overveje, om ens svar falder på ’den pæne side’ af følgende spørgsmål:  

  1. Har jeres transaktioner økonomisk substans/forretningsmæssig virkelighed, dvs I har benytter ikke selskaber uden egentlig forretningsmæssig aktivitet til beskatning?
  2. Respekterer I lovens ånd og ikke bare lovens bogstav?
  3. Skatteplanlægger I i modstrid med lovgivningens hensigt, med bevidst udnyttelse af smuthuller, som tydeligvis ikke har været tiltænkt med loven?
  4. Er jeres skatteplanlægning aggressiv, hvor man f.eks. etablerer selskaber kun for at udnytte forskelle i lande og regioners skattelovgivning og oplysningspligt?
  5. Bevæger I jer på kanten eller er jeres skatteplanlægning i overensstemmelse med generelt accepteret praksis eller ’hvad skattemyndighederne ville forvente’?

Læs også: Socialt ansvarlige virksomheder betaler mindre skat

Hvor offentlig skal man være?

Det andethøjest prioriterede emne er spørgsmålet om de offentligt tilgængelige oplysninger om virksomheders skattebetalinger.

Alle anerkender, at metoden til at opnå større offentlighed er at fortælle, hvor meget skat der betales i hvert af de lande, man betaler skat i. Men hvor anbefalinger fra industriorganisationer og virksomheder typisk mener, at det er tilstrækkeligt niveau at oplyse på, så er NGO’er og CSR-folk mere tilbøjelige til at mene, at man samtidig skal fortælle, hvor stor en del af virksomhedens aktivitet og overskud, der er i samme lande. 

Som de skriver i ActionAids rapport, så ”…lyder det som en teknikalitet, men det rører ved kernen i lande-specifik skatterapportering”.

Rapporten, som kan downloades her, bygger på dokumenter på engelsk fra multinationale selskaber, industriorganisationer, NGO’er, CSR-specialister, investorer, skatterådgivere, juridiske organisationer, regeringer, internationale organisationer og multistakeholder-initiativer. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus