Alternativt brændstof gør Samsø-færgen mere grøn

Samsø Kommune har indgået en aftale med Q8 Danmark om levering af flydende naturgas til den nye Samsø-færge.

Fremtidens sejlture med Samsø-færgen bliver en grønnere fornøjelse. Her er det dog den gamle færge. Foto: flickr/Rasmus Skov Larsen.

10.07.2014

CSR.dk

Samsø-færgen bliver den første indenrigsfærge i Danmark, der sejler på flydende naturgas. Q8 bliver samtidigt det første energiselskab i Danmark, som leverer det miljøvenlige brændstof, der også går under betegnelsen LNG (Liquified Natural Gas).

Med LNG forsvinder svovludledningen, mængden af sodpartikler bliver markant mindre, og CO2-udledningen reduceres med op til 20 procent. LNG er naturgas, som er blevet kondenseret og gjort flydende ved nedfrysning til minus 162 grader. Det er således det mest miljøvenlige fossile brændstof, der findes.

Q8’s nye status som leverandør af LNG er helt i tråd med virksomhedens strategi om at udvikle og sælge produkter, der kan imødekomme markedets behov for mobilitet og nedsat CO2-udslip.

Læs også: Scanlines' færger skal være batteridrevne

Markedschef hos Q8 Anders Højer fortæller, at samarbejdet med Samsø-færgen er et eksempel på, hvordan Q8 kan udvikle og tilbyde produkter, der kan reducere CO2-udledningen i transportsektoren. .

Reducering af transportsektorens CO2-udledning
Forsyningsaftalen, der er indgået mellem Q8 og Samsø Kommune, åbner perspektiver for, at også andre danske færgeruter stiller om fra konventionel diesel til LNG. Markedschef Anders Højer fra Q8 siger:

"Udover miljøfordelene betyder anvendelse af LNG væsentlige omkostningsbesparelser på brændstof. Den aktuelle prisudvikling på LNG indikerer, at prisen på gas er ved at frigøre sig fra olieprisen, for prisudviklingen på gas er for nedadgående – modsat prisen på olie."

Han fortsætter:

"Som brændstofleverandør skal vi forholde os til klimaforandringerne og tænke langsigtet. Det er i fuld overensstemmelse med vores CSR-strategi og klimapolitik at udvikle og tilbyde produkter, der kan reducere transportsektorens CO2-udledning, og dette LNG-projekt på Samsø er et eksempel på, hvordan det kan gøres i praksis."

LNG bliver mere udbredt i Europa
I dag er der omtrent 50 skibe i Europa, der sejler på LNG. Man forventer, at dette tal om fem til seks år vil være steget til omkring 1.000.

Q8 ønsker at blive ved med at levere brændstof, der kan opfylde transportsektorens behov, samtidig med at CO2-udslippet bliver mindre. Det alternative brændstof LNG er sandsynligvis en del af svaret. I Danmark er markedet for LNG under opbygning, mens de andre skandinaviske lande indfører LNG i stor stil som et alternativ til andre drivmidler.

Samsø Kommune har høje ambitioner på miljøområdet og vil være selvforsynende med energi. Den nye miljørigtige færge samt forsyningsaftalen om levering af LNG fra Q8 styrker øens grønne profil yderligere, for på lidt længere sigt kan anlægget også bruges til at forsyne færgen med lokalt produceret flydende biogas fra Samsø-siden i Sælvig.

Læs også: Besøg Danmarks første fagmesse for grøn vej-transport

Den nye færge har plads til 160 biler og 600 passagerer. Den bliver taget i drift i november 2014, og LNG-bunkeranlægget er klart i starten af 2015. Færgen har en dual-fuel-motor, det vil sige at, den kan sejle på både konventionel diesel og LNG.

-RA

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus